måndag, februari 25, 2008

Potatisbakelse

Potatisbakelser var något man kunde köpa på kondisen förr tillsammans med Chidevipper som var en fylld marängklump med smörkräm med kaffesmak på utsidan, mandelspån och ett litet förhatligt syltat körsbär på toppen. Potatisbakelserna innehåller inte potatis och funkar inte heller som rotfrukt enligt tallriksmodellen, heter troligen så eftersom kakaon på den vita mandelmassan fick dem att se ut som jordiga potatisar.
Fördelen med att göra dem i långpanna är att man kan anpassa storleken, det kan bli lite mastigt med både smörkräm och mandelmassa.

Potatisbakelse i långpanna ca 30 stycken eller valfritt

Sockerkaksbotten:
2 ¼ dl socker
2 ägg
1 ½ dl mjölk
1 dl flytande margarin
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt, blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i äggblandningen tillsammans med mjölk och margarin. Grädda 200 grader ca 10 – 15 minuter i smord, bröad långpanna

Smörkräm:
200 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Röres till en slät kräm och blanda sen ner

3 dl vaniljkräm, hemgjord eller använd marsán

Bred ut smörkrämen över den kalla kakan.

Riv 250 g mandelmassa och kavla ut den mellan plast eller bakplåtspapper. Mandelmassan skall täcka kakan.
Sikta slutligen kakao över och skär den i bitar.

Etiketter: