söndag, juli 06, 2008

Plastic fantastic!

Dunkers kulturhus i Helsingborg pågår en utställning om vardagliga plastföremål. Det är Thomas Lindblad som är konstvetare som tillsammans med sin dotter samlat på sig en mängd plastföremål och som också har skrivit en bok om dessa vardags bruksföremål. Här finns massor med saker man känner igen, TV-kannan som mamma vann och som när den kom kostade motsvarande 10 flaskor billigt vin, Margreteskålarna förstås, plastmuggar och glas som användes av både militär och skolmatsalar, en liten rund skål designad av Nils Strinning ( Stringhyllan ) men där hans fru skulle ta åt sig största delen av äran, denna skål som tillverkades i 3 storlekar hade ingen pip, vilket var unikt när den kom, denna skål har jag stött på i massor av skolkök och den kostade som en 3 liters aluminiumkastrull när den kom, en liten plastskopa som mamma hade i mjölpåsen förr. Dessutom fanns det floppar som en degbunke med lock som ingen förstod vad man skulle ha den till...
Utställningen är mycket vackert gjord, det är en stor ljus sal där man ordnat massor av plastföremål efter färg och form varvat med information om plastföretagen och formgivarna bakom. Dessutom finns det ett litet rum där man visar en film där Thomas Lindblad berättar om sin samling.
Om du är i närheten tycker jag att du skall åka dit, är du inte i närheten se till att bli det. Den här utställningen är värd en omväg...själv kommer jag aldrig att se på en diskborste eller ett durkslag på samma sätt igen.

Etiketter: , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home