Mr Latte goes to Lebanon
Miljövänlig klyftpotatis 4 personer
600 g färskpotatis i ( i detta fall )
lite olivolja, eller mer
1 msk zaatar
Skala och klyfta potatisen, blanda den med olja och lägg på en plåt eller i en ugnsfast form, sätt in i kall ugn, sätt ugnen på 225 grader och stäng av den efter 20 minuter, låt potatisarna steka klart på eftervärmen. Salta och blanda med zaatar i detta fall.
Till detta skulle det serveras laban ochiar som är ungefär som tzatziki men utan vitlök:
Laban ochiar
4 dl tjock yoghurt
0,5 gurka, urkärnad (oops ) och fint tärnad
bladen från ett par kvistar mynta, hackade
0,5 tsk chilipeppar
2 msk olivolja
salt
Blanda samman alltsammans, salta och låt dra 1 timme i kylen
Tidigare på dan hade jag varit på Möllevångstorget och handlat. Jag brukar inte handla där men fick förmig att ta en tur och ta mig en titt på festivalen också som pågår nu. Jag köpte lite frukt och grönt bla haricots verts och tog till sist en tur in på Nanci bageriet för ett sesambröd.
Haricots verts med valnötter och (valnötsolja) olivolja
0,75 dl valnötter
salt till kokvattnet
350 g haricots verts, ansade
3 msk valnötsolja eller olivolja
grovmalen svartpeppar eller paradisfrön
Rosta valnötterna i ugnen, det tar ca 5 minuter och hacka dem grovt. Koka bönorna 4 minuter i väl saltat vatten typ kallsup. Häll av av vattnet och blanda bönorna med olja och hacket. Servera genast eller låt stå en stund. Jag hade inte valnötsolja hemma men skall göra ett besök på Oil and Vinegar för dethär var riktigt gott.
Till detta åt jag lammfärsbiffar som jag gjorde genom att bara blanda färsen med salt och malen svartpeppar,forma biffar och steka dem. Jag kände att lammfärsen kom till sin rätt på det här viset och det gjorde den. Färsen kom från lammet som bott med de lyckliga grisarna som jag bloggat om tidigare.
I Latteboken använde hon Paradisfrön vid flera tillfällen och påstår att de påminner om svartpeppar i styrka men med en nötaktig smak med ton av citrus. När jag googlade fann jag att de skulle påminna om kardemumma i smaken och att det fanns en amerikansk öl; summer ale, troligen Samuel Adams som hade denna som krydda så nu skall den inhandlas och testas. Är det någon som vet var man får tag i paradisfrön och vad de egentligen är för något, hör av er!
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home