söndag, februari 28, 2010

Skånsk vinter?


En olycka händer så lätt och efter att ha skjutit upp det ett tag är nu frysen tom på frost och fylld med råvaror och inte minst matlådor. Ute har den skånska vintern tagit vid och den mesta snön är åtminstånde inne i Malmö borta.

1-0 till mamma

Efter att ha blivit skrattad åt för sina marsipanrosor drog mamma längsta stået i helgen med denna ros:

Nu återstår bara frågan hur hon skall toppa detta...

lördag, februari 13, 2010

Nigellas ugnsstekta kvitten

Det är inte ofta jag tillagar efterrätter. Detta skall inte utläsas som att jag inte äter saker med socker i!
Vissa saker har man tänkt göra länge som det här receptet eller de bordellröda hallonen som jag ber att få återkomma till i sommar. Receptet kommer från Nigellas sommar, en av få kokböcker som jag känner att jag faktiskt använt! Hon skriver att kvittena kommer i augusti, men för mig är det en vinterfrukt och i fredags köpte jag 2 stycken på Abdos och kände att nu var det dags. Så här gjorde jag i en förminskad version.

Ugnsstekta kvitten 3 portioner

2 kvittenfrukter
200 g socker
2 dl vatten

Halvera kvittenfrukterna och skär en halva i mindre bitar. Koka upp socker, vatten och dessa kvittenbitar i en kastrull och låt det puttra i ca 1 timme, det skall karamelliseras och bli som en slags kompott.


Lägg de 3 halvorna i en ugnsform med snitthalvan ner. Häll över "kompotten" och lägg på ett lock ( mitt val ) och ställ in formen i ugnen som skall vara på 200 grader. Sänk värmen till 160 grader och låt den stå där inne i 2 timmar.
Ta ut formen och vänd frukterna, ställ in den igen utan lock ca 1 timme, ev kan man ösa den. Låt den nu svalna till ättemperatur och servera med mascarpone ( jag var iväg och köpte mascarpone speciellt idag för detta ändamål och det var värt resan.

Det här är en väldigt söt efterrätt men tack vare den fantastiska smaken hos kvitten och svalkan och krämigheten hos mascarponen blir det smått fantastiskt och väldigt lättlagat

Rosmaringrissini

Jag har blivit väldigt förtjust i dessa små knäckebrödsaktiga kex eller snacks eller vad man nu skall kalla det. Inte nödvändigtvis dessa med sesam utan framförallt de med rosmarin och salt.

När jag häromdagen i ett utrensningsförsök gick igenom en av kökslådorna hittade jag ett recept på rosmaringrissini som jag skrivit av från någonstans som jag totalt glömt bort var. Receptet säger egentligen 2 kvistar rosmarin men även om jag tycker mycket om rosmarin så tycker jag att den har en tendens att ta över så att gå ner till 1 kvist var ett bra beslut.


Grissini med rosmarin och flingsalt 32 st

5,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk socker
1 kvist rosmarin, fin fin fin hackad
25 g jäst
1,5 dl kallt vatten, eller ljummet om du har bråttom
0,5 dl olivolja
1 äggvita

Lös upp jästen i vattnet och kör ihop allting till en deg i matberedaren eller gör en jäsdeg på något annat sätt som du gillar.Tillsätt ev mer mjöl.
Låt degen jäsa länge och väl i rumstemperatur eller i kyla.
Ta upp degen och dela den i 4*8 bitar och rulla ut dem till långa pinnar, det går enklast om man gör det i två omgångar och låter de vila emellan utrullningarna. Du behöver 2 plåtar. Låt jäsa igen ca 30 minuter. Spruta över vatten med en blomspruta eller pensla och sedan ca 2 tsk flingsalt som krossats i handen, allt kommer inte att hamna på pinnarna.
Grädda i 175 grader 25 minuter. När andra plåten är klar lägger du över alla pinnar på en plåt och sänker värmen till 75 grader och sätter ugnsluckan på glänt. Efter 1 timme stänger du av ugnen och låter de stå inne på eftervärmen, kolla om de torkat ordentligt genom att äta upp den grövsta pinnen!

lördag, februari 06, 2010

Burgundisk köttgryta


Ni får en bild på mina fina primulor istället för de på köttgrytan är inte så bra. I alla fall så köpte jag en bit fransyska för en mycket billig slant från ett tvivelaktigt ursprungsland där jag i alla fall behärskar språket...Efter lite fantasier om vad jag skulle göra med den föll valet på burgundisk gryta, nu vet jag inte hur burgundiskt det blev för jag tror i alla fall att det skall vara lokalt vin i den och Sicilien är inte i närheten. Det tar sin lilla tid att laga men jag fick ut 6 middagar av den.
Jag vill ha rejäla bitar som gärna skall vara lite ojämna i mina köttgrytor, en liten revolt från mina storköksdagar med små 2 x 2 cm köttbitar.

Burgundisk gryta 6 port

1,2 kg fransyska, skärs i stora bitar
smör/olja till bryning
1 gul lök, grovt hackad
300 g rökt sidfläsk , svålen bort och skuren i stavar
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
2 stora morötter i 4- 5 bitar var
1 burk körsbärstomater, Mutti
5 dl rödvin
1 tsk timjan
2 lagerblad
2 tsk salt
1 fp, 250 g pärlchampinjoner
20 små steklökar

Den hackade löken, vitlöken och fläsket läggs i en gryta som rätten skall puttra i och sätts på halv värme under lock. Meningen är att fläskfettet skall smälta ut och sen steker man löken i detta. När det börjar ta lite färg tillsätts tomatpuréen som får fräsa med några minuter, sen i med vin, morötter, tomater och kryddor. Rör så det löser sig från grytbottnen.
Bryn nu köttbitarna väl i omgångar och tillsätt dem sedan i grytan och låt det puttra under lock tills du tycker att nu är det klart, det tog 1,5 timme för mig.
Skala under tiden löken, går enklast om den får ligga i varm´t vatten och stek den tillsammans med champinjonerna så det hela får lite färg. Tillsätt detta och låt det puttra ytterligare 30 minuter. Klart för att eventuellt strös med lite persilja. Smakar bra med ris eller potatis till.