söndag, september 12, 2010

Denmark, det er dejligt

Jag har haft en liten minisemester i Danmark i augusti och när jag ställde frågan om fiberrelaterade sevärdheter på en sticksite fick jag svaret att jag måste besöka Fanö.
Fanö ligger utanför Esbjerg och är en av flera öar som slutar med Sylt nere i Tyskland. Till Fanö tar man färjan som tar 15 minuter, man parkerar gratis i Esbjergs hamn, jag parkerade gratis överallt i alla små städer jag var inne i under dessa dagar! Fanö är litet och platt och jag hyrde en cykel och cyklade runt på ön, ön har 3 byar och mellan dem är det en mycket speciell natur, ljunghedar såsom jag trott att det ser ut i Skottland och förväntade mig att Heatcliff och Cathrine skulle komma springande eller åtminstånde Kate Bush och i bästa fall.... Colin Firth.

Ljunghonung såldes överallt.
Skall man vara hantverkare på Fanö rekommenderas en kurs i halmtaksläggning som förekom överallt här lagom pittoreskt men även på nya hus var det vanligt

Danskarna vill gärna hyra sommarhus på Fanö och det finns förutom de små pittoreska byarna nyare områden med bebyggelse, Tidvattnet är mycket påtagligt och om du tittar riktigt noga på bilden så ser man små prickar långt ut på bilden, här kan man leta musslor, ostron och bärnsten. Det är förrädiskt, förra veckan träffade jag en kvinna som var från Esbjerg och hon berättade att man inte märker från vilket håll vattnet kommer när det blir flod utan det bara stiger...och flera tragiska drunkningsolyckor har skett pga detta

Den här hunden träffade jag i Sydbyen, han hade ont i en fot men hade inget emot att bli transporterad på detta sätt och hälsade glatt ( även om han inte ser glad ut på bilden...) på alla som ville hälsa på honom

Jag slutade dagen med en sen lunch eller frukost som man säger i danmark med att äta frukostplatte på ett hotell i Nordbyen. Frukostplatte är som ett buffebord där du gör dina egna smörrebröd.

Det enda som saknas på bilden är Bakkelsen, som serverades varm, det var en plattfisk som jag för länge sedan glömt namnet på som var rökt och torkad och dessutom väldigt salt och var en specialitet för Fanö och Esbjerg.
Jag bodde tre nätter på ett B&B utanför Ribe och betalade 150 danska /natt utan frukost.
Fanö är väl värt ett besök, men det räcker faktiskt med en dag och det är extremt lättcyklat, på vägen från Sydbyen till Nordbyen och färjan hinner jag tänka att jag skulle nog cykelsemestra mer, första regndroppen kommer och när jag sitter på färjan börjar det ösa ner och gör det hela nästa dag och alla tankar på cykelsemestrar är som bortblåsta...

Pasta med Paulo

Paolo Roberto har kommit med en ny kokbok om snabbmat och det har kommit små recept i flera tidningar och på tasteline, jag testade två från Lantliv Mat och Vin.
Den första var en kycklingpasta med svamp och tomater

Skulle enligt receptet vara "många olika smaker i en skön mix" Nu tyckte jag inte det smakade något speciellt förrän sista matlådan då jag lade ner en rest fetaost i den och faktiskt fick chilin i minnen med sista tuggan.
Den andra jag teswtade var Pasta med het salami och den gillade jag skarpt, dessutom var den lätt att fixa för en portion


Pasta med het salami 1 p
125 g pasta eller vad du anser vara en portion
50 g salami, jag tog en choritzovariant
1 msk olivolja
1 shalottenlök
lite vilök, riven, hackad, pressad...
3 msk vitt vin
1 msk pinjenötter
60g körsbärstomater i halvor
rucola, 1 näve eller efter smak

Koka pastan al dente
Tärna salamin
Hacka löken och fräs den i oljan tillsammans med vitlöken, häl på vinet och låt det koka in någon minut, tillsätt salamin och pinjenötterna och fräs vidare, tomater fräses med ytterligare 2 minuter och tillsätt sedan rucolan som bara skall bli varm, smaka av med salt och peppar och blanda med pasta. Hyvla parmesan över. Pronto!