fredag, december 30, 2011

Gott nytt år!

Idag är det ett år sen jag fick diagnosen bröstcancer, idag har jag bara lite biverkningar från medicineringen, och jag gör allt som jag gjorde innan jag blev sjuk. Jag har precis börjat jobba mina nätter också. Alla kontakter med jobbet, sjukhuset och försäkringskassan har fungerat utmärkt. jag har aldrig haft några problem med att betala skatt och inser idag vad man verkligen får för pengarna.
Vissa saker blir inte gjorda därför att är man van att gå hemma och ha dagen till det som man nu skall hinna med efter eller före jobbet, så jag har lite mål för vad jag skall testa i köket nästa år.
Först måste jag sätta en ny surdeg så jag kan börja baka igen.
Jag skall lära mig göra ost
Ta tillvara på årstiderna och det som är gratis i naturen
Dricka bättre vin och framför allt mer champagne...
Jag skall resa till Barcelona i höst och ev kombinera det med ett annat ställe och så hoppas jag att mina semesterdagar i mars går igenom så jag kan åka till Grönland.
Starta en online prenumeration på Cook´s Illustrated. Cook´s Illustrated finns som App till I-phone och har lite gratissaker som man kan testa innan man börjar prenumerera.
Motionera mera låter så tråkigt, rida oftare betydligt roligare och jag skall aldrig mer köpa ett gymkort!

måndag, december 26, 2011

Riktigt goda brysselkål


Serverades till kalkonmiddagen på lillejulafton och idag till mig själv. Recept, fritt från Cook´s Illustrated; min nya bibel.

Ugnsstekta brysselkål 2 portioner....eller 1

250 g brysselkål, rensa och hakvera
0,5 msk olivolja
0,5 msk vatten
salt och peppar.

Blanda samman i en skål och lägg i en ugnsfast form med folie över. In i ugnen i 10 minuter, ta av folien, rör runt och in utan folie i 10 minuter. Klart!
Jag valde att blanda med lite fräst bacon och sötmandel, vilket givetvis var pecan i orginalet.

lördag, december 17, 2011

Frikassé

Jag är inte van att äta kokt kött men när jag hittade grytbitar av kalv för halva priset pga kort datum bestämde jag mig för att göra dillkött, nu regnade det ganska mycket och jag hade ingen större lust att gå ut för att köpa dill så det blev en currysås istället och jag har bestämt mig för att koka mer kött i framtiden

Man kan gärna använda kött med ben nu tog jag och spetsade kokvattnet med lite fond. När man kokar kött kan man gärna koka upp köttet och skumma innan man lägger ner kryddor och grönsaker, i detta fall hade jag några vitpepparkorn, några nejlikor, en gul lök och 2 morötter ( jag älskar morötter som får koka sig mjuka med kött ) Det här får sjuda tills köttet är mört. Jag tog då och satte ut grytan på balkongen, detta fantastiska extra kylskåp som man har under den mörka årstiden

Dagen efter plockade jag upp köttbitarna, morötterna och lökbitarna, silade buljongen som jag sen gjorde sås på.
Vuxenpoäng!
Tallriken är "Skåne" och den har olika skånska slott i mitten och känns lagom patriotiskt för mig

lördag, december 10, 2011

Rårörda lingon


De stora glädjeämnena i livet kan vara väldigt enkla och bor man långt ifrån lingonskogen som tex Malmö.....så är man aldrig långt från en frysdisk där en förpackning med lingon kan röras med valfri mängd socker till en enorm smakupplevelse

fredag, december 09, 2011

Ultimate Ragu alla Bolognese


Tänk att det kan vara så förvillande likt köttfärssås!
Jag köpte ett ex av Cook´s illustrated när jag var i USA för att jag har hört ganska mycket om tidningen och för att jag gillar "Cooking for two" som America´s test kitchen också ger ut.
Man får läsa om hela processen med att ta fram receptet och hur de testar olika varianter på en panel och hur de sedan går vidare.
Det mest intressanta med receptet är tillsatsen av gelatin, men med utgångspunkt att man skulle använt hemgjord buljong och då fått det den naturliga vägen känns det logiskt, jag vet inte hur det skiljer sig smak och utseendemässigt eftersom jag inte varit med och testat men det ger dock en lätt känsla av kattmat när jag skall frysa in såsen i portionsförpackningar.
Mina föräldrar tyckte såsen var jättegod, själv är jag fortfarande lite handikappad luktmässigt efter cellgiftsbehandlingen för att riktigt ha en åsikt, vad jag lärde mig och som jag definitivt har tagit med mig är att inte ha så mycket grönsaker i min vanliga köttfärssås

Ragu Alla Bolognese a la Cook´s illustrated
2,5 dl kycklingbuljong, från koncentrat
2,5 dl oxbuljong från koncentrat
8 tsk gelatinpulver
1 stor gul lök, hackad
1 stor morot, skalad och också den hackad
1 stång(?) blekselleri, hackad
110 g mortadella, hackad
110 g pancetta, hackad
3 msk olivolja
340 g malen nötfärs
340 g malen kalvfärs
340 g malen skinkfärs
3 msk färska hackade färska salviablad
170 g tomatpuré
5 dl rött vin
170 g kycklinglever
salt och peppar

Hacka grönsakerna och mortadella och panchetta fint i en matberedare, köttet hackas för sig
Hacka också kycklinglevern och ställ den i kylen så länge
blanda buljonerna med gelatinpulvret att svälla
Hetta upp oljan i en stor gryta och tillsätt färsen, fräs det hela tills det börjar ta färg, tillsätt mortadella och pancetta och fortsätt fräsa några minuter, tillsätt sen de hackade grönsakerna och fräs ytterligare ca 5 minuter och sen tomatpuré och 3 min fräsning.
Tillsätt vinet och låt det koka ner lite och sen i med buljong-gelatinet och någonstans i allt det här skulle salvian ner också...
Låt det nu sjuda i 1,5 timme och det sista du gör innan servering är att röra ner de hackade kycklinglevrarna och smaka av med salt och peppar.
Givetvis serverar du detta med pasta, gärna tagliatelle och parmesanost