I brist på bröd äter man limpa

Gotlandslimpa, 2 st
1 l grovt rågmjöl
1 liter vatten
3/4 msk salt
3/4 msk ättikssprit
Koka upp vattnet och saltet, tillsätt ättiksspriten och slå det över rågmjölet, dvs skålla det. Låt stå under plast till nästa dag
75 g jäst
0,5 dl vatten, 37 grader
3/4 dl ljus sirap
1 msk malen anis
1 msk malen fänkål
3 msk malda pomeransskal ( det funkar inte lika bra med koriander! tro mig!!)
13 - 18 dl vetemjöl. Använd gärna specialvete, fanns inte på den tiden
Rör ut jästen i vattnet, blanda med sirap, kryddor och den skållade degen. Tillsätt vetemjöl och knåda degen väl, det skall bli en fast deg. Låt den jäsa till dubbel storlek. Baka ut två runda limpor som får jäsa väl på en plåt. Räkna med en timme.
Grädda i 175 grader 1 timme.
Pensla med sirap utrört i lite kaffe och spill helst inte detta på golvet för det blir kletigt! Svep in dem i bakdukar och låt dem kallna på ett galler.
Smakar jättebra med en god ost
Etiketter: matbröd
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home