söndag, juni 17, 2007

Dolmar a la Zikra

Lite experiment i köket för att göra om dolmarna, det blev till slut riktigt bra!

Detta behövs för ca 2 lager i grytan, vinbladen räcker lätt till minst det dubbla

1 fp vinblad , se förp i fotots övre del
50 g tamarindpasta
1 dl vatten
2 dl basmatiris
2 salladslökar
1 liten tomat
1 tsk salt
malen svartpeppar
1 buljongtärning

Skär tamarindpastan i små bitar och blöt upp det i vattnet, mixa med mixerstav.
Hacka salladslöken och skär tomaterna i små tärningar, blanda samman med tamarindröran, riset, salt och peppar Skölj vinbladen och lägg lite risblandning som på bilden....
Rulla ihop bladet så att fyllningen stannar inuti, lägg dolmarna sen i botten på en tjockbottnad kastrull
Upprepa tills all fyllning är använd.
Täck men vatten och smula över buljongtärningen, koka upp och låt sjuda på svag värme tills risgrynen är kokta, tar ca 40 minuter. Stjälp upp hela grytan på ett fat och servera.

Etiketter:

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det e fel man gör inte alls Dolma så:S Du borde verkligen lära dig hur man lagar den.

6:28 em  
Blogger Karin said...

Jag är övertygad om att det är med dolmar som med köttbullar; alla gör de olika. Zikra kommer från Irak och i hennes familj gör man så här och de är de godaste dolmar jag ätit!
Berätta gärna hur du gör!

12:17 em  

Skicka en kommentar

<< Home