söndag, juni 27, 2010

Flatbread med ädelost och vindruvor


Annika Sörenstam lagar mat i senaste numret av buffé. För att vara på säkra sidan gjorde vi en vanlig med skinka och ost också. Vi använde oss av Sara Lee pizzakit, för 25 kronor får man kyld deg till en plåt och en burk tomatsås, sen kompletterade vi med strimlad skinka, oregano och riven ost. Min brorsdotter tyckte det var roligt att öppna degburkarna då det liksom puffade till. Den här degen är exempel på bra halvfabrikat!
Annika Sörenstam sommarpratade i lördags så vill du ha underhållning under tiden så ladda ner och lyssna.

Flatbread med ädelost och druvor 1 plåt

1 pizzabotten, färdig enligt ovan eller hemgjord
1 rödlök, strimlad
smör till stekning
140 g ädelost
0,5 brk mascarpone
100 g vindruvor, delande och urkärnade
50 g valnötter eller som i vårt fall pecannötter

Sätt ugnen på 200 grader.
bred ut, eller kavla ut pizzabottnen på en plåt
Stek rödlöken mjuk.
Riv ädelosten och blanda med mascarponen.
Bred ostkrämen över, det blir ganska mycket så bred ända ut i kanterna så blir det inte så tjockt i mitten.
Fördela rödlöken över och grädda i lite drygt 10 minuter, fördela nötterna och vindruvorna över och grädda ytterligare 10 minuter.
Låt svalna något innan den skärs i bitar och njuts tillsammans med en drink tex.

Midsommarfirande

Efter förstärkt sill lunch packades picknicken

Fick du med dig hunden, hunden, hunden?

Fick du med dig tårtan, tårtan, tårtan?

Traditionellt midsommarfirande kräver sina attribut

och efter kvällsgrillningen hann vi med jordgubbarna också

Årets roligaste midsommarskildring, lyssna på Meny där en pakistansk kock berättar om sitt första möte med traditionen.

torsdag, juni 24, 2010

Crumble, cobbler and crisp


Jag har inte riktigt förstått skillnaden mellan benämningarna. Detta skall vara en "crisp". Degen eller det som kanske skall benämnas "crispen" är jättegod, men päronen smakar i princip ingenting och jag funderar om man skall vänta till det kommer svenska päron eller använda andra frukter.
Jag tog pistagenötter istället för mandel eller pecannötter, av någon anledning verkar jag tro att jag har behov av dessa nötter så fort jag passerat den hyllan i affären...
Receptet kommer ifrån "Cooking for two" som jag skrivit om tidigare därav de amerikanska måtten.

Pear Crisp 2 p
2 stora päron, Bartlett eller Bosc enl. boken
1 msk socker
1 tsk pressad citron
1 krm majzena
nypa salt

1/3 c finhackade mandlar eller pecannötter el annat
1/4 c vetemjöl
2 msk farinsocker
1 msk strösocker
lite kanel och ännu mindre muskot
3 msk smält smör

Päronen skalas, kärnas ur och delas i större bitar (3 cm tärningar enligt boken)
blanda samman socker, citron, majzena och salt i en bunke och blanda ner päronbitarna och rör runt. Fördela i två portionsformar eller en större.
Blanda ihop ingredienserna till "crispen" och fördela den över.
Grädda i 220 grader 20 - 25 minuter och låt den svalna 15 minuter innan servering med glass

Blomkålssoppa med Stilton

Utebliven bild pga sämre än vanligt bildkvalitet men jag är säker på att ni kan föreställa er en vit puréad soppa.
För länge sen när jag och min dåvarande sambo köpte vår första dator för 25 000 kronor...ja så länge sen var det hittade jag ett datorprogram som var ett receptregister med lite möjligheter att göra inköpslistor etc. Problemet var att detta program krachade konstant och allt som inte säkerhetskopierats försvann, därför skrev jag ut alla recept jag lade in och de har jag kvar idag i motsats till datorn, programvaran och sambon.
I den samlingen hittade jag en blomkålssoppa med stilton som jag vet att jag gjort någon gång för länge sen, soppan blir väldigt god...det är det här med konsistensen som jag har lite svårt för. Har du inte det testa!
Eftersom den innehåller blekselleri tror jag att den kommer från en amerikansk tidning, men jag är fördomsfull och osäker...

Blomkålssoppa med Stilton ca 1,5 liter

1 blomkålshuvud i buketter
1 purjo, det vita och lite ljust grönt, tunt skivad
2 stjälkar blekselleri, tunt skivad
ca 1 liter buljong
1 dl vispgrädde
100 g stilton eller annan grönmögelost
Smör till fräsning

Fräs purjo och selleri i smör tills det mjuknar, tillsätt blomkål och buljong, låt detta sjuda tills blomkålen är mjuk.
Mixa och tillsätt grädde och stiltonost, låt allt bli varmt och osten smält, smaka av med salt och peppar.

måndag, juni 21, 2010

Frittata



Jag äter ofta omeletter, det är gott, enkelt och smidigt, ibland äter jag naturell omelett och ibland gör jag någon slags pyttipannaomelett med en massa grönsaker och river till sist lite ost över. Jag har gjort detta både i ugnen och på spisen. När jag i "Cooking for two" hittar ett recept på frittata med soltorkade tomater, potatis och mozzarella måste jag bara prova. Efter att ha läst deras redogörelse för hur man kom fram till receptet och att man skulle använda en stekpanna som var 25 cm var viktigt och eftersom min var ungefär så så skred jag till verket. Kombinationen av att steka den på plattan, höja värmen mot slutet för att få en skorpa och slutligen sätta in den under grillen ger ett jättebra resultat och eftersom jag inte fixar att sätta i mig en omelett på 6 ägg så testar jag det jag läst i italienska tidningar; att kall frittata är utmärkt picknickmat. Tro´t eller ej med kall frittata är jättegott!

Frittata 2 personer
6 ägg
2 msk grädde eller mjölk eller någonting emellan
4 soltorkade tomater i strimlor ( oljeinläggning )
2 medelstora potatisar
1 shalottenlök
1 mozzarellaost
olja till stekning

Sätt ugnsgallret 20 cm från grillen och sätt på grillen.
Vispa upp ägg och mejeri och salta och peppra lite.
Skala och tärna potatisen i cm stora tärningar.
Stek potatisen nästan mjuk, tillsätt då grovhackad lök och fräs lite till, rör ner tomaterna och salta och peppra lite till.
Tillsätt äggblandningen och strö över osten i bitar. Stek omele/frittatan genom att föra undan omeletten så att smeten skall komma åt botten, skaka pannan lite också, ca 1 min, låt den sen stå på plattan 30 sekunder utan att röra i den, ställ sedan in den i ugnen tills den tar färg.
Ät och njut och hoppa inte över ugnen!

söndag, juni 13, 2010

Le premier foie


Bilden är jättedålig och dessutom kom en av de väsentliga sakerna knappt med. Längst ner mitt på bilden syns gåslevern. Jag har aldrig ätit gåslever innan, har medvetet undvikit det efter att ha sett ett TV program för länge sen när man tvångsmatade gäss. Jag måste dock erkänna att detta är fantastiskt gott och förstår att det värderas i samma klass som ostron och champagne. Nu måste jag hitta någon leverantör av detta fantastiska livsmedel som har en humanare uppfödning så jag kan äta det igen!
Salladen innehöll även någon hackad stekt inälv, troligen njure. Nedsköljd med veteöl någonstans i Montmartre

lördag, juni 12, 2010

Mellow bakers


Det finns en mängd matlagningsgrupper på internet och jag har oregelbundet bakat med Bread baking babes. Nu har jag gått med i Mellow bakers. Det hela går ut på att man varje månad utser 3 bröd ur Jeffrey Hamelmans bok Bread. Sen bakar man de man vill och gör ett inlägg om det, givetvis kan man blogga om det om man vill.
Den här månaden är det Vermont Sourdough, Pizza och ett ölbröd med malt i och jag måste erkänna att jag just nu dricker upp ölen jag köpte för ändamålet i väntan på att hitta malt...
Det är lite annan terminologi än vad åtminstånde jag är van vid och brödet ovan startade jag från russinjäst och det blev väldigt lätt och poröst ( och gott!) Det jag startade från min rågsurdeg jäser i köket och jag har ytterligare en sats på gång. Jag skall åka bort 2 helger på raken nu och bröd är alltid trevligt att ta med sig.
Hamelman har inte alls samma knådningstider som Jan Hedh har som jag bakat från tidigare och om man vill baka 22 limpor finns mängderna angivna även i "metric" Det är mycket att läsa om brödteori och vissa saker har jag först nu fattat hur viktiga de är.
Vill du vara med att baka, beställ boken enkelt på adlibris och anmäl dig!

söndag, juni 06, 2010

Chez Amélie


Rosa Tolix stolar numera på Rue Lepic.

Lafayette lunch


Det finns en gräns för hur mycket man orkar sätta i sig på en begränsad tid, ett problem som alltid händer mig när jag är i Paris.
Högst uppe i huvudbyggnaden till Galleri Lafayette finns det en servering där man kan gå och plocka lite, det finns varm mat också, desserter, fruktsallad att plocka själv, men jag brukar ta en salladstallrik, det finns två storlekar på tallriken och det känns så skönt att få i sig lite grönsaker efter allt bröd, kött etc. Tar man vatten till kommer man dessutom billigt undan; under 50 lappen, med vin och efterrätt gick mitt på 100.

tisdag, juni 01, 2010

Ne partez pas sans moi


Jag kommer inte ihåg vem som sjöng detta men det var på den gamla goda tiden på man i eurovisionen var tvungen att sjunga på sitt hemspråk, vilket kändes väldigt orättvist ur svensk synvinkel men var väldigt roligt då man kunde lära sig låtar utantill på diverse språk.
Jag har varit i Paris över helgen och på nerresan fick jag vara med om något nytt nämligen webkamera i fören och under planet så man kunde se start och landning och även flygresan som väl vart lite enehanda på skärmarna inne i planet.
Väl framme på hotellet hittade man inte min bokning...Borta! Det löste sig, han gjorde en ny bokning ( vilket innefattade sista rummet ena natten) och lovade mig "utsikt över Sacre Coeur" och om ni tittar noga mellan bladverket på bilden nedan till vänster i trädkronan så ser man faktiskt kyrkan. Den syns betydligt bättre när det kommer lite vindar...

Jag åker främst till Paris för att jag tycker det är en fantastisk storstad som dessutom erbjuder mig bra tygaffärer och givetvis god mat. Den här gången letade jag reda på en garnaffär som jag bara måste dela med mig en bild av inredningen som var från 1861 eller ca i alla fall

Den heter Le Comptoir och ligger på Rue Cadet