söndag, mars 11, 2007

Västanforskaka

För några år sedan bodde jag i Fagersta och Fagersta består av Fagersta och Västanfors och kommer man söderifrån och är på väg norrut så är det Västanfors man passerar. Det är ganska dum att bara passera denna trakt utan att ha besökt Ängelsberg och tittat på Världsarvet. Det finns dessutom mer saker att besöka som har med malmhantering att göra. Man kan också besöka Västanfors hembygdsmuseum där man kan fika gott, bla med denna kaka fast det brukar vara utan valnötter. God och saftig är den, smeten är ganska lös så bli inte förskräckt. Använd en stor springform eller gör en dubbel sats och baka ut i långpannan. Orginalreceptet hade 2 tsk kakao men det känns som om det vore en felskrivning så jag ökade till 2 msk med gott resultat


Västanforskaka
2 ägg
2 kkp socker
2 kkp vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk kakao
1 hg smör, smält
1 kkp vatten, hett
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda samman de torra ingredienserna, rör ner dem tillsammans med vatten och smält smör.
Häll i smord bröad form och grädda i 200 grader ca 50 minuter, prova med sticka. Låt svalna i formen och stjälp sen upp den och låt den svalna helt innan glasyren breds på.
Glasyr
1 hg smör
1 äggula
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Lår smöret bli rumsvarmt och vispa sen bara ihop glasyren
1 kkp = 1,5 dl

Etiketter: ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home