måndag, juli 27, 2009

Saft


När Sverige tog över ordförandeskapet i EU blev det diskussioner om presenterna som skulle ges bort. Man hade tagit fram en CD med svensk pop/rockmusik och en man/musiker ongjorde sig över detta i radions nyheter varje sändning den dagen. Dessa texter var så infantila att de inte borde lämnat pojkrummet uttryckte han sig ungefär...själv spelade han blockflöjt....
Min infantila sida består i att jag lyssnar på denna typ av musik ( alltså pop och rock! )och så dricker jag gärna ett glas saft...blockflöjt har jag alltid lyckats undvika!
Saft är väldigt enkelt att göra själv. Denna röda saft består av en utrensning i frysen där jag hittade ca 5 dl röda vinbär från förra sommaren, 1,5 fp rabarber, 1 påse plommon, 2 år sen kanske...sen fyllde jag på med lite körsbär och jordgubbar från kylen. Det går också alldeles utmärkt att köpa frysta bär och koka saft på dem, eller frysa in själv när det är säsong och koka efter hand, då blir det inte så jobbigt heller.

Så här kokar man saft.

Rensa och skölj bär och frukt, skär i bitar, tina om det är fryst. Tillsätt lite vatten, behövs inte om man använder frysta bär. sjud bären tills de är mjuka och mosiga. Låt dem rinna av i en saftsil, handduk i durkslag eller dylikt, det är viktigt att inte pressa utan låta de självrinna, saften kan bli grumlig annars. Mät saften. Häll tillbaka den i grytan och tillsätt 600 g socker/ liter saft. Låt det koka upp, skumma noga och häll på flaskor som förslutes på en gång så det bildas ett vacum. Jag har små juiceflaskor som jag använder. Sen låter man det kallna och ställer undan svalt. Vill man ha en mindre söt saft bör man frysa. Tänk också på att bären skall vara mogna så att det inte finns så mycket pektin i dem för då kan de stelna till gelé. Man kan också ha konserveringsmedel i men det är ju det man vill undvika när man gör det själv!
Rabarber och röda vinbär är en gammal klassisk kombination, svart vinbärssaft är god som den är eller spetsad med vitt vin, fuskchampagne eller Riga balsam alt angostura. Slånbärssaft kan dock inte göras på det här sättet!

lördag, juli 25, 2009

Grönsaker á la Grecque


Receptet kommer från senaste nummret av Lantliv där jag tom hittade ett recept på strömming som jag tänker prova...S t r ö m m i n g är inget som normalt ingår i mitt kosthåll. Jag kan uppskatta en stekt och inlagd strömming någon gång eller en nystekt på en macka på en marknad, jag vet att det är många som sjunger strömmingens lov och jag skulle vilja åtminstånde gnola med lite...
Jag vet egentligen inte varför dessa grönsaker heter " grekiska" citron kanske. Jag har ett recept på " grekiska foreller" som innhåller citron, lök och dill. Vem vet?
Man skall kunna koka vilka grönsaker som helst i lagen, i tidningen föreslår man potatis, fänkål, morötter och champinjoner. Jag tog vad som fanns; potatis och squash blir väldigt bra, morötter klart godkänt, champinjoner OK, romansalladen blir bra med lite flottig.
beroende på vilka grönsaker man har får man anpassa koktiden genom att lägga ner senare och ta upp tidigare.

Grekisk grönsakskokninglag:

1 liter vatten
4 timjanskvistar
5 stjälkar persilja, ej blad
1 selleristjälk
1 msk korianderfrön
1 tsk svartpepparkorn
1,5 tsk salt
4 vitlöksklyftor
1 pressad citron
2 dl olivolja

Knyt in kryddorna i gasväv eller hoppa över det vilket jag gjorde. Koka upp alltsammans och Sjud sedan dina grönsaker i lagen
När du är klar reducerar du lagen till hälften och skedar över grönsakera. Jag åt stekt lax till och för lte extra grekisk touch: fetaost och svarta oliver!

Tahinisnurror från Beirut


Beirut är en stad jag skulle vilja besöka någon gång det känns som att jag får lägga det på obestämd framtid för ett tag tyvärr, men libanesisk mat funkar som ersättning under tiden och dessa Tahinisnurror som Bread baking babes bakade i juli får väl bli en del av paketet.
Tahinifyllningen smakar som halwa och jag kan mycket väl tänka mig att fylla kanelbullar med denna fyllning som dessutom får lite konsistens som mandelmassa i det färdiga brödet.
Det är lite pysslande med utbakningen men att göra en sats som ger 6 stycken är helt överkomligt i arbetsinsats.
Jag har väldigt bra måttsatser från OXO som har både dl och cup och en våg ( nyinköpt när Duka sålde ut, ser ut som en CD spelare och säger HI! åt mig när jag sätter på den, vilket jag inser handlar om batterinivån men det känns trevligt!) som man kan ställa om mellan g och ounces så jag räknar aldrig om recept.

Beirut tahini swirls 6 st

degen:
1/8 pkt färsk jäst
1 cup fingervarmt vatten
2,5 cup vete special
2 tsk socker
1 msk olivolja

Fyllning:
1 cup tahina
1 cup socker

Gör degen på vanligt vis, i mitt fall innebär det att när det handlar om den här storleken så blandar jag snabbt ihop det i matberedaren. Låt det sedan jäsa till dubbel storlek.
Rör samman tahinan och sockret till fyllningen.
När degen jäst delas den i 6 bitar och du lägger undan 3 av dem.
Kavla ut första biten till en avlång rektangel, mina blev 8 * 30 cm kan du få dem större; desto bättre. Bred ut 2,5 msk av fyllningen och rulla ihop den som om du skulle göra väldigt små kanelbullar. snurra sedan ihop den som en snäcka och kläm fast spetsen i kanten. upprepa med de två andra. Sen kavlar man ut bullarna så de blir platta och större kanske 15 cm.
Grädda dem sedan på baksten eller bara plåt i 200 grader ca 15 - 20 minuter, jag vände mina efter 15 minuter. Jag rekommenderar att du gräddar dem på papper för de läcker lite.
Upprepa med de återstående 3.
Låt svalna på galler. Goda både ljumma och kalla.
Vill du ha en utförligare beskrivning besök Natashya som har något så ovanligt i bloggvärlden som hundar ( katter verkar vara standar annars, och inte mig emot...)

söndag, juli 12, 2009

Maryhill revisited

"Det finns de som kommer för kakbufféen" Är du inte ett dugg intresserad av trädgårdar så funkar det också. Även idag mellan 11 och 17 har du chans att njuta av Lunds godaste och mest prisvärda fika.

Och troligen i den finaste miljön också

Allt är hembakat och det fylls på hela tiden och Ja! jag åt upp alltsammans på tallriken och fick som straff ett gallstensanfall senare. Dessutom fick jag ställa in picknicken i Folkets Park där jag skulle snållyssna på mitt favoritband

Den här bilden skall visa misteln i nedre högra hörnet

och denna bänk är en kopia av en bänk på Elba när Napoleon satt fängslad där

Du som inte bor i närheten av Lund eller av någon annan anledning inte hinner dit idag får väl ta och låna boken om Maryhill ( Lotte Möller), baka något och ta med kaffekorgen och sätta dig i en park någonstans...

måndag, juli 06, 2009

Under valnötsträdet...

...bor jag inte utan mer i höjd med kronan dock inte så nära som bilden vill påskina

Funderar på att palla valnötter i höst. De växer på en dagistomt...men det finns säkert någon gren som hänger över "min" tomt och häcken är säkert vår...
Vi har dock en härlig men något orensad kryddgård som bjuder på både libsticka, rosmarin och lavendel och en del annat smått och gott



Provence? nej, Malmö!

Medelhavsröra

Skördat för några timmar sen...

I senaste Buffé hade man en medelhavsröra som man serverade till matjessill och bara tanken att servera något annat än gräslök och gräddfil får en att hoppa till. Jag gillar verkligen gräddfilsvarianten men tror att jag gillar detta ännu bättre...

Medelhavavsröra 4 portioner
2 dl turkisk yoghurt
0,5 kruka grovt strimlad basilika
0,5 finhackad rödlök
4 avrunna soltorkade tomater, jag tog mer...strimlade
rivet skal av 0,5 lime eller annan citrus
lite svartpeppar
Rör ihop detta och låt det stå och gifta sig ett tag


Servera med matjessill eller som senare på kvällen med stekt fläskhare

eller som ikväll som jag åt det sista som hamburgerdressing.