söndag, januari 06, 2008

Gotländsk saffranspannkaka

Saffranspannkaka i mysbelysning.
Jag bodde 4 år på Gotland när jag var liten ( flyttade när jag började 2:an ) men saffranspannkaka är inget minne jag har hemifrån. Jag var på den tiden tvåspråkig, dvs talade gotländska med kompisarna och "vanlig" svenska hemma. När vi sedan flyttade till fastlandet kommer jag ihåg att det kom fram ungar på skolgården som ville att jag skulle prata lite för det lät så roligt...och detta var ungar som pratade listerländska!!!!!
Gotlandspannkaka är ungefär som en lite bättre risgrynspuddingoch jag har någon gång läst att det skall vara 11 ingredienser i för det var något magiskt med detta tal, kommer inte ihåg exakt. Saffranspannkaka skall ätas ljummen står det överallt men jag föredrar den liksom ostkaka kall. Den behöver dock inte vara kylskåpskall.
Saffranspannkaka äts med vispad grädde och salmbärssylt och i brist på både salmbär och björnbär tog jag hemlagad ( dock ej av mig )blåbärssylt.

Saffranspannkaka 4 personer

1 påse saffran
3 msk socker
3 ägg
1 dl mjölk
0,5 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl grovt hackade mandlar
3 droppar bittermandelessens
lite kardemumma
1 liten korv risgrynsgröt, 500 g eller 5 dl hemkokt

Stöt saffranen med lite socker och blanda sedan samman alla ingredienserna. Häll i en smord form och grädda i 225 grader ca 30 minuter. Kakan skall ha fin färg.
Man kan även ha lite russin i men i det här fallet utesluter jag tycker de blir lite "soggiga"

Etiketter:

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home