söndag, maj 16, 2010

Persisk lamm och apelsingryta


Jag var med och delade på ett lamm i höstas och har haft en bog i frysen i väntan på speciellt tillfälle. Eftersom man vill tro att det är på väg mot varmare tider ( Det märks inte ute!) så ville jag göra något som kändes fräscht och detta recept föll mig i smaken.
Jag gjorde inte riktigt som det stod, här kommer min variant:

Lamm och apelsin khoresh

2 apelsiner, ekologiska!!
2 msk smör
2 msk socker
600 g lammkött i grytbitar
smör till stekning
2 gula lökar, kvartade och skivade
3 kardemummakapslar
1 kanelstång
0,5 pkt saffran
1 citron, liten
1 tärning grönsaksbuljong
2 rejäla mörötter,skurna i sneda slantar
1 msk apelsinblomsvatten
pistagenötter och myntablad till servering

Skala det oranga av apelsinerna med hjälp av en potatisskalare, skär i strimlor och koka dem 3 minuter, häll bort vattnet.
Stek strimlorna i smör och socker tills det karamelliseras, tag upp och låt rinna av på papper, låt smör-socker vara kvar i grytan.
Bryn lammköttet i omgångar och tillsätt i grytan, glöm inte vispa ur pannan. Stek löken mjuk med lite salt och tillsätt även detta, pressa 1 apelsin och citronen och tillsätt detta, grönsaksbuljong och kryddor, fyll i vatten så det precis täcker köttet. Låt sjuda tills köttet är klart, tillsätt morötterna och sjud ytterligare 30 minuter tills de blir mjuka. Plocka upp kardemummabaljorna och kanelstången och smaka av med salt, tillsätt apelsinblomsvattnet och filéa den sista apelsinen tillsätt även den och apelsinskalen och låt allt bli varmt.
Vid serveringen rostas pistagenötterna som strös över tillsammans med myntabladen.
Om du har problem med vad du skall använda mynta till får man numera tips redan på plantskolan

3 Comments:

Blogger Viktoria Schiöler said...

Lammgryta kan vara så gott, och jag har lamm i frysen! Men den låter söt - är den söt? Tyckte du den blev bra?

6:06 em  
Blogger karin said...

Nej den är inte söt, citusen gör att den blir lite frisk och lätt i smaken, man kan mycket väl hoppa över skalen

6:24 em  
Blogger karin said...

Egen kommentar

Har sedan detta inlägg gjort samma sak med kyckling, använde då lårkött och behövde inte sjuda det så länge

8:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home