torsdag, mars 19, 2009

Veteskorpor och semlor

Det här inslaget var planerat för fettisdagen men pga tekniska skäl utom min kontroll blev det inte så.

Att den ändå kommer beror på att förutom semmelbullarna kan man baka veteskorpor av samma deg. Du kommer ihåg veteskorpor, det var vad vi åt innan vi fastnade i biscottiträsket. Tack vare innehållet av bakpulver blir de extra luftiga. Jag är väldigt traditionell när det gäller semlor, det skall vara kardemumma i bullen, sen blandar jag ut mandelmassa med lite vatten oh någon droppe bittermandelolja, gröper ur lite, fyller, rejält med vispgrädde på.
När jag för många år sen började jobba i storhushåll bakades det massor av skorpor och som praktikant har jag bakat åtskilliga.


Semmelbullar 16 stycken eller skorpor okänt antal

25 g jäst
75 g smör
3 dl mjölk
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
1 tsk mald kardemumma ur nyöppnad påse
1 ägg
1 l vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smula jästen, smält smöret, i med mjölken, värm till 37 grader, häll över, blanda ner socker, salt, kardemumma och ägg, blanda ut bakpulvret med mjölet och arbeta ihop en deg som släpper bunken men inte är för hård.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Baka ut 16 runda bullar eller rulla ut 2 längder, långa som plåten, eller gör som jag; 8 bullar och en längd.
Låt det jäsa igen till de blir dubbelt så stora
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader tills de får fin färg och är klara ca 15 minuter i min ugn.
Låt dem kallna på galler.
Till skorporna tar du sen och skär längderna mitt itu och sedan i 2 cm bitar. Lägg dem på en plåt och sätt in dem i 250 graders ugn och rosta dem tills de får fin färg, vänd dem någon gång under tiden. När du är nöjd med färgen sätter du ner temperaturen på 75 grader, och sätter luckan på glänt med hjälp av en träslev. Låt skorporna bli helt torra. Det trevliga är att det är bra att smaka om de är det. Stäng då av värmen och låt de stå inne tills ugnen kallnat.

De här skorporna passar utmärkt att förvara i en gammal plåtburk. Själv missade jag att köpa den gamla mazettiburken på loppis häromveckan, men jag bor ju i Malmö så det lär komma fler tåg...

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home