Skorpor
Jag är vansinnigt trött och inspirationen i köket tryter. Idag skulle jag kunna varit på tre ställen men valde att stanna hemma och ta det lugnt. Sen fick jag för mig att baka lite skorpor. Det låter så nyttigt när man kallar kakor för skorpor...
Till vänster är det vit choklad och aprikos på ett trilskande grundrecept från Rosendal. Till höger är det valnötsskorpor på ett omarbetat AoM recept som egentligen görs på mandlar men idag blev det valnötter som omväxling.
Rosendals skorpor
Jag hade redan minskat mjölmängden i det här receptet från 5-6 dl till 4,5 men degen ville ändå inte gå ihop och eftersom jag var lite kort på ägg så tillsatte jag ungefär 1 dl flytande smör/rapsolja och det funkade, jag tycker tom de är bättre än tidigare varianter, lite snällare mot plomberna om inte annat. Saltet är en höjdare i receptet, skall köpa mer ägg och mjöl imorgon och starta skorpfabrik!
120 g sötmandel 1/3 malen 2/3 hackad, jag använde matberedaren
2 ägg
2 dl farinsocker
1 tsk salt
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 dl torkade aprikoser, hackade
100 g vit blockchoklad, grovt hackad
Allting blandas ihop med elvispen, kanske du har bättre tur än jag, tillsätt annars 1 dl flytande margarin, eller smält smör. Dela i tre bitar och försök få dem till något tillplattade längder som är lika långa som bredden på plåten.
Grädda 200 grader ca 15- 20 minuter, osäker på hur lång tid det tog. Låt dem svalna något , skär dem sedan i sneda skivor och eftertorka i 100 grader med luckan på glänt.
Mandelskorpor
Detta är en mör kaka, inte alls som biscotti, jag brukar göra dubbel sats, för jag inser vad som händer om jag har ett hekto mandel i kökslådan. Har bakat dessa kakor i åratal och brukar tillsätta några droppar bittermandelolja i smeten också
100 g sötmandel, grovt hackad och lite fint
80 g smör
1,5 dl farinsocker
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Rör smör och socker poröst och tillsätt äggen, ett i sänder, tillsätt resten av ingredienserna och klicka ut 3 längder, lika långa som plåtens bredd. Det gör inget om de är lite ojämna. Grädda i 200 grader ca 10 minuter tills de är gyllenbruna. Tag ut och låt svalna något, skär och eftertorka som Rosendalsskorporna
Till vänster är det vit choklad och aprikos på ett trilskande grundrecept från Rosendal. Till höger är det valnötsskorpor på ett omarbetat AoM recept som egentligen görs på mandlar men idag blev det valnötter som omväxling.
Rosendals skorpor
Jag hade redan minskat mjölmängden i det här receptet från 5-6 dl till 4,5 men degen ville ändå inte gå ihop och eftersom jag var lite kort på ägg så tillsatte jag ungefär 1 dl flytande smör/rapsolja och det funkade, jag tycker tom de är bättre än tidigare varianter, lite snällare mot plomberna om inte annat. Saltet är en höjdare i receptet, skall köpa mer ägg och mjöl imorgon och starta skorpfabrik!
120 g sötmandel 1/3 malen 2/3 hackad, jag använde matberedaren
2 ägg
2 dl farinsocker
1 tsk salt
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 dl torkade aprikoser, hackade
100 g vit blockchoklad, grovt hackad
Allting blandas ihop med elvispen, kanske du har bättre tur än jag, tillsätt annars 1 dl flytande margarin, eller smält smör. Dela i tre bitar och försök få dem till något tillplattade längder som är lika långa som bredden på plåten.
Grädda 200 grader ca 15- 20 minuter, osäker på hur lång tid det tog. Låt dem svalna något , skär dem sedan i sneda skivor och eftertorka i 100 grader med luckan på glänt.
Mandelskorpor
Detta är en mör kaka, inte alls som biscotti, jag brukar göra dubbel sats, för jag inser vad som händer om jag har ett hekto mandel i kökslådan. Har bakat dessa kakor i åratal och brukar tillsätta några droppar bittermandelolja i smeten också
100 g sötmandel, grovt hackad och lite fint
80 g smör
1,5 dl farinsocker
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Rör smör och socker poröst och tillsätt äggen, ett i sänder, tillsätt resten av ingredienserna och klicka ut 3 längder, lika långa som plåtens bredd. Det gör inget om de är lite ojämna. Grädda i 200 grader ca 10 minuter tills de är gyllenbruna. Tag ut och låt svalna något, skär och eftertorka som Rosendalsskorporna
Etiketter: sockerchock
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home