Polsk touch
Här kommer två recept på polska kakor som jag har fått på gamla jobb, lite annorlunda men goda, jag skulle dock råda dig att hitta ett annat recept på chokladkrämen till Vallmokakan, jag har ett vagt minne att den inte var någon höjdare och med vår vana att äta mörk choklad så tror jag den behöver piffas till. Det skall vara blå vallmofrön och kolla så att de inte är för gamla. Jag har även ätit wienerbröd med vallmofyllning i Österrike och tycker att det är en intressant smak
Polsk Äppelkaka
6 stora äpplen, skalade och klyftade i en smord form
1,5 dl smält smör
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
mandel eller nötter. hackade att strö över
Blanda smör ( smält smör och måtta tills du har rätt mängd), socker, mjöl och bakpulver i en kastrull, värm men låt det inte koka, tillsätt ägget och rör smeten jämn, slå den över äppelbitarna och strö över nötter eller mandel.
grädda i 175 grader 20- 30 minuter
Serveras ljummen med vispad grädde eller vaniljsås eller glass om man föredrar det.
Vallmokaka
Gräddas i 30 cm form med löstagbar botten
250 g rumsvarmt smör eller margarin
3 dl socker
5 ägg, separerade
3 dl vallmofrön
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
250 g russin
1,5 dl gräddfil
Rör fett och socker poröst, tillsätt äggulorna ett i sänder och därefter gräddfilen.
Blanda samman de resterande torra ingredienserna och russinen och tillsätt det. Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt dem till sist.
Häll i formen och grädda i 175 grader ca 1 timme.
Låt den kallna helt innan den delas i 3 delar och bred chokladkrämen emellan.
Glasera slutligen kakan med mörk choklad ( receptet säger blockchoklad )
Smörkräm:
150 g smör
2 dl florsocker
2 msk kakao
2 äggulor
Vispad grädde till denna!
Polsk Äppelkaka
6 stora äpplen, skalade och klyftade i en smord form
1,5 dl smält smör
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
mandel eller nötter. hackade att strö över
Blanda smör ( smält smör och måtta tills du har rätt mängd), socker, mjöl och bakpulver i en kastrull, värm men låt det inte koka, tillsätt ägget och rör smeten jämn, slå den över äppelbitarna och strö över nötter eller mandel.
grädda i 175 grader 20- 30 minuter
Serveras ljummen med vispad grädde eller vaniljsås eller glass om man föredrar det.
Vallmokaka
Gräddas i 30 cm form med löstagbar botten
250 g rumsvarmt smör eller margarin
3 dl socker
5 ägg, separerade
3 dl vallmofrön
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
250 g russin
1,5 dl gräddfil
Rör fett och socker poröst, tillsätt äggulorna ett i sänder och därefter gräddfilen.
Blanda samman de resterande torra ingredienserna och russinen och tillsätt det. Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt dem till sist.
Häll i formen och grädda i 175 grader ca 1 timme.
Låt den kallna helt innan den delas i 3 delar och bred chokladkrämen emellan.
Glasera slutligen kakan med mörk choklad ( receptet säger blockchoklad )
Smörkräm:
150 g smör
2 dl florsocker
2 msk kakao
2 äggulor
Vispad grädde till denna!
Etiketter: choklad, sockerchock, Vägen österut, Äppel päppel pirum parum
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home