torsdag, maj 22, 2008

I brist på bröd äter man limpa

När jag gick på lanthushållsskola hade alla tantern..förlåt hushållslärarinnorna sina egna favoritbröd som vi fick baka. Tyvärr har stencilen ( ja det var en stencil !!) med alla recepten från skolan försvunnit med åren. I alla fall så var Elins bröd Gotlandslimpa, det var inte precis denna Gotlandslimpa utan det här är en sammanslagning det receptet och ett annat som jag hittade någonstans för väldigt många år sen.

Gotlandslimpa, 2 st

1 l grovt rågmjöl
1 liter vatten
3/4 msk salt
3/4 msk ättikssprit

Koka upp vattnet och saltet, tillsätt ättiksspriten och slå det över rågmjölet, dvs skålla det. Låt stå under plast till nästa dag

75 g jäst
0,5 dl vatten, 37 grader
3/4 dl ljus sirap
1 msk malen anis
1 msk malen fänkål
3 msk malda pomeransskal ( det funkar inte lika bra med koriander! tro mig!!)
13 - 18 dl vetemjöl. Använd gärna specialvete, fanns inte på den tiden

Rör ut jästen i vattnet, blanda med sirap, kryddor och den skållade degen. Tillsätt vetemjöl och knåda degen väl, det skall bli en fast deg. Låt den jäsa till dubbel storlek. Baka ut två runda limpor som får jäsa väl på en plåt. Räkna med en timme.
Grädda i 175 grader 1 timme.
Pensla med sirap utrört i lite kaffe och spill helst inte detta på golvet för det blir kletigt! Svep in dem i bakdukar och låt dem kallna på ett galler.
Smakar jättebra med en god ost

Etiketter:

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home