måndag, mars 31, 2008

Nästan som på Operakällaren


Daniel som är konditor på Operakällaren bloggade om ett tomatbröd för ett tag sen och eftersom jag förutom 4 garderober köpt mig en Kitchen Aid idag valde jag att inviga den på detta sätt.

Receptet är lite omgjort, anpassat till konsumentprodukter och jag bakade ut baguetteliknande bröd istället. Detta är nog första gången som jag och rågsikt kommit överens!
Vill du ha orginalversionen klicka på Daniel ovan
Tomatbröd 3 baguetter
500 g krossade tomater
1 pkt jäst
1/4 dl olivolja
3/4 dl vit sirap
450 g rågsikt
400 g vetemjöl special
1 tsk torkad timjan ( hade ingen basilika)
1,5 tsk salt
Blanda först samman krossade tomater, jäst, olja och sirap. Tillsätt mjölet och knåda väl,jag körde längre än de 2- 3 minuter som orginalreceptet säger, Jag var lite tveksam till om allt mjölet skulle kunna komma med men det gick bra. Tillsätt sedan saltet och arbeta några minuter till.
Låt jäsa 1 timme.
Knåda först i maskinen och sen ytterst lite på bakbord,forma 3 avlånga baguetter lika långa som plåten,låt de jäsa 30 minuter, snitta dem och grädda i 250 grader tills de blir klara. Jag är osäker hur länge jag gräddade eftersom det ringde på dörren just då.
Svalna på galler, lite bregott på och njut!
PS. Den är banangul och dessutom hittade jag grönsaksskäraren på Emmaus Björkå som öppnat ny affär vid ÖB för 50 kronor! Oanvänd
PS 2. Jag har levain på gång också.

Etiketter: ,

söndag, mars 30, 2008

Navarin Printanier


Jag har letat igenom en hel del kokböcker och funnit flera likartade varianter av denna lammgryta. Till slut valde jag ingredienserna från Julia Child m.fl "Det goda franska köket" men tillagade det hela på spisen. Jag tog lammstek men här kan man gärna använda andra bitar av lammet. jag skulle dessutom rekommendera att ta 1,5 kg lammkött istället för den 1 kg stek jag använde.


Navarin Printanier 4 personer som gillar grönsaker

1 kg lammstek
smör/rapsolja till bryningen
1 msk socker
5 dl vatten
1 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar från kvarnen
0,5 dl vetemjöl
2 buljongtärningar
2 dl krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1/4 tsk timjan
1 lagerblad

Skär köttet i 5 cm tärningar och bryn det i fettet. Lägg över i en gryta. Strö mjölet över och rör om.
Lägg sockret i stekpannan och låt det karamelliseras, slå på vatten och vispa ur pannan. Tillsätt det till köttet tillsammans med övriga ingredienser. Låt det koka upp och sjuda på svag värme tills köttet är klart. Det skall nästan börja falla sönder. För mig tog det 1 timme.

Nu skall det i grönsaker! enligt boken:

6- 12 skalade potatisar
6 skalade morötter
6 skalade späda små kålrötter
12- 18 skalade gula lökar 2- 3 cm i diameter

Jag tar totalt 2 liter, det är potatis i stora bitar, 1 palsternacka, morötter, 3 kraftiga ändar på salladslök, betalade för som purjolökar, några förskrämda jordärtskockor.

Tag upp köttet , tillsätt grönsakerna och sjud dem så de blir klara.
Koka 2 dl gröna ärtor och 2 nävar frysta haricots verts i saltat vatten några minuter.
Blanda ner kött och ärter- haricots verts i grytan och låt allt koka 5 minuter.

Etiketter: , ,

Crème Brulée

Varje gång jag äter denna efterrätt ( vilket jag gör alltför sällan ) tänker jag på Amelie, det gör jag även när jag köper linser. Alla som sett och älskar filmen förstår.
Bilderna är från 2 restauranger och jag förstår ändå inte vad kexet skall vara med för än mindre det lilla gröna oblatbladet...
I flera köksaffärer bla en som heter Lydia och ligger vid Forumtorget sålde man salamandrar, jag pratar alltså inte om några gasolbrännare utan en järnplatta med ett handtag som värms upp på spisen och sen hålls över puddingen så att sockret karamelliseras.
Lydia hade det mesta för bakning och lite till. Jag köpte små muffinsformar där, den sorten som ser lite formpressade ut.

Etiketter: ,

Fossier

Fossier har en lång historia och gör dessutom kex med bilder av katedralen fast mest kända är de nog för sina rosa kex. En sort påminner om de italienska kexen man har till Tira mi sù men är sprödare. Skall vara goda till champagne...En annan sort är mer som mandelkakor, rosa även dessa, det rosa är hallon troligen med tillsats av färgämnen, givetvis är receptet hemligt. Det finns andra sorters kex också och så finns det smulor som man kan strö över tex glass. Fossier har en fabrik någonstans i Reims och man kan gå guidad visning där om man vill. Champagnekorkskexen tycker inte jag är någon höjdare, det är vanliga fabrikstillverkade kex som jag dessutom tycker är för tjocka. De innehåller enligt paketet mandel och champagne, enligt innehållsförteckningen innehåller de 5,9 % mandel och 2 % champagne vilket borde vara ekvivalent med att om jag dricker champagne nästa gång jag bakar så är detta vad som kommer ut med utandningsluften...

Etiketter: ,

torsdag, mars 27, 2008

Navarin d´agneau i Epernay

Jag är inte den som springer omkring med guideböcker över var man äter bäst när jag är på semester utan jag slinker in där det känns bra. Känns bra gör det när det står "agneau" på matsedeln och det var verkligen bra. Efter att ha forskat lite i mina och bibblans hos mig stabilt placerade böcker tror jag att rätten heter "Navarin Printanier" och är en lammgryta med vårgrönsaker, kokta i buljongen så de blir så där vansinnigt goda.
Har köpt hem lammkött för här skall det bli navarin till helgen! OBS att man faktiskt ser att solen skiner på bilden. Man ser dock inte mycket av maten...

Etiketter:

Påskägg och klockor?!

Alla patisserier sålde påskägg i choklad, vackert dekorerade med band. Det fanns även små kaniner och så fanns det klockor! Frihetsklockor och nyårsklockor har jag hört talas om men påskklockor??!!

Etiketter: ,

Bröd i Reims och Köle

Vill du fotografera mig sade damen bakom disken och sken upp...-Nej jag vill fotografera brödet svarade jag och så skrattade vi bara. Sen köpte jag ett
"traditionelle" och fick det i ett papper med massa intressant info om bröd. Stället hette Dennis Gourdet och låg bakom stationen på vägen till supermarketarna

De här bilderna är från ett annat bageri mer centralt. Den vedeldade ugnen hade en rund platta inuti som bagaren snurrade på och ömsom lade in bröd eller plockade ut.
Jag köpte ett valnötsbröd och fick det skivat i tron att det var allt jag skulle ha. Gott! Men det valnötsbröd jag bakade till jul står sig väl i konkurrensen
När jag sedan kom hem till mamma och pappa för att fira påsk hade pappa bakat mitt favoritbröd; Jan Hedhs fruktbröd, jag brukar rosta det direkt från frysen och bara bre på bregott som här eller någon god ost på.

Etiketter: , ,

tisdag, mars 25, 2008

Tulpaner

Micky Mouse heter sorten och tänk vad alla som googlar på det ordet skall bli förvånade när de hamnar här...

Etiketter:

Gaufrettes au Miel

Våffeldagen i kombination med en fixering vid fransk mat gör att det får bli Honungsvåfflor. Lätta och frasiga står det i indexet till receptet. Jag håller nog inte riktigt med...smakar lätt av honung gör de och man kan mycket väl ha sylt och grädde till. Jag tog grekisk yoghurt och hackade valnötter för variationens skull och för att det var det som fanns hemma. Receptet kommer från Mireille Johnstons "Det klassiska Franska köket"
Honungsvåfflor, kanske 10 - 15 stycken

6 dl vetemjöl
110 g honung
2 äggulor
1 msk apelsinblomsvatten
5 dl mjölk
60 g smält avsvalnat smör
0,5 tsk salt
2 äggvitor vispade till hårt skum

florsocker att pudra över

Blanda alla ingredienserna och enligt boken skall det stå och svälla i 4 timmar, jag lät min smet stå kanske 30 minuter.
Grädda våfflor, det går åt ca 1 dl smet/ våffla
Pudra över florsocker eller servera på valfritt sätt

Etiketter:

måndag, mars 24, 2008

Champagne kapsyler

Den här lilla kapsylen har suttit på korken till en champagne som jag druckit upp. Sådana kan man samla på, det finns speciella tavlor som dessa röda. Tycker man inte om just dessa så finns de även i trä och i form av champagneflaskor och vinblad. Det är små ringar frästa i träet och där knäpper man fast kapsylen ( Den heter säkert något helt annat)
Nu är det inte så att man samlar de flaskor man druckigt ( Det kanske finns nån som gör det också ) Utan här finns serier med champagnemotiv men även dina favoritfotbollslag eller varför inte belgiska kungligheter...

Moët et Chandon

I onsdags tog jag tåget till Epernay, "tågen går ofta" sade damen på turistbyrån men när jag köpt min biljett var det över 2 timmars väntan. Jag fördrev tiden med en promenad i kvarteren bakom stationen där jag bla hittade två supermarket.
När jag googlat om Reims har jag sett kommentarerna om Epernay att det var en sömnig håla och det fanns ingenting annat än champagnehusen att titta på. För mig blir det ögonblicklig kärlek, kanske för att just då tittar solen fram...
Utefter Rue de Champagne ligger många av de stora champagnehusen, Moët et Chandon ligger först på höger sida.

Utanför står statyn av Dom Perignon han som såg stjärnor.

Jag hade sån tur att en engelskspråkig tur skulle börja om fem minuter och jag betalar 20 euro för en "Imperial tour"


Efter en liten familjehistoria och en film om hur man framställer champagne mycket konstnärligt visat med hjälp av hur man blandar färger går vi ner i källarna. Moët et Chandon har källare i 3 våningar och jag kommer inte ihåg hur många kilometer det handlar om.
För dig som har hört talas om fransmännens framfart på vägarna så kan jag rapportera att de kör truck på ungefär samma sätt!

Det här är en våning, med en liten prick som talar om var man är om guiden skulle tappa bort dig.
I det här valvet ligger 20922 flaskor och jäser bubblor. Vid denna jäsning har flaskorna "ölkapsyler" på sig. 1 flaska på 10 000 exploderar

Här står flaskorna i sina ställningar för att få jästen att sjunka ner i korken, vridningarna görs för hand och tar 6 veckor. Enligt guiden skulle det funka att en maskin vred dem men det var en tradition hos M & C att de skulle göras för hand


Man gör champagne i 4 flaskstorlekar halvflaska, helflaska, magnum och jeroboam( 4 flaskor). Resten av storlekarna tappas från magnumflaskor som är den bästa storleken, (någonting med att luftfickan är lika stor i en helflaska som i en magnum)
Jeroboam är den storleken som Grand Prix vinnaren får och skakar, en tradition som började med att vinnaren 1950 fick en flaska av M & C som han DRACK!

Den här portvinstunnan var en gåva till Moët från Napoleon som besökte Moët vid fem tillfällen, före han gav sig ut på slagfältet. Vid ett tillfälle kom han inte till Moët utan åkte till Belgien och drack öl istället och så gick det som det gick i Waterloo...
Det finns massor av Champagnehus i Epernay och även i Reims som har guidade visningar och provsmakningar, nu var jag lite före turistsäsongen så många öppnade efter beställning.
Jag rekommenderar varmt att man går en tur om man är i närheten för det är verkligen intressant och man får en annan respekt för hantverket som ligger bakom bubblorna.

Etiketter: ,

lördag, mars 22, 2008

Ostronkiosken i Reims

Ostronkiosken ligger precis där den stora gågatan börjar och säljer även pilgrimsmusslor och några andra snäckor Klassificeringen har med storleken att göra, nummer 1 är störst
Priserna något lägre än här hemma där jag brukar betala 12 kr styck...
Ostron är vanligt på menyerna utanför restaurangerna, storleken på ostronen har ett direkt samband med priset på menyn och kanske klassen på restaurangen.
Jag äter inga ostron, inte Moule frites heller. Jag väljer medvetet bort det för att det kan jag faktiskt fixa hemma eller göra ett besök på La Couronne.

Etiketter: , ,

Norsk omelett

Påmin kvällspromenad första kvällen blir jag jätteglad för jag har hittat den lokala utomhusmarknaden!!! När jag går dit nästa morgon och kommer lite närmare inser jag att det är ett tivoli. Jag fortsätter min morgonpromenad genom att gå på smågator lite utanför de stora stråken. Jag passerar saluhallen som är stängd, övergiven och förfallen. En liten stund senare ser jag detta: Fantastiska bakverk och när jag tittar närmare på skyltarna ser jag detta:
Är det någon som vet vad bakverket innehåller och hur den fått sitt namn får ni gärna kommentera.

Lite omelett till kaffet?

Etiketter: , ,

Le jour du macaron

I Franska Elle Mat som heter Elle A table kan jag läsa att 20 mars är macaronens dag. Ungefär lite som kanelbullens dag tänker jag och ser i mitt inre flaggor utanför patisserierna och att alla bär på små påsar med macaroner. Det står också att deltagande patisserier säljer macaroner för 1 euro. Jag börjar glatt med en violett- cassis macaron som förstärkning av mitt morgon café creme och croissant.
Waida ( skall vara två prickar över i:et ) som ligger på den stora gågatan, deltar inte i detta utan jag betalar 3,50 för den.
Macaroner är små eller stora mandelkakor som är lite sega, de kan vara fyllda eller så kan man bara äta kakan som den är.
Min plan var att äta fler macaroner den dagen men det är så mycket annat man vill testa att det funkar inte riktigt. Jag köper dock en bok om macaroner, det finns en del att välja på bla en låda med kokbok och ingredienser.
Det kommer att bakas macaroner här i framtiden. Det finns ingen hejd på kombinationer och färger, kakan är oftast färgad och sen kan den fyllas på olika sätt oftast med någon form av smörkräm
Trots ihärdigt letande hittar jag inget patisserie i Reims men bara att titta på sortimentet i dessa butiker är värt massor

Etiketter: , , ,

torsdag, mars 13, 2008

Lätt cheesecake

Nej denna Cheesecake är inte lätt i den meningen att den är på något sätt mager eller innehåller få kalorier, den är inte heller lättare att göra än någon annan cheesecake eller svårare kanske man skall säga. Den är dock lättare och luftigare i konsistensen!

Lätt Cheesecake 1 springform
200 g digestivekex
75 g smör
200 g PH ost vanlig
200 g Ph ost light
2 ägg
1,25 dl socker
1 msk vaniljsocker
2,5 dl gräddfil

Sätt ugnen på 175 grader
Krossa kexen i en matberedare, smält smöret, blanda och pressa ut i bottnen på en springform. Grädda i 10 minuter.
Mixa ihop PH ost,ägg, socker och v- socker. Häll det i formen och fortsätt grädda 30 minuter.
Bred gräddfil över och fortsätt grädda 10 minuter
Nu skall kakan svalna och kallna helst över natten innan den avnjutes.

Etiketter: ,

Godissug

Karin har den senaste tiden haft lite sötsug och testat följande:
Vinterkatten--- Varför?
Dumle med kanel och citron---Varför?
Någon slags juicy i bilmodeller--- Varför??????????????
Violglass---Sia, barndomsminnen när biobiljetten och en ask violpastiller gick på en femma ( Ja, så gammal är jag ) I glassform, nej tack, däremot verkar Sia ha en hel del andra spännande saker...
Ahlgrens bilar sura varianten--- Ja tack!
Anthon Bergs 72% rättvisemärkta choklad---Ja tack! gärna en gång till ( Ok det har redan blivit en gång till!)

Etiketter: ,

Kimchi

Jag har varit jätteduktig, jag har målat taket i badrummet + 2 stycken element varav jag har skrapat, sandpapprat och gnuggat fram mässingsmuttrarna på det ena. Sen har jag ätit bitar av Grana ost och druckigt lite rödvin men är ändå inte nöjd ( jag har ätit lite chokladdoppade kaffebönor också...) Jag surfar lite och kommer till matälskaren Lisa och hon frågar: -Vad är det godaste du ätit på burk? och då slår det mig att jag har Kimchi i skafferiet!! Riktig burkmat, ser ut som tonfisk. Detta är salladskål med chili och det är så gott!
Om myror kittlar dödsskönt i kistan, river detta gött i gommen!
Det ser dock inte så gott ut måste medges...
Jag har väldigt svårt annars att få i mig salladskål.

Etiketter: ,

Havrescones med skrädmjöl

I en plan att återta min lägenhet har jag bakat scones. Jag är barnsligt förtjust i scones, men bakar dem alltid med lite grövre mjöl i så de får lite mer smak. Oftast blir det grahamsmjöl ( 2 dl ) eller havregryn ( 4 dl ) som jag byter ut mjölet i grundreceptet mot. Grundreceptet kommer från Rutiga kokboken
Idag tog jag 2 dl skrädmjöl, 2 dl havregryn och 4 dl vetemjöl. Smakar fint med plommonmarmeladen!

Scones 4 kakor

8- 9 dl vetemjöl ( variationer se ovan )
1,5 msk bakpulver
0,5 tsk salt
100 g smör
4 dl fil, yoghurt av något slag

Blanda samman de torra ingredienserna och finfördela smöret i blandningen. Rör ner valfri mjölk och kolla så att det blir en bra konsistens, skall vara fast men lite kladdig. Klicka ut i fyra klickar på en plåt och forma runda kakor direkt på plåten genom att trycka ut dem, strö lite havregryn över när du gör detta. Nagga med en gaffel och grädda 12 minuter enligt RKB lite längre i min ugn. Får svalna något innan det är dags att ha på smör och sylt. Gillar även EH varianten med Creamcheese och björnbärssylt.
Hmm måste nog ta och köpa lite frusna björnbär och koka sylt på...

Etiketter:

onsdag, mars 12, 2008

Plommonmarmelad eller sylt med kanel

Jag har skrivit om syltsocker innan och det är väl sällan jag blivit så förtjust i en genvägsprodukt som denna. Speciellt tycker jag om den som innehåller mindre socker. Jag gjorde jordgubbssylt i somras som var underbar vilket även min brorsdotter tyckte ( Nu är mina brorsbarn väldigt enkla att tillfredställa; allt är jättegott, chokladen är precis lagom varm och lagom söt osv.)

Min frys är ett ständigt återkommande "problem" för mig, ömsom skall jag rensa den och ömsom fylla den. Just nu är det rensning som gäller. I höstas fick jag en mängd plommon av en kollega som jag raskt stoppade in i frysen, prydligt rensade i 200 g påsar.
5 såna påsar ( tinade) 1 fpk syltsocker och 6 kanelstänger fick koka under omrörning i 2 minuter. Plockade upp kanelstängerna och fördelade dem i 6 glasburkar och fyllde sen med sylt. Locket på!
När plommonen hade tinat såg de fruktansvärt bruna och "mindre goda" ut men när de kokade fick de en vackrare ton.
Har du inte testat syltsocker tidigare, gör det!

Etiketter:

Ugnspannkaka

Det är inte så roligt att laga mat när det ligger ett tunnt lager sand/ damm eller vad man skall kalla det över allting och man planerar var man skall börja sanera när allting är klart.
Ugnspannkaka är inte så ofta som man blir sugen på men det kändes lite lagom häromdagen. Änglamarks jordgubbssylt är dock ingen höjdare !!

Ugnspannkaka 2 p

2 ägg
3 dl mjölk
1,25 dl vetemjöl
1 krm salt
smör till formen

Enklast är att vispa mjölet i halva mjölkmängden, då är det enklast att få smeten slät. Tillsätt resten, häll i smord form och in i ugnen ca 25 minuter eller tills den är klar.
Kanter är viktigt när det gäller ugnspannkaka och det är nu man önskar att man hade den där formen så att alla bitar blir kantbitar.

Etiketter:

Weekend-cat-blogging-Wednesday

När jag kom hem i morse var golvet flutet eller hur man böjer det. Det skall inte rinna vatten ut till hallen utan det skall rinna mot golvbrunnen, som är flyttad ( utan att det blev ett "gevaliamoment" hos grannen)
Jag blev så full i skratt när jag fick se 4 små tassavtryck. Han tyckte nog att det var lite kletigt för han vände tydligen snabbt. Undrar var framtida arkeologer kommer att dra för slutsatser av detta...

söndag, mars 09, 2008

Pizza à la ICA

ICA har börjat med ett nytt pizzakonsept. Man köper en pizzabotten, finns i två storlekar med tomatsås, sen skall du köpa diverse pålägg till, förpackade i små förpackningar till överpriser. Sen lägger du på fyllningen och gräddar pizzan. Själva pizzan är riktigt god, jag köpte peperonikorvar i skivor, enligt texten skulle de ha "oregano och chili som ger rejält sting åt pizzan" Jag hade köpt den beskrivningen om det gällt falukorv. Det finns mycket annat gott att lägga på pizzan till betydligt bättre priser än vad som erbjuds här. Dessutom slår det mig medans jag äter att detta är något jag skulle kunna göra själv och förvara i frysen...

onsdag, mars 05, 2008

Katastroftårta

När den här bilden tas tror jag fortfarande att läget är under kontroll!
Min bror har fyllt år och vi skulle ha middag hemma hos våra föräldrar och Karin hade lovat att fixa en tårta. Fortfarande var läget under kontroll!
Jag hade tänkt att det skulle bli en sån där tjusig mousse tårta med en god botten som är gömd i. Ni förstår varför det ser ut som det gör på bilden. Tårtan skulle transporteras. Bra! Vi lägger den i en stor form och lägger ett papper i botten så är det bara att stjälpa upp den sen och dekorera med jordgubbar. Fortfarande var läget under kontroll!
Några timmar senare är läget inte det. När jag står i mina föräldrars kök och skall stjälpa upp den vill den inte, vi testar lite olika tricks som att göra hål på vakumet som troligen orsakar att den inte släpper. Tårtj--ln sitter som berg!!
Det hela slutar med att jag lyfter bottnen ( som är väldigt god ) och sedan slevar den lite för lösa moussen över och dekorerar med jordgubbarna ( hitflugna från Israel) Jordgubbarna flyter ner på kanterna, jag flyttar alla jordgubbarna ner på kanterna. Tårtan är ätbar, men inte det som jag tänkt mig!
Bottnen är i alla fall väldigt god och bra, kommer från en gammal kokbok som Milda har gett ut för länge sen som heter Mildas bästa recept, jag ser den ibland på blocket och i antikvariat. Köp den den är jättebra!
I boken används botten till Glace au Four

1 sats skall vara lagom till glace au four för 6 personer och gräddas i en liten hemgjord aluminiumfolieform som är 18 * 22 cm. Jag gjorde dubbel sats och gräddade den i en vanlig pajform

75 g milda ( använder ekologiskt smör)
2,5 dl havregryn
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
1,25 dl strösocker

Smält fettet och tillsätt havregrynen,låt det svälla en stund och tillsätt sen övriga ingredienser.
Tryck ut smeten i formen och grädda i 175 grader ca 20 minuter

Jag har en känsla av att om man river lite mörk choklad över medans den fortfarande är varm och skär i bitar får man en väldigt god småkaka

Etiketter: ,

Café Ceder (re)visited

Jag skrev om Café Ceder i ett tidigare inlägg och nu har jag varit där och ätit. Bildbeviset finns i min mobil och jag är fortfarande okunnig om hur jag skall få bilderna till datorn. Använd sladden som var med telefonen sade mina elever, men jag fick bara laddningssladd och en med hörlurar och antenn.
Egentligen så gör det inte så mycket i det här fallet för maten såg mycket märklig ut när den kom. Jag har nog aldrig sett en sådan uppläggning innan...
Man har ingen dagens utan har lite billigare pris på luncherna på sina tallrikar. Jag beställde en vegetarisk tallrik och fick 3 röror; hoummus, baba ganouch och tzatziki, dessutom fick jag vanlig sallad, en ansenlig mängd taboulle, klyftpotatis, några vinbladsdolmar och ett rejält varmt bröd + 4 små bitar färsk ananas som dekorerade varje hörn på tallriken. Bortsett från klyftpotatisen vill jag ge allt toppbetyg och då är jag bortskämd med den här typen av mat!
Taboullen var precis så sur som den skall vara och innehöll inga stjälkar ( vilket jag råkat ut för på andra ställen ) Det måste vara mängder av persilja som hackas i detta kök varje dag. tallriken kostade 59 på lunchen och 69 på kvällen. Väl värda pengar och hit kommer jag att gå tillbaka ofta!
Ligger på Östra Förstadsgatan. Gå från Värnhem mot Drottningtorget så ligger det strax på vänster sida.
På tal om Drottningtorget så har man möblerat om rejält på Intermezzo och börjat med restaurangstuk på maten. Jag såg menyn först efter att jag beställt och ätit min focaccia men nästa gång skall jag testa restaurangmenyn.
Att kunna ha stickkaféerna där är verkligen positivt!

Etiketter:

Baktips

Om du som jag är lite svag för bullformar med olika motiv ( funkar fint till muffins om man ställer dem i en muffinsform ) testa Tårtan som säljer andra saker också, allt finns inte på bilder ännu, men det kommer nog

Etiketter:

måndag, mars 03, 2008

"hot and cool", fika på Jägersro

Jag har gjort av med pengar idag!
Nej jag har inte spelat på Jägers, men det handlar om hästkrafter! Har servat bilen och min verkstad ligger granne med köpcentret. När jag var barn hette det Wessels och jag vill minnas det som enormt. Idag är det ett litet köpcenter med de vanliga affärerna och ett stort COOP.
Mitt i smeten ligger en liten glasskiosk där jag köpt glass många gånger men det var först i höstas som jag upptäckte att det fanns ett litet fik bakom och att man faktiskt kunde få riktigt kaffe där, med det menar jag kaffe latte eller cappuccino som inte kom från en maskin där man tryckte på en knapp. Nu har jag upptäckt att de dessutom har goda mackor och att kaksortimentet ser helt OK ut också.
Jag vill inte rekommendera Jägersro som ett utflyktsmål i Malmö men det är ett bra ställe att handla på om man har bil, köerna på Systembolaget brukar vara kortare här än på tex Mobilia.

Jag har uppgraderat det tekniska förra helgen så jag är nu ägare till en mobiltelefon med kamera och jag har en bild i telefonen men har ingen aning om hur jag skall få ut den!!.....Hjäälp!

Etiketter:

Brownies

Jag kände för att baka igår kväll och när jag fick se Annes Blondies insåg jag att det var nog ungefär vad jag förmådde. Fast på vägen kom kakaon fram

Brownies i kastrullen 12 st
110 g smör
2,5 dl socker, originalreceptet säger farin, jag tog fruktsocker och lite muscavado
1 ägg
2,5 msk kakao
vetemjöl upp till 2,5 dl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
100 g vita chokladdroppar
Smält smöret, blanda ner sockret och se till att det löser sig. tillsätt ägget och rör sedan ner övriga ingredienser.
Jag gräddade i en 2 liters brödform som jag lade bakplåtspapper i botten på.
175 grader 25 minuter.
Skär i bitar när den svalnat lite

Etiketter:

Favorit i lite annorlunda repris

För ett tag sen gjorde jag ugnsspätta med rökt lax i från en Buffétidning. Ikväll tog jag fram resten av spättan från frysen och gjorde en stekt variant. Serverade den sen med en liten driva av färskriven pepparrot. Jag vet faktiskt inte vilken variant som är godast...

Laxfylld rödspätta

2 filéer av rödspätta, vita skinnet borta också!
1 skiva rökt lax
ägg
ströbröd
salt

Lägg laxskivan mellan de båda spättafiléerna och tryck till. Vänd den i uppvispat ägg med lite salt och sedan i ströbröd.
Stek i smör på medelvärme tills den blir gyllenbrun och genomstekt, det gör inget om laxen inte är genomstekt.
Riv färsk pepparrot över.

Förra året hade jag som ambition att äta mer färsk fisk, nu har jag fått lite bättre rutin på det, oftast köper jag till 2 middagar och lägger hälften i frysen. Jag är medveten om att den fisken inte blir färsk då men min fiskdiet blir i alla fall mer varierad.

Etiketter: