måndag, januari 26, 2009

Tagliatelle med zucchini och salamikrisp


Detta var från början ett Testpanel recept från Buffé. Det var framförallt Salamikrispen jag föll för och de var väldigt goda, däremot hade jag föredragit röd pesto framför tapenade tror jag. Jag kom ihåg att skriva upp kronärtskockor på inköpslistan, kom ihåg att ta den med sig till affären men sen brast det någonstans...
Jag köper små zucchini på Abdos som är lite fastare och inte har så stor kärndel i sig. Dessutom håller de längre då jag kan förvara dem hela i kylen och inte ta bitar av dem som jag tvingas göra med de större varianterna.

Tagliatelle med zucchini och salamikrisp

ca 40 g riktig salami, tunna skivor
2 "arabiska" zucchini eller 1 mindre vanlig
olja till stekning
4 nystan tagliatelle
7 cocktailtomater
3 msk tapenade

Strimla salamin och stek dem krispiga i en teflonpanna, tag upp och lägg på en bit hushållspapper.
Tillsätt lite olja i pannan och stek zuccinin i skivor. Låt tomaterna steka med mot slutet.
Koka under tiden tagliatellen i saltat vatten. Häll av vattnet och blanda med grönsakerna och tapenaden.
Strö salmikrispen över vid serveringen.

Seamfröpanerad fisk med dhal

Det finns en bild denna gårdagens middag men det är svårt att se vad som är på den så det blir delete.
Dhal är indiska linser och både Cathrine Schück och jag tycker att det är jättegott ihop. Nu serverar hon i och för sig en liten annan variant till sin fisk i hennes "Vintermat" som tillsammans med bla "Sommarmat" är två av de kokböcker som jag regelbundet återkommer till.
Linsröran äter jag första gången på detta vis, sen äter jag den med bröd, med kokta ägg eller till i princip vad som helst...

Dhal

1 hackad lök
1 msk neutral olja, ej oliv
2 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
1 liten bit färsk ingefära, riven eller finhackad
1 tsk curry
1 tsk spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
2 dl röda linser
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
ev salt och peppar

Fräs löken i oljan på svag värme tills den mjuknar. Tillsätt kryddorna inklusive vitlök och ingefära tillsammans med linserna och fräs lite till.
Tillsätt vatten och buljongtärning och låt det koka klart dvs. mjukt på svag värme. Det tar ca 20 minuter.

Fisken, jag använde Pangasius, vändes i ägg med lite salt och sen i lika delar sesamfrö och ströbröd och stekes sen i smör/olja gyllenbrun och frasig i sista minuten.

fredag, januari 16, 2009

Boktips

Jag har ett inte tillräckligt utvecklat intresse för östeuropeisk mat och testat lite polska specialiteter här på bloggen. Nu har jag hittat en i mitt tycke väldigt bra bok ( utan att ha provlagat något ännu ). Boken heter Östeuropas kulinariska hemligheter och är skriven av Dominika Peczynski. Det är lite bloggstuk över den när hon berättar om maten hon är uppvuxen med, fina bilder och lite glamour a la Nigella.
Den är utgiven på Hydra förlag ISBN 978-91-976885-8-1
Jag ser fram emot att nästa gång äta mina augerginer med grapefrukt och dill, testa Sernik och Chlodnik och så lovar jag att bli bättre på att plocka svamp, jag gillar ju faktiskt att göra det!

Choklad- chili- zucchini muffins


Jag har fortfarande kvar muffins från satsen med turkisk peppar och cedroolja men kände att jag behövde något nytt att stoppa i frysen. Jag lever i ständig konflikt att tömma det jag har i frysen contra att alltid ha en välfylld frys. Som tur är har jag bara ett halvskåp...
Chili är alltid lite vanskligt att ange mängd av då jag tycker den varierar väldigt i styrka, kan kanske ersättas av chiliolja, harissa eller flakes. Smaka på den, är den väldigt stark så ta hälften eller se det som en utmaning att äta dem...Det kanske är bäst att provsmaka innan om man tänkt bjuda på dem.
Jag hade riktigt stora muffinsformar köpta/hamstrade när Verner och Verner lade ner...Jag saknar den affären!!!

Choklad, chili och zucchinimuffins 9 stooora

2,5 dl vete special
0,5 dl kakao
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
1 msk bakpulver
1 rågad dl valnötter, grovt hackade
100 g mörk choklad, också grovt hackad
1 röd spansk pepparfrukt, finhackad utan frön och väggar
150 g squash, grovt riven
3 ägg
2 dl neutral olja tex solros eller raps

Blanda de torra ingredienserna och tillsätt nötter, choklad, chili och zucchinin, blanda om och tillsätt äggen och oljan.
Rör och fördela i muffinsformarna.
Grädda 200 grader ca 25 minuter

torsdag, januari 15, 2009

Frukost på fik

Som dagledig och kvällsarbetande blir utelivet lidande. Jag har dock funnit att det kan ersättas till viss del av kafébesök och att äta frukostbuffé. Systrar och Bröder har en utmärkt sådan, för några veckor sedan besökte jag Simrishamnsgatan 3 eftersom jag fikat där innan och fick veta att frukosten kostade 50 kronor. Nu blev det 60 kronor om man ville ha kaffe latte ( vilket man ju ville). Det hela kändes lite oinspirerat typ handlat lite burkar på Willys, några med lätt torkat innehåll, men det fanns veganprodukter om man gillar sånt och så fanns det Nutella. Det är en sån där produkt som jag tycker det är pinsamt att jag gillar, jag köpte faktiskt den första burken i våras för att fylla macroner med.(I Mont Martre kan man få sina crepes med nutella...fast jag brukar ta Cointreau och socker)
Efter det besöket (Simrishamnsgatan alltså) gick jag till affären, inhandlade en burk Nutella och bestämde mig för att i fortsättningen skulle frukost bli på Lilla Kafferosteriet, så när strömmen bröts i tisdags pga elarbete kände jag att det var dags...De har förutom fantastiskt gott kaffe, en liten med utsökt frukostbuffé, skinkan är fantastisk god, marmelad från Olof Viktors, lite grönsaker, korv, ost och väldigt gott bröd allt för 65 kronor.
Jag åt faktiskt frukost ute i söndags också eller lite förmiddagsfika. Jag var på IKEA och handlade och passade på att ta deras frukost för 10 kronor. Ett litet paket med 1 riktig skinkskiva, 2 prickig korv och en slags skiva smältost, 2 bitar torrt bröd, 1 fp bregott eller liknande, 3 gurkskivor och kaffe eller te. Normalpriset för kaffe är just 10 kronor och sett ur den synvinkeln var det värt pengarna.

onsdag, januari 14, 2009

Heta kikärtssnacks


Hittade receptet i den lilla mellanöstern kokboken som jag fick köpa tillsammans med en känd svensk dagstidning.
Det blir väldigt mycket kikärtor, det blir väldigt flottigt, vilket syns på bilden och det är inget jag skulle bjuda på till öl med risk att min soffa skulle få en massa fettfläckar, det räcker med allt katthår...
Jag skulle dock kunna tänka mig att tillaga kikärtor på detta viset, dvs rosta dem i ugnen och bjuda dem till en buffé.

Heta kikärtssnacks 9 dl enligt boken

4 dl torkade kikärtor, blötlagda minst 10 timmar
3 msk majsolja ( jag använde rapsolja )
1 msk japansk soja
2 tsk paprikapulver
0,5 tsk mald koriander
1 tsk cayennepeppar
1 tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta, pressad eller riven
2 tsk salt
1 msk rapsolja ( tog jag inte med)

Man blandar helt enkelt alla kryddorna med kikärtorna och oljan, jag skippade vitlöken och cayennepepparn, mitt paprikapulver är åt det starka hållet. Sen bredde jag ut det på ett bakplåtspapper och rostade det i ugnen 40 minuter, vilket är dubbla tiden mot i boken.

Nu funderar jag på att testa Wasabiärtor...med 1 msk olja...

Bullar med Gojibär


Jag testade bake off brödet ur senaste AoM med lite förändringar. Bla tog jag bort bake- off momentet och gräddade bullarna på en gång ( eller efter en andra jäsning )och de finns nu i min frys färdiga att tinas i tex mikron.
Jag köpte gojibär för ett bra tag sen och har lite svårt för att komma på vad jag skall använda dem till och ärligt talat tror jag att jag får i mig både antioxidanter, kalcium och C-vitamin utan dem! De tillför enligt min åsikt inget smakmässigt, däremot är det väldigt gott med hasselnötter i brödet och att man tärnar aprikoserna.
Jag bytte ut dinkelsikten mot rågsikt och drog ner på jästen och skippade fröna på bullarna, nötterna i ger trevligt tuggmotstånd som de är.

Rågsiktsbullar med aprikoser och hasselnötter ( och gojibär) 12 st

50 g hasselnötter
50 g torkade aprikoser
25 g jäst
3 dl vatten
2 msk olja
(0,5 dl gojibär )
1 tsk salt
8 dl rågsikt

Rosta hasselnötterna, gnugga av skalet och hacka dem grövt, tärna aprikoserna.
Gör degen på vanligt sätt med 37 gradigt vatten och knåda den några minuter i maskinen. Låt jäsa ca 30 minuter och baka sen ut 12 bullar som får jäsa ytterligare 30 minuter för att sedan gräddas i 250 grader ca 12 minuter.

fredag, januari 09, 2009

I want it all!


Jag har prenumererat på Allt om Mat under hösten och tycker att jag inte riktigt hinner med att bekanta mig med ett nummer förrän nästa dimper ner genom brevnedkastet. I senaste numret finns det ett riktigt höjdarreportage enligt min mening ( och det är trots allt min blogg!)Den som heter "Nystart" Just nu har jag bakeoff brödet på jäsning med lite förändringar ...
Efter att i förgår ätit mackor frukost, lunch och kväll tog jag igår tag i lunchen och detta blev det, inspirerat av reportaget.

Kyckling med Mo...Mog..Israelisk couscous och polkabetor 1 portion

I stor polkabeta
lite olivolja
1 dl Israelisk couscous
vatten och salt till kokning
2 tsk olivolja
1 tsk rivet citronskal
2 tsk citronsaft
2 kycklingfiléer skurna i 3 bitar var ( blir till 3 ggr )
olja till stekning, salt och peppar
2 msk av någon salladsfröblandning från ICA
2 salladslökar, skivade
lite ärtskott
1/3 fp salladsblandning av något slag

Skala och dela polkabitan i 16 bitar, rosta i ugnen, 250 grader ca 20 minuter.
koka couscousen i saltat vatten ca 20 minuter enligt förpackningen
Rosta fröblandningen
Stek kycklingen i stekpanna på spisen och krydda den med salt och svartpeppar
Blanda samman olivolja, citronskal och citronsaft och när couscousen är färdigkokt, slå av vattnet och blanda med citrondressingen. Rör även ner rödbetorna.
Lägg upp på tallrik , först salladen, sen couscousen med polkabetorna och sen resten.

måndag, januari 05, 2009

Gratinerad löksoppa


Jag har minnen av att jag för många år sen gjorde den här löksoppan som kommer från "Det goda franska köket" av bla Julia Child. I mitt minne skulle den flamberas med hjälp av konjak så sist jag var i Paris köpte jag en liten flaska och det var över ett halvår sedan. De sista veckorna har lökhögen i mitt köksfönster växt så det började bli dax att göra något åt saken. Flambering var dock inte inblandat. Jag gjorde lite ändringar i receptet, tillsatte timjan, smakade av med lite vinäger då löken har en förmåga att bli lite väl söt i smaken av allt fräsande, nästa gång kan jag tänka mig att ha i lite vitlök också.

Löksoppa 6 portioner à 3 dl

750 g tunt skivad gul lök, ca 1,2 liter
50 g smör
1 tsk salt
1 krm socker
3/4 dl vetemjöl
1,5 buljong ( höns+grönsak)
1 dl torr vermouth
några varv med pepparkvarnen
1 tsk timjan
0,5 msk vit balsamvinäger
3 msk konjak

Jag gjorde soppan i en stor teflonstekpanna med höga kanter.
Låt löken sakta puttra i smöret under lock i 15 minuter, rör nån gång.
Tillsätt salt och socker och bryn löken sakta på medelvärme, detta skulle enligr kokboken ta 30- 40 minuter, men gick betydligt fortare för mig.
Strö över mjölet och rör om, späd med bukjongen som gärna får vara varm, tillsätt vermouth, timjan och veva ett par varv med svartpepparn. Låt detta sjuda under lock tills det är klart, skall enligt kokboken ta ytterligare 30- 40 minuter men tog betydligt kortare tid för mig, kanske 15 minuter.
Tillsätt konjaken och smaka av med vinägern och ev. mer salt

Nu kan man om man vill gratinera soppan, vilket jag ville.
jag tog till en portion 2 skivor Rasker som jag rostade, kantskar och skar i tärningar. sen strödde jag lite riven ost ( greve + parmesan ) över och satte in i ugnen med bara över värme på 250 grader. När osten smält och det fått lite färg var det dags att äta.

lördag, januari 03, 2009

Gazpacho

Det var segt med körningar igår och istället satt jag och tittade på "På spåret" och blev full i skratt när en av frågorna handlade om vad Gazpacho hette. Mitt första möte med denna soppa var för en halv miljon år sen när jag tror det var TV 3 startade och man skulle ha nån form av kändismatlagningsprogram och då lagar Robert Aschberg just gazpacho. Han fick mig att plocka fram foodprocessorn och experimentera fram följande recept eller vad man skall kalla det kombination av grönsaker. Jag gillade hela hans attityd till matlagningen, något som hans medtävlare borde ta efter för så länge hon håller på med sina prettorecentioner av klassisk musik kommer jag aldrig att lyssna

Gazpacho, kanske till 4 personer

1 gul lök
1 röd paprika
0,5 gurka
1 burk tomater
5 lätt rostade kantskurna franskskivor
buljong att späda med
salt peppar
vinäger, en god sort

Dela lök, paprika och gurka i bitar och mixa sen alla grönsakerna. späd med buljong, smaka av med salt och peppar och vinäger.
Detta är så gott på sommaren när det är varmt ute. Man kan gärna servera tärningar av grönsaker och krutonger bredvid, jag har även fått hackat ägg på en restaurang i Sevilla en gång.

Rödbetssoppa


För många år sen när jag bodde i Västerås hade jag en kolonilott där vi producerade enorma mängder av bla hallon och rödbetor ( och annat också!) Eftersom moderna lägenheter inte är utrustade för att förvara förrådsknölar fick det bli frys och kyl. Jag lade in rödbetor som var otroligt goda och så åt vi rödbetssoppa...
Jag kom på den i mitt tycke smarta idén att frysa in fräset i påsar och sen koka soppan klar när vi skulle äta den och så gör jag än idag. Jag har därför aldrig i den där lilla sista rödbetan som man skall riva i strax före serveringen för färgens skull och jag äter aldrig soppan med gräddfil.
Recept med halv lökmängd från VKB

Rysk rödbetssoppa 6 portioner
500 g råa rödbetor
1 gul lök
1-2 morötter
250 g vitkål
smör till fräsning
1,5 liter buljong på tärning
lite svartpeppar
1 lagerblad
1-2 msk vinäger
ev salt

Rödbetor, morötter och lök skalas. Riv rödbetor och morot grovt och skär löken i tunna halvmåne strimlor, strimla vitkålen.
Fräs alltsammans i smöret och tillsätt sedan buljong och kryddor dock ej vinägern. Låt soppan puttra på svag värme ca 20 minuter. Smaka av den med salt och vinäger.
Jag brukar blanda höns och grönsaksbuljong, men har man riktig köttbuljong blir det extremt gott!

För övrigt har jag utropat 2009 till soppans år i mitt kök och imorgon skall jag förutom att blogga om den löksoppa jag åt idag gå bort och äta fisksoppa.
Vi startar hårt och sen ökar vi!

Inte mammas köttbullar


Jag köpte Expressen härom dagen och även den lilla boken om mat från mellanöstern, mycket som verkar gott och mycket lamm. Dessa köttbullar föll mig i smaken, men ärligt talat så kan man utesluta linserna, jag använde mig av röda, det kanske blir annorlunda med gröna eller svarta...Dessutom tog jag nötfärs och lade till ett ägg i smeten.
Så här gjorde jag:

Lins och nötfärsbullar 4 portioner

2 dl kokta kalla röda linser, 1 dl okokta
400 g nötfärs
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
1 krm chilipulver eller annat som hottar upp
några tag med svartpepparkvarnen
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor, rivna
0,5 pressad citron
1 msk torkad mynta
1 ägg

olja till stekning

Blanda ihop alltsammans och forma små bullar som plattas till något och som steks i olja.

Eftersom jag kokte 2 dl linser gjorde jag en linssallad ungefär som en tabboule fast med linser istället för vete. Det är inte taboulle men däremot en god linssallad!