torsdag, september 29, 2011

Köttsoppa


Ibland blir man bara så sugen på något speciellt och häromdagen var det köttsoppa för min del. Då spelar det ingen roll att man har ett halvt lamm i frysen utan man måste iväg till affären och handla efter jobbet!!!!
Jag fick ut ungefär 2,5 liter soppa av satsen och gjorde ungefär så här:

Köttsoppa
1 kg högrev med ben

Koka köttet ca 1,5 timmar tills det är mört, ta med salt, pepparkorn, lagerblad och en lök. detta tillsätts efter att du skummat buljongen.

I purjolök i grova strimlor
1 palsternacka i tärningar
2 morötter i tärningar
1 bit rotselleri i tärningar också

När köttet är färdigt ta upp det och det andra gojset i spadet, sjud sedan grönsakerna tills de är nätt och jämnt färdiga, smaka av spadet med salt, buljong, fond och peppar och tillsätt köttet som du skurit i tärningar och en driva hackad persilja.

Detta går utmärkt att frysa!
Variera med att ha i potatis, kålrot eller persiljerot och om du gillar det kan det serveras med gammal hederlig klimp...

Dags igen!


I år har du möjlighet att höja insatsen då det finns sex olika motiv!

tisdag, september 27, 2011

Osttillverkning

Jag är mycket medveten om skillnaden mellan vitlöksflätning och osttillverkning men blogger och jag är inte kompisar dessa dagar, men här kommer två bilder från hemgjord ost ståndet som även sålde krukor att göra surkål i.


Jag har nån liten ide att göra ostformar av plaströr eller gamla plastförpackningar istället för att köpa kiten som kostade ganska mycket

Chez Camilla

Fuglebjerregård ligger utanför Helsinge som ligger lite norr om Helsingör och drivs av Camilla Plum och hennes man Per Kölster som givetvis inte har två prickar över o i sitt namn. Camilla behöver väl ingen närmare presentation och hennes man är en fantastisk ölbryggare och det finns bla ett mikrobryggeri på gården.
Gården är öppen varje lördag och två gånger om året är det "storhelg" då är andra producenter inbjudna och man serverar mat och fika i massor.



Mycket spännande att titta på...jag blev intresserad av att börja göra egen ost; hjemmeriet.dk tror jag är en sajt man kan gå in på för att få lite recept. Dessutom hade jag med mig en enorm dahliabukett hem och lite öl, mjöl, bröd och kryddor. Mycket trevlig dag tyckte jag och säker också de 8999 andra som besökte dem under denna helg.

lördag, september 03, 2011

Sommarmat


Detta är Nigellas vattenmelonsallad från sommarkokboken och är nog det som jag ätit oftast sista tiden varvat med Caprese och rökt lax med äggröra.
Jag är klar med alla behandlingar och arbetar nu halvtid, detta innebär att jag inte behöver matlåda men jag tänker ändå matlådetankar och har laddat lite köttgryta i frysen och så håller jag på att prova ut min perfekta moussaka, utmärkt att värma den också!
Inför jobbstarten har jag investerat i lite nya matlådor till det hisnande priset av 10 kronor styck...
jag äter fortfarande jordgubbar, under den tidiga säsongen var jag i ett smaklöst tillstånd efter cellgifter så jag tar igen allt nu, har även köpt hem matjessill!
Det är en underbar septemberdag ute idag och jag syr lite och planerar inför min semester då jag skall åka till Seattle. Skall bo hos en kompis så jag ser fram emot att kunna laga mat där och så dricka massor av iste och en och annan kaka kan nog slinka ner. Seattle är känt för sina kaféer och mikro bryggerier så jag behöver nog inte gå varken törstig eller hungrig. Dessutom skall naturen vara fantastisk där och är säkert ännu mer fantastisk i höstskrud...
Tipsa mig gärna om textil och matrelaterade saker i nordvästra hörnet!