söndag, september 30, 2007

Vinskördefest

Vinskördefesten blev trevlig, vindruvorna var goda. Maten var också god
Melon med Onsalaskinka
Lax med Walhallasås
Äppelflan med vispad grädde

Walhallasåsen är från Hotell Walhalla i Mörrum och har publiserats vid flera tillfällen. Den tar lite tid men är värd varenda minut. Om du inte har räkskal kan man smaksätta med hummerfond.Laxen skall skäras i fjärilar, vilket jag tycker är betydligt trevligare att äta än kotletter. Det funkar med vilken annan fisk som helst också. Stek laxen och servera med en champinjonhatt, lite löjrom och en citronklyfta. Kokt potatis till och gärna sockerärtor

Sås till 4 portioner ( av någon anledning med dubbelt radavstånd...)

40 räkskal

50 g rotselleri

1- 2 morötter

1 purjolök

1 knippe persilja

50 g smör

0,75 dl vetemjöl

1 krm timjan

3- 4 lagerblad

1 liter fiskbuljong

0,5 dl tomatpuré

5 dl vispgrädde

5 dl torrt vitt vin

0,5 dl hackad gräslök

0,5 dl hackad dill

Skakaräkskalen i en het panna tills de blir vita, finhacka dem. Skölj, skala och finhacka morot och selleri, skölj och strimla purjon.Fräs alltsammans i smöret tillsammans med persiljan ett par minuter. Strö över mjölet och tillsätt fiskbuljongen och tomatpuréen. Tillsätt räkskalen och låt sjuda 20 minuter. Sila. Tillsätt grädde och vin och låt alltsammans koka ihop till hälften. Tillsätt finhackad dill och gräslök strax innan serveringen.

NJUT!

1 Comments:

Blogger annamaria said...

Hej! Jag har samma konstiga radavstånd som du när det skrivs recept - hur skumt som helst??? Har inte begripit varför...kanske någon annan som vet...

7:36 em  

Skicka en kommentar

<< Home