Rosmaringrissini
Jag har blivit väldigt förtjust i dessa små knäckebrödsaktiga kex eller snacks eller vad man nu skall kalla det. Inte nödvändigtvis dessa med sesam utan framförallt de med rosmarin och salt.

När jag häromdagen i ett utrensningsförsök gick igenom en av kökslådorna hittade jag ett recept på rosmaringrissini som jag skrivit av från någonstans som jag totalt glömt bort var. Receptet säger egentligen 2 kvistar rosmarin men även om jag tycker mycket om rosmarin så tycker jag att den har en tendens att ta över så att gå ner till 1 kvist var ett bra beslut.

Grissini med rosmarin och flingsalt 32 st
5,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk socker
1 kvist rosmarin, fin fin fin hackad
25 g jäst
1,5 dl kallt vatten, eller ljummet om du har bråttom
0,5 dl olivolja
1 äggvita
Lös upp jästen i vattnet och kör ihop allting till en deg i matberedaren eller gör en jäsdeg på något annat sätt som du gillar.Tillsätt ev mer mjöl.
Låt degen jäsa länge och väl i rumstemperatur eller i kyla.
Ta upp degen och dela den i 4*8 bitar och rulla ut dem till långa pinnar, det går enklast om man gör det i två omgångar och låter de vila emellan utrullningarna. Du behöver 2 plåtar. Låt jäsa igen ca 30 minuter. Spruta över vatten med en blomspruta eller pensla och sedan ca 2 tsk flingsalt som krossats i handen, allt kommer inte att hamna på pinnarna.
Grädda i 175 grader 25 minuter. När andra plåten är klar lägger du över alla pinnar på en plåt och sänker värmen till 75 grader och sätter ugnsluckan på glänt. Efter 1 timme stänger du av ugnen och låter de stå inne på eftervärmen, kolla om de torkat ordentligt genom att äta upp den grövsta pinnen!
När jag häromdagen i ett utrensningsförsök gick igenom en av kökslådorna hittade jag ett recept på rosmaringrissini som jag skrivit av från någonstans som jag totalt glömt bort var. Receptet säger egentligen 2 kvistar rosmarin men även om jag tycker mycket om rosmarin så tycker jag att den har en tendens att ta över så att gå ner till 1 kvist var ett bra beslut.
Grissini med rosmarin och flingsalt 32 st
5,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk socker
1 kvist rosmarin, fin fin fin hackad
25 g jäst
1,5 dl kallt vatten, eller ljummet om du har bråttom
0,5 dl olivolja
1 äggvita
Lös upp jästen i vattnet och kör ihop allting till en deg i matberedaren eller gör en jäsdeg på något annat sätt som du gillar.Tillsätt ev mer mjöl.
Låt degen jäsa länge och väl i rumstemperatur eller i kyla.
Ta upp degen och dela den i 4*8 bitar och rulla ut dem till långa pinnar, det går enklast om man gör det i två omgångar och låter de vila emellan utrullningarna. Du behöver 2 plåtar. Låt jäsa igen ca 30 minuter. Spruta över vatten med en blomspruta eller pensla och sedan ca 2 tsk flingsalt som krossats i handen, allt kommer inte att hamna på pinnarna.
Grädda i 175 grader 25 minuter. När andra plåten är klar lägger du över alla pinnar på en plåt och sänker värmen till 75 grader och sätter ugnsluckan på glänt. Efter 1 timme stänger du av ugnen och låter de stå inne på eftervärmen, kolla om de torkat ordentligt genom att äta upp den grövsta pinnen!
2 Comments:
Rosmarin är ju bland det godaste som finns!
Jag har aldrig bakat egna grissini. Dina ser jättefina ut och hur gott är det inte med rosmarin. Tack för inspiration!
Hälsar fröken Dill
Skicka en kommentar
<< Home