måndag, december 28, 2009

Marockansk kyckling med couscous med inlagda citroner


Nu känns det som man flyttat hem igen och det är kul att laga mat! Lade upp ett litet förråd igår och har tom kommit igång med mina 30 minters hushållsarbete om dan.
Hittade ett i mitt tycke tilltalande recept i en Elle a la carte. Receptet innehöll "en rejäl nypa" saffran och trots det nuvarande priset hällde jag glatt ner 1 pkt.... Jag använde hälften av kryddsmeten och tänker frysa in resten och ta fram till lamm eller lax vilket jag tror den passar utmärkt till. De saltade citronerna var en riktig höjdare, här blandas de med couscous som jag annars har varit ganska trött på. lite persilja behövdes för färgens skull.

Kryddblandning:
2 msk harissa
saften av 1 citron
1 msk spiskummin
1 pkt saffran
2 tsk koriander, i min värld innebär det den torkade kryddan
1 tsk färsk ingefära, fin finhackad
4 vitlöksklyftor på samma vis
1 msk olivolja
1 msk honung

Blanda samman allt detta och låt ett paket frysta ( eller färska för den delen ) kyckligår marinera en stund. Lägg dem sedan i en ugnsfast form, salta och stek i 250 grader tills de är klara, absolut inte för länge! Grilla ska inte stöta på något hinder här!

Couscous 2 portioner
1 dl couscous
1/3 mosad hönsbuljontärning
1 dl+ kokande vatten
3 msk av kycklinglårvätskan
Låt detta stå i en skål under lock 5 minuter eller vad som står på förpackningen. Finhacka under tiden 1/4 inlagd citron och lite bladpersilja och blanda ner. Fluffa med gaffeln.

måndag, december 21, 2009

Viennese Striesel

Detta är en slags vetebröd med kanderad frukt och russin i. Det är Bread Baking Babes val för december och det är första gången på länge som jag haft möjlighet att vara med. Det blir en stor hög längd som penslas eller drizzlas med kristyr och så strör man lite mandel eller valnötter över, flagad mandel hade varit ett snyggare alternativ än min hackade. Orginalreceptet säger kanderade körsbär, jag tog torkade tranbär som jag hade hemma, dessutom hittade jag ett halvt paket suckat i lådan som jag lät följa med.

Viennese Striesel 1 st

0,5 pkt jäst
2 msk smör
3/4 cup mjölk
1/4 cup socker
1 tsk salt
3 cups mjöl, ta inte allt på en gång
1 ägg, uppvispat
1/4 cup russin
1/4 cup körsbär, hackade
2 msk kanderat apelsinskal ( 1 st )
1/8 tsk muskot

1/2 cup florsocker
1 msk mjölk eller vatten till glasyr
mandel eller nötter att strö över

Man gör en vanlig vetedeg med jäst, mjölken skall vara 37 grader. Sen får degen jäsa till dubbel storlek, tar ca 2 timmar beroende lite grand på inomhustemperatur

Sen skall det flätas, dela degen i 7 bitar och låt dem vila 5 minuter. Rulla ut strängar ( säger man så ) de skall ha en plåts längd. Det brukar vara lättare att få dem längre om de får vila lite emellan. Lägg 4 rullar på plåten och fläta en fyrfläta typ att man väver rullarna...börja från mitten. De tre återstående flätas till en trefläta som läggs ovanpå. Tryck till lite och låt det jäsa under duk ca 1,5 timme.

Grädda i 175 grader ca 40 - 45 minuter, jag är lite osäker på tiden då batteriet i min kökstimer lagt av

När brödet kallnat blandar man ihop florsockret med mjölk eller vatten och penslar på det, eller ringlar över det och strör lite nötter eller mandel över.
Går bra att frysa!

söndag, december 06, 2009

Saffransbullebak


Jag är inte mycket för det här med jul, men lussekatter bakar jag alltid efter detta recept I år är de dessutom familjeanpassade, dvs de är inga russin i.
Jag tror att jag skall baka grekiska julkakor också, men inte den här helgen!