fredag, februari 06, 2009

Singelkvinnans veckobak

Knäckebröd, grissini och focaccia av en och samma deg:

Inspirerad av en liten brochyr från COOP som jag tror fanns i butikerna förra hösten gjorde jag så här:

Sätt ugnen på 250 grader
Gör en deg på sedvanligt sätt antingen för hand eller med hjälp av maskin på

25 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 tsk socker eller annat sött
2 tsk salt
2 msk olja
3 dl rågsikt
1 liter vetemjöl special

Ta upp degen på bakbordet och dela den i hälften.
Lägg en halva i degbunken och låt den jäsa med handduk över.
Dela deghalvan som du har kvar i 2 delar.
Arbeta in 1 msk dillfrö i den ena och lägg den åt sidan.
Dela den andra fjärdedelen i 12 bitar och rulla ut långa stänger till grissinin, lägg på en plåt, handduk över och låt det jäsa.
Dela degbiten med dillfrö i i 2 bitar och kavla ut varje bit till plåtstorlek, kavla på grovt rågmjöl, först med vanlig kavel och sen med kruskavel. Skär eller sporra i bitar. Grädda på en gång ca 6-7 minuter beroende på ugn. Det blir alltså två plåtar med knäckebröd.
Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Spraya grissinin med vatten och strö rejält med sesamfrö över. Grädda ca 20 - 25 minuter, kommer att få väldigt svag färg.
Ta nu upp degbiten som jäst i bunken och kavla ut den till 3/4 plåtstorlek och gör lite hål i den med fingrarna, pensla med olja och strö lite flingsalt över. Ställ att jäsa inder bakduk.
När grissinin är klar sätter du in focaccian och gräddar den ca 20 minuter.
Stäng av ugnen och lägg knäckebrödet och grissinin på en plåt, sätt in den i ugnen med ugnsluckan på glänt och låt det torka på eftervärmen.
Pronto!

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det där verkar ju helt suveränt...
måste testas!
Förresten tack för all trevlig bloggläsning du bjuder på!

4:47 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home