söndag, september 24, 2006

Modern potatisgratäng

Modern och modern, receptet kommer från en gammal ICA kuriren och kanske är det modernt igen för det är nog publiserat på 80- talet.
Det blev ingen bild men det ser ut som vilken potatisgratäng som helst, räcker till 4 personer och det moderna är att man inte använder grädde utan 3% mjölk och kokar potatisen med mjölken först.

Modern potatisgratäng

1 gul lök, kvartad och skivad i tunna skivor
smör/rapsolja till stekning
10 potatisar, 750 g
4 dl mjölk, 3 %
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
rejält med svartpeppar från kvarnen
chiliolja, spiZe är stark och bra!
riven ost att strö över

Fräs löken i fettet och tillsätt mjölken och tunnskivad potatis, riv eller pressa ner vitlöken, salta och peppra, droppa i lite chiliolja, låt alltsammans koka på svag värme under nätt omrörning i ca 10 minuter, använd teflonpanna eller annan belagd panna. Smaka av om det behövs mer kryddor och häll det sedan i en smord ugnsform, strö ev ost över och sätt in i 225 grader ugn och grädda tills den fått fin färg och potatisen är klar, ca 20 minuter.