fredag, augusti 03, 2007

Cranks ostbullar

När jag gick på gymnasiet tog vi dagsturer till Köpenhamn. Vi brukade välja ut idrottsdagarna och bad mycket ordentligt om lov. På den tiden var det båtar som gällde och oftast blev det en kombination av flygbåten dit och den långsammare färjan hem. Vi brukade börja med frukost bestående av kaffe och wienerbröd på Magasinet, jag har inget minne av om det var "chocolade" på eller ej. När det kom till lunchen åt vi den antingen på Peder Oxe eller på Cranks Gröna buffé som låg väldigt nära magasinet. Vi brukade äta löktårta och ostbulle. De var tidigt frikostiga med recept och senare kom det ut en kokbok som heter Cranks lilla gröna och är skriven av Kirsten Skaarup. En av mina favoriter i den är förutom lökpajen deras Shepherds pie som jag skall blogga om en annan gång. Receptet är lite omgjort och jag hade glömt/ förträngt hur goda de var/är

Cranks Ostbullar version 2007 16 st

0,5 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
0,5 msk salt
250 g grahamsmjöl
250 g fullkornsmjöl av vete
250 g vetemjöl special
300 g riven ost med smak
yoghurt eller fil till pensling
solrosfrö och pumpafrö till att strö över

Lös upp jästen i vattnet och blanda ner salt, grahamsmjöl och fullkornsmjöl av vete. Låt jäsa 8 timmar.
Tillsätt vetemjölet och arbeta degen ordentligt. Låt jäsa 30 minuter.
Knåda degen igen och kavla ut den till en platta 35 * 35 cm och lägg hälften av osten på 2/3 av degplattan. Vik den så att du viker den delen utan ost över där det finns ost och sen den delen där osten ligger uppe över den dubbla degen. Det skall alltså bli 3 lager deg och 2 lager ost.
Kavla på nytt ut degen till 35 * 35 cm och gör lika dant 1 gång till.
Kavla ut degen till ca 40 * 40 cm och skär den i 16 bitar. Lägg dem på plåtar och pensla med yoghurt, strö på frön och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda i 200 grader ca 20 - 25 minuter.

Brödet blir som ett slags matbrödets wienerbröd. Osten rinner ut lite och blir härligt knaprig av värmen.

Etiketter:

1 Comments:

Blogger Nesh said...

Dom där lät hur goda som helst, bara synd att jag bakar så illa. Det brukar mest likna nåt onämnbart..

12:33 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home