fredag, maj 20, 2011

Fransk Yoghurtkaka


Det här är vad jag bakar nuförtiden och har gjort så ett bra tag men av någon anledning har det aldrig blivit av att jag bloggat om den för att bilderna har alltid blivit så dåliga så kakan går också under namnet den ljusskygga kakan.
Receptet kommer ursprungligen från " Chocolate and zucchini" och enligt Clothilde är detta vad franska barn lär sig baka ungefär som vi tycker att scones är bra att börja med.
Eftersom jag alltid har turkisk yoghurt hemma använder jag den men det går säkert bra med magrare sorter också, i alla fall om man skall äta kakan nygräddad.
....och nej mamma, jag har inte snott din sockerklaksform, har fyndat en likadan på loppis.

Fransk yoghurtkaka

2 ägg
2,5 dl yoghurt
3/4 dl neutral olja
1 msk rom ( kan uteslutas )
Detta är de blöta ingredienserna, blanda samman dem.
2,5 dl socker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
nypa salt
Detta är de torra ingredienserna, blanda samman dem

Sen behövs lite vanilj, receptet säger vaniljextrakt, jag tar lite malen ekologisk vaniljstång som finns att köpa på en liiiten burk i affären.

Blanda ner vaniljen i vald bytta och blanda samman de torra och de blöta ingredienserna. Skrapa över i smord och bröad form och grädda sen i 180 grader ca 45 minuter, kolla med sticka på vanligt sätt.

Jag har nu kommit över halvvägs i min cellgiftsbehandling och även om det funkar bra så kommer små käcka biverkningar, tex försvann nästan hela luktsinnet efter senaste omgången och även om jag tidigare inte haft problem med att vare sig laga eller äta mat så har kombon laga mat för att äta den inte funkat.
Nu hoppas jag på en lång jordgubbssäsong och att jag kommer att kunna känna doften av gubbarna under så lång tid som möjligt
Igår åt jag fiskgryta på en av de bättre restaurangerna i stan och funderar fortfarande om det var lite vitlök i aiolin eller om det är mig det är fel på. Jag inser i alla fall att när det gäller rabarberpajen i Slottsträdgården i söndags var det definitivt inte deras fel.

lördag, maj 07, 2011

Slottsträdgårdens Cafe


Lunch härom veckan, lika gott som det ser ut! Tack Pappa!