torsdag, juli 12, 2007

Nötgifflar

Dessa gifflar är väldigt goda, min mamma har fått receptet av en arbetskamrat för länge sen.

Nötgifflar 24 st
25 g jäst
100 g smör
1,5 dl kaffegrädde
1 ägg
2 msk socker
2 krm salt
5 - 6 dl vetemjöl

Fyllning
100 g nötkärnor
75 g smör
0,5 dl socker

Smält smöret och tillsätt kaffegrädden, när det är 37 grader hälls det över jästen, rör tills den löst sig, tillsätt ägg, socker, salt och vetemjöl, arbeta till en deg som släpper bunken. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter
Mal nötterna och blanda med smör och socker till fyllningen

Knåda degen lite och dela den i 4 delar, kavla ut runda kakor som delas i 6 tårtbitar ( det blev bakläxa på bilden! ) Lägg på ca 1 tsk fyllning
och forma gifflar. Lägg dem på en plåt och låt jäsa ca 30 minuter, pensla med ägg och grädda i 250 grader tills de fått fin färg, ca 7 minuter kanske.


Etiketter: