onsdag, mars 30, 2011

GI-ris

Efter att ha njutit av blomkålsmoset var jag tvungen att testa GI varianten av ris. Jag har tidigare testat spaghettivarianten, nämligen zucchini, men känner att den håller inte riktigt måttet, tanken är ju att pastan skall suga åt sig såsen och det gör inte zucchinin, dessutom känns det som det fortfarande var för nära som jag odlade zucchini...
GI ris görs genom att man grovriver blomkål och steker den mjuk i smör, saltar och pepprar. Enkelt och gott och faktiskt bra mycket godare en ris..

måndag, mars 28, 2011

Vitling med stekt päron och blomkålspuré


Dagens lunch på Scout, uppe på Hansa, mums!

söndag, mars 27, 2011

Goma wakame


Mina gafflar ser lite mysko ut men innehållet på den här var betydligt bättre, Jag fick syn på den lilla skålen när jag stod vid fiskdisken på ICA Maxi och var tvungen att prova. Efter att ha smakat, gillat och googlat så har jag kommit fram till att det är en japansk algsallad som bla innehåller alger, sesamfrön och chili. Det är något speciellt med konsistensen på den här lilla godbiten som gör att jag kommer att köpa den igen. Rekommenderas!

fredag, mars 25, 2011

Kammusslor och choritzo


skall vara en höjdarkombo...bara att konstatera att jag nog fick fel sorts kammusslor och fel sorts choritzo

måndag, mars 21, 2011

Vårkänslor


Jag är så förälskad i den här termosen, jag gillade den innan men den rosa...
Jag har absolut ingen användning för den så jag tror det får bli en förälskelse på avstånd

Kalla det vad f-n du vill

Jag var på hem och trädgårdsmässa med bror och svägerska och när det närmar sig lunchtid och man efter cellgiftsbehandling förutom att ta medicin behöver äta varannan timme så tar man vad som finns. Ciabatta med fetaoströra med soltorkad tomat tror jag det hette:

And the winner is....:

Ja, inte jag i alla fall Det här är vad som fanns i och man har mage att ta 50 spänn för det "hele"

Jag hade väl inte trott att det skulle vara någon höjdare men riktigt så här illa trodde jag inte heller att det skulle vara!!!!!!!!!!
Det som dessutom stör mig är att det verkar vara tillåtet att fördärva vilka utländska brödsorter utan någon som helst skam.
det blir faktiskt inte en bagel bara för att man bakar ut degen i kransar och inte en ciabatta för att den är platt och fyrkantig!

söndag, mars 20, 2011

Aioli som Julia gjorde den


Aioli; vitlöksmajonäs har kommit och gått i mitt hushåll, godast tycker jag den är till fisk, men funkar till kött också och har en gång i Sevilla fått den med kokt potatis ungefär som en potatissallad.
Eftersom jag såg Julie och Julia förra veckan ( jag vet jag är sen av mig...) så plockade jag fram "Det goda franska köket" och följde receptet där, jag gjorde halv sats men behöll 1 äggula, det står något om att man skall ha flera äggulor om man skall servera den just till fisksoppa. Det skall även vara en skiva bröd med och vitlöken skall stötas tillsammans med den. Jag plockade fram morteln som är en bråkdel i storlek jämfört med Julias och måste erkänna att min förmåga att stöta är inte så väl utvecklad, skulle riva vitlöken vid nästa tillfälle


Aioli 2,5 dl

1/2 brödskiva vitt bröd som kantskärs och får dra åt sig 1,5 msk vinäger och som sen skall kramas så att överbliven vinäger kramas ur, min sög upp allt!
Detta brödet stötes med 3 vitlöksklyftor, för enkelhetens skull, riv dem innan.
Tillsätt 1 äggula och knappt ett krm salt.
Sedan tillsätts knappt 2 dl olivolja eller annan olja under stötning så att äggulan hinner ta upp oljan. Byt till en ballongvisp

När all olja är tillsatt. Tillsätt lite vatten och smaka av med citron och ev salt.
Fisksoppan är fådd och innehåller alla godsaker en fisksoppa skall innehålla

fredag, mars 11, 2011

Polskt bageri

Jag har promenerat lite runt Möllevångstorget idag och hittade ett vad jag tror nyöppnat polskt bageri. På hörnan Södra förstadsgatan mitt emot ICA ligger en polsk affär och bredvid den finns detta fynd. För alla liksom undertecknad som gillar polsk ostkaka, olika sorter fanns och såldes efter vikt. Skall provas vid senare tillfälle. Där fanns även surdegsbröd och småkakor/kex i lösvikt.
Dagens på Thai restauranger brukar inte vara några höjdare men idag serverade man friterad kyckling i tamarindsås på Krua Thai och riktigt gott var det, tänk dig sötsur sås med rejäl hetta.

torsdag, mars 03, 2011

Sista måltiden


Jag har ätit många gamla favoriter på sista tiden; coleslaw, hamburgare, rökt lax, äggsallad och idag toppade jag med denna gamla Nigellahöjdare Stekt lax med bacon och mosade ärtor.
Steka lax och bacon behöver jag nog inte förklara hur man gör, de mosade ärtorna görs genom att koka dem i saltat vatten, mosa lätt med turkisk yoghurt, smaka av med salt och citron. Det gör sig inte så bra på en blå och vit tallrik men väl i gommen.
I dag har jag fått en piccline insatt och imorgon börjar jag med cellgifter. Bröstcancer är en lömsk sjukdom som dock i de flesta fall är botbar, det är lite taskig behandling bara...och man vet inte hur man reagerar på den. En sak är säker; ju fortare den kommer igång desto fortare är den över och livet kan gå vidare.
Bröstcancer upptäcks i mycket tidigt stadium genom mammografi. Denna hälsoundersökning skall man kallas till från 40 år i de flesta (?) landsting. Gör mig en tjänst att kolla upp hur det ligger till i ditt landsting och är du bara en dag över gränsen så ring och boka tid själv!