fredag, maj 29, 2009

Lammfärsjärpar med "indiska" kryddor


Dagens lunch blev en slags hamburgare där brödet är De italienska knutarna fast jag har bytt ut 4 dl av mjölet till Bigan mot grahamsmjöl.
Jag har under många år av storköksarbete och pedagogiskt måltidsätande utvecklat ett hat mot industrins kryddade färsbiffar med fantasifyllda namn. Samtidigt tycker jag det är roligt att krydda mina egna färsbiffar med olika smaksättningar. Lite dubbelbottnat men sen är det ju det här med konsistensen på färdigbiffarna som jag aldrig förlikat mig med...
Det var lite tomt i kylen, befinner mig mellan 2 åka bort helger och dessutom 2 dagar-hemma-sjuk så lite tomat och ajvar var allt jag kunde frambringa, sen åt jag i och för sig broccoli och paprika medans jag lagade maten, så riktigt lika torftigt som det ser ut var det inte.
Jag använde resterna av den Indiska kryddblandningen som Nigella hade till den stekta potatisen och som jag bloggat om tidigare
Sen tog jag ett vanligt grundrecept på köttfärs som detta till Lindströmmare men uteslöt peppar, rödbetor, gurka och kapris och tog istället 1,5 msk av den indiska kryddblandningen.
Jag använde mig av lammfärs, nötfärs skulle funka bra också. Formade järpar och stekte dem i smör/olivolja. Grill hade varit trevligt!

Lantliv

Jag prenumererar på Lantliv som jag gillar även om det ibland blir lte för mycket av "måla rubbet vitt". I går kom senaste numret där man gör tummen upp för Kinna och Co:s I mormors skafferi som man beskriver som " befriande oinställsamt utförd kokbok helt olik dagens övriga glättade utbud på området"
Dessutom är Livet på en gård månadens blogg.
Grattis!

När vi ändå talar om Lantliv så har Leila Lindholm startat Leilas Country Living och jag fick en provprenumeration billigt. Och ärligt talat tycker jag inte ens den är värd det priset, men det finns en sak jag gillar och det är den krönika som hennes mamma skriver, första numret handlade det om att ha höns och andra om att odla chili, så jag kommer att skippa tidningen och tjuvläsa Tinas sida i affären...

torsdag, maj 28, 2009

Italienska brödknutar


Eftersom jag läst "aglio e olio" och inte "Lucullian delights" så har jag missat "bread baking babes" När jag nu hittat den kunde jag inte låta bli att baka dessa italienska knutar. Jag hade problem med receptet första gången, vet inte om det var mjölet ( som andra har vittnat om ) eller om det var min förkylningstinna hjärna som inte hängde med.
Jag har gjort om receptet till andra gången men vill du ha orginalet får du gå hit Oj! det verkar som jag kan länka igen!!!. Där kan du också se hur man bakar ut knutarna, vilket jag tycker var väldigt kul. Brödet har en tät mjuk textur och man skulle kunna säga att det är som en brioche fast med bättre fettsyresammansättning...
Smöret skall egentligen vara "lard" vilket jag tror är ister ( eller är det talg ) i alla fall så fanns det inget ister i affären. Förr såldes det som "absolut rent matfett" det kanske finns fortfarande...?
Jag vet att man förr använde ister när man bakade skorpor för att de skulle bli extra möra, jag stod och tittade ett tag på kokosfettet, men paketen var så stora och jag hade smör hemma.
Min hushållsvåg har gett upp så alla mått är i dl.

Italienska knutar 16 stooora bullar

Dag 1
Fördeg sk. biga
6 dl vetemjöl special
1 bit jäst av en ärtas storlek
3 dl kallt vatten

Rör ut jästen i vattnet och blanda ihop alltsammans
Låt stå till nästa dag i rumstemperatur under plast eller lock

Dag 2
Fördegen
14-15 dl vetemjöl special
60 g smör ( eller 50+ som i kontaktannonserna )
4 dl ljummet vatten
0,5 pkt jäst
0,5 dl olivolja
0,25 dl honung
1 msk salt

Fördela smöret i mjölet med fingertopparna.
Ta den mindre mjölmängden till att börja med
Lös upp jästen i vattnet och tilsätt även oljan och honungen, rör så det löser sig
Knåda samman alltsammans, knåda tills det släpper bunken och ställ det sen att jäsa till dubbel storlek.
Dela degen i önskat antal bitar och baka ut dem enligt länken ovan (eller på annat vis)
Låt jäsa igen till dubbel storlek och grädda i 200 grader ca 30 minuter.

Ett utmärkt utflyktsmackebröd som även funkar som hamburgerbröd. Det var kul att baka något nytt som omväxling till att surdegsbröd det har blivit sista tiden...Usch vilka problem man har!!

tisdag, maj 26, 2009

Polska marknader

Utbudet på marknaderna och i affärernas grönsaksdiskar var som hemma, dock brukar vi ansa vitkålen lite. Min förväntan/fördom om att få se massor med rödbetor sprack, kanske beroende på årstid, dock köpte jag med mig ett paket snabbnudlar som fanns med "polsk smak" dvs rödbetor

Jordgubbar i korgar. Köptes per kg och försäljerskan tömde korgarna på disken och lade ner i plastpåsar

Sparrisen var alltid vit, jag föredrar ju grön sparris vilket jag inte såg någon gång

måndag, maj 25, 2009

Polska pepparkakor och sernikfrossa

jag har varit i Polen i helgen och fått lite SPA behandlingar som massage, manikyr, pedikyr och ansiktsbehandling, med undantag för att få mina pormaskar klämda så var det väldigt skönt och jag kan nu briljera med franska naglar.
Här kommer den första rapporten som handlar om mat

Polska pepparkakor, fanns även en större variant i form av hjärtan. Polska pepparkakor är även smaksatta med mint i dosen av att man borstar tänderna samtidigt som man äter, dessutom har de den glaze ( troligen florsocker och vatten) som man verkar gå lös med på de flesta bakverk...
Sen har man sernik...

...och ännu mer sernik

och det fanns ytterligare sorter som man inte hinner testa på en helg. På många ställen fick man visa hur stor bit man ville ha och så vägdes den, så man hade kunnat testa flera sorter. Den andra sorten här har maräng på toppen, men det fanns med jordgubbar, rabarber, vallmofrö mm mm.
Den första biten tillsammans med kaffe på ett vanligt polskt fik i centrum kostade 9 zloty vilket är ca 25 kronor. Den andra biten åts på strandpromenaden och var lite dyrare, kommer dock inte ihåg priset.
Jag har tidigare lagt ut ett recept på hemgjord sernik från Dominickas kokbok och det receptet står sig väl i konkurrensen, jag är faktiskt benägen att hålla med Dominicka att hennes mamma gör den godaste!! Receptet använder sig av kesella som gör att serniken blir lättare i konsistensen.

onsdag, maj 20, 2009

Loppisfynd


Det är märkligt att allt som man köpt på loppis känns som ett fynd. Den här skålen som finns i 3 storlekar och 2 färger har funnits i vartenda HK kök jag jobbat i och jag har inte tänkt närmare på vad den kommer ifrån. På Plastic Fantastic utställningen förra året fick jag veta att den är designad av Nils Strinning och hans fru Karin ( hade varit snyggt namn på skålen! ) och det är den första skål som framställdes utan hällpip. Sen dess har jag hållt ögonen öppna efter en och förra veckan hittade jag denna i mycket bra skick för 15 kronor.
Jag har dessutom sett på Bagaren och Kocken att det finns lock till Margrete skålarna, vilket jag skall investera i, för mitt gröna mål för i år är att använda mindre engångsförpackningar typ påsar och folie...

Parklunch

Vad vore Malmö utan dess parker. De flesta känner till Pildammsparken men jag föredrar faktiskt Kungsparken och Slottsparken som liksom går in i varandra. De är precis lika nerskitade av fåglar men betydligt lummigare och så flyter kanalen fram genom den. Dessutom finns här den ekologiska trädgården och dess kafé som i år fått ny arrendator; Tareq Taylor som tidigare drivit Trappaner och numera är "känd från TV"

Man hade ett urval av smörrebröd och små baguetter, soppa och kaffebröd. Man har fortfarande morotskaka men numera är den bakad i en rund form. Jag tog ett smörrebröd med stekt inlagd strömming ( fast här nere säger man förstås sill) 40 kronor och en kaffe latte för 30. Innan har man bara kunnat få vanligt bryggkaffe här, men det har liksom varit OK det också! Vanligt kaffe med påtår kostar 25 kronor.
Det är betydligt fler bord i år vilket är trevligt och man kan fortfarande sitta i växthuset vilket ingen gjorde idag.

Utsikt från mitt bord

och rabarberlandet.
Man brukar kunna köpa rabarber i plantskolan som hade lunchstängt mellan 12 och 12.30 liksom plantor att sätta i trädgården eller på balkongen. Linné trädgården som man anlade för några år sen har tagit sig riktigt bra. Man har alltså både blom och grönsaksodlingar här och dessutom små tematrädgårdar.

tisdag, maj 19, 2009

Nu har jag fått oväntat besök!!

Och ovälkommet, dessutom känns det väldigt orättvist.
När jag satt och fikade igår och skrev på en lista över vad mina föräldrar skall köpa med sig hem till mig när de snart åker till Frankrike drog jag ut sockerhyllan ( jag har en sån ) för att kolla honungssortimentet.. nej det fanns ingen lavendelhonung...blicken for ner förbi mjölhyllan ner på kattmat och gryn-pasta-bön hyllan längs ner. någonting rörde sig och efter att ha grävt lite hittade jag boven; en påse kikärtor proppfull med flugliknande saker och de små Dj-vlarna har dessutom ätit sig ut genom att göra små hål i den tjocka plasten...
Nu har jag stoppat in det mesta av sakerna, bla hela mjölsamlingen i frysen, jag har ömsom frusit, skållat, krossat, dränkt och förgiftat varenda liten flugliknande sak jag sett.
Jag har insett att alla små svarta saker inte är ohyra, det kan mycket väl vara ett linfrö, ett svart sesamfrö eller sortorenhet i quinoa.
Det som känns så orättvist är att det är inte mer än en månad sen som jag gick igenom hela skafferiet och slängde en del som jag tyckte var för gammalt som härskna solrosfrön.
Detta är inte ett Gevalia moment!

Efter att jag lugnat mig lite, börjat plocka ur frysen och lägga allt det frusna i glasburkar med lite hushållspapper i om det bildas fukt har jag bestämt mig för att på måndag är det dags att åka till IKEA och köpa de utdragbara lådorna som jag egentligen planerat att göra på semestern.
Jag har dessutom slängt de kokta kikärtorna jag hade i frysen och som ursprungligen kom från påsen, det finns trots allt en gräns för vad jag äter också!

lördag, maj 16, 2009

Balkongliv

Balkongen börjar bli klar inför sommaren, efter att ha sett en samplantering av en ros och en rosmarinplanta har jag blandat i år.

Det finns förutom timjan, ros och rosmarin tomatplantor, chili, pelargoner, murgröna och ett lager...träd är väl att ta i, men liten kan bli stor.

Jag gillar skyltar med kryddnamn på och vill gärna ha lite olika.

På en av mina favoritbloggar som är lite mer som en inredningstidning; "designspongeonline.com" hittade jag dessa varianter:


Bestickskyltarna görs av Allison Cecil ( Monkeys always look ) och porslinsvarianterna av Esther Coombs. Båda säljer sina grejor på Etsy.

För att återgå till designspongeonline så är det lite allmänt ny design, mycket pappersprodukter, det jag gillar mest är före och efter där läsare skickar in bilder på saker de gjort eller fixat till själva, mycket inspirerande. Sen är det "hemmahos" inslag, oftast hos folk med kreativa yrken som själva berättar om sina hem och sina ugglesamlingar eller annat konstigt som inte platsar i en inredningstidning men som vi alla har.

Nu väntar jag bara på att nån skall ha ett kul förslag vad man kan göra med ett nött balkonggolv...

onsdag, maj 13, 2009

Kycklinghjärtan

En del i klimatdebatten är ju att inte slänga mat, en annan kan vara att man använder allt på djuren. På ICA Maxi i VH hittade jag kycklinghjärtan, möra och fina stod det, jag tror en fp kostade en tjuga och eftersom jag gärna äter lever, njure, bräss och säkert skulle sätta i mig en och annan testikel om det var tillagad och har jagat runt efter rökt renhjärta som jag älskar så köpte jag en. Kycklinghjärtan har inte alls den annorlunda smak som inälvsmat har, konsistensen är lite tuggigare och jag skulle kunna tänka mig att den som inte gillar inälvsmat normalt skulle kunna tycka om kycklinghjärtan.

Jag tillagade dem som Lever anglaise med stekt bacon och lök, hoppade på kaprisen ( glömde) och ärligt talat så smakar väl allt bra som man tillagar på det sättet men samtidigt så kamoflerar man inte smaken. Ris och ärtor till och dessutom en rest från i går av Mamma Lattes broccolisallad som jag längtat efter jättelänge.

I Malmö pågår det just nu en stor läkarkonferens så om man skulle bli dålig en kväll på stan ( jag syftar inte på fylla nu ) så sitter det troligen en läkare eller flera vid bordet bredvid. Känns tryggt att veta!
Detta medför annan typ av körningar och man får frågor om bron, pendlingen, hur bostadsmarknaden fungerar, shopping, hur många som bor i Malmö ( måste kolla den!!!) och så får man rekommendera restauranger.
Igår hade jag en körning där de ville bli körda till Möllevångstorget. När vi kom dit ville de att jag skulle rekommendera en restaurang med svensk mat...
This is our best thai restaurant! ( Green Mango)
This is a very authentic vietnamese restaurant! ( Asien )
Here is an italian restaurant ( mama´s )
Det slutade med att de hamnade på "På besök"

Var äter man svensk mat på kvällen i Malmö??

tisdag, maj 12, 2009

Gatuköksmattips

Jag har lite svårt med snabbmat eftersom jag inte gillar korv ( med ett undantag och det är bara när Malmö Ridklubb har evenemang som jag kan få grillad Borgebykorv ) och svampiga hamburgerbröd har jag lite svårt att köpa mat på gatan. Nu faller världen inte samman om Karin inte får mat på momangen...men häromdagen var jag på Emmaus som ligger bredvid ÖB och just utanför ÖB finns det två matvagnar, den ena av dem säljer hemgjorda cevapcici som man får i en bulle vilket i Malmö är en franskbulle inte kanelbulle, den här bullen var dessutom lite kraftigare man fick några nystekta järpar, lite sallad , pfefferoni och youghurt i för 20 för den lilla och 30 för den stora.
Rekommenderas!

Snabbmat


I min jakt på mat från danska femina föreslog Luisa ( matskribenten ) spenatsoppa med phylloinbakad fetaost. Jag föll för snabbvarianten:

Köpte färdiga hos Abdos som blev så här bra efter att jag stekt dem i solrosolja. Det funkade inte att pensla och köra dem i ugnen.

Spenatsoppan gjorde jag av fryst färdigstuvad bladspenat ( ett av få halvfabrikat jag gillar) halva paketet fick tina lite medans jag helförlorade ett ägg, sen värmde jag spenaten med extra mjölk, saltade, pepprade och muskotade lite. Pronto!
Ni som inte bor nära en affär med turkiska produkter kan gärna ta och köpa färdig phyllodeg och rulla in fetaost i den, om ni penslar degbladen med olja så går det att grädda i ugnen. Förutom till soppa är det gott som drinktilltugg eller när som helst.

Lunch på Entré


Min kamera håller på att säcka ihop, därav bildkvaliten
Min mobil är inne på lagning för 3:dje gången
Min bil har varit inblandad i datorstölder i Stockholm
Min dator har dåligt minne
Annars mår jag ganska bra. Vi har haft en underbar april i Malmö vilket medfört att syrenerna blommar för fullt nu. Jag dricker fläderblomssaft från förra året, på nåt vis smakar den alltid bäst innan man egentligen har tillgång till den...
Igår hade jag ärenden nere i city och insåg att jag måste nog äta nåt ute till lunch och valde att göra ett besök på Entré och foodcourten, betydligt lugnare än förra gången och min tallrik som ni ser på bilden heter Istanbultallrik, den innehåller betydligt mer än vad som är på bilden i restaurangen, nu är det lite svårt att se...men jag fick från vänster, en rejäl portion bulghur, kokta med buljong och kryddor, kanske 6 små köfte, 1 börek, oklart dock vad som var inbakat i den, 1 vinbladsdolm, 1 falaffel, 0,5 slags grönsaksplätt, sallad ( isberg-majs-kikärtor nån paprikabit, kanske nåt mer..)hommus, cacik och en kall tärnad ratatoulle som heter nåt annat på turkiska, falaffeln och grönsaksplätten var inga höjdare men helhetsintrycket var att det var mycket gott. Priset var 79 kronor inklusive dryck, lite osäker på vilken dryck som ingick bara...vattnet kunde gärna fått vara kallt, men det fanns en rejäl kantin med skuren citron bredvid.
Förutom Istanbultallriken hade man en vegetarisk, en kyckling marrakesh och ytterligare en som jag glömt vad den innehåll.
Man blev dessutom väldigt törstig efteråt!!...
Jag gick dessutom in på Lagerhaus ( som sagt var så finns "alla" kedjor representerade här) och föll för dessa bullformar:

OK! vi gör ett nytt försök:

29 kronor och fanns även som småbrödsformar

fredag, maj 08, 2009

California crustless quiche


Den här pajen har jag gjort i många år, men det är första gången som jag faktiskt gör den utan pajskal, och sista skall tilläggas för jag föredrar den med. Receptet kommer i sin ursprungsform från en bok som heter "Amerikas bästa pajer" och enligt boken så älskar man grönsaker och avskyr onödiga kalorier i Kalifornien, därför är det inget pajskal utan brödtärningar i fyllningen...hmmm hur var det nu med kalorier i osten??

California crustless quiche, 4 personer utan skal, 6 med skal

pajdeg, jag har ett bra recept i registret, eftersom min förmåga till att länka tycks ha försvunnit får du söka själv i receptregistret.
Fyllning:
2 gula lökar, hackade, eller 1 stor strimlad purjo
1 röd paprika, tärnad
100 g champinjoner, skivade
1 liten zucchini, i tärningar
2 msk olja till fräsning
1 vitlöksklyfta
6 ägg
1 dl mjölk
3 dl riven ost med smak
200 g Philadelphiaost eller dyl
3 skivor rasker i cm tärningar
1,5 tsk salt
svartpeppar från kvarnen

Gör degen till pajskalet och förgrädda det i 200 grader ca 10 minuter.
Fräs lök, paprika, svamp och zucchini i oljan tills det blir mjukt, riv ner vitlöken och blanda om, ställ åt sidan.
Vispa ägg, mjölk, salt och peppar
Skär PH osten i tärningar, använder du en lös sort som ICAs egen lågfettvariant vispa sönder den i ägg- mjölkblandningen.
Blanda grönsakerna med riven ost, PH osten och brödet och fyll pajskalet med blandningen, slå över äggstanningen och grädda i 175 grader ca 40 minuter.
Kolla om äggstanningen har stannat med hjälp av en kniv.

torsdag, maj 07, 2009

Mera från Fuglebjerggaard

Man har inte bara odlingar utan även kossor

Får, det är väldigt svårt för att inte säga omöjligt att se lammen som ligger under vagnen

Detta var enda spåret av grisarna, förutom det som fanns i frysdisken. Vi såg åsnor, dessutom föder man upp ankor, men de kommer senare

Rosmarin på innergården

och innergården

Gården är kringbygd och förutom bostadsdelen används det gamla huset till affär, café och mölleri. Malteriet och bryggeriet ligger i separata hus.
Det är fritt fram att gå och titta i trädgårdarna och äppelodlingarna och eftersom det var fint väder gick det att sitta ute och fika. Familjens hundar rör sig fritt och är totalt ointresserade av alla besökare.

Chicken a la King


För länge sen såg jag en film som handlade om surrogatmoderskap, en debattfilm a la Hollywood med Glenn Cloose som "beställningsmamman" och i en scen skall hon lära surrogatmamman att laga mat och hemligheten med att steka hel kyckling är att stoppa in en hel citron i magen. Jag har tänkt testa detta i många år men det var väl lika bra att jag inte gjorde det för det gav ingen effekt direkt. Däremot fick jag en mängd kycklingkött som behövde tas omhand.
Chicken a la King är en utmärkt resträtt; kycklingkött i svampsås med röd paprika.
Efter att ha rensat skafferiet på diverse rispåsar skulle jag köpa nytt basmatiris. Jag tog ICAs I love ECO men när jag skulle använda den insåg jag att jag tagit basmatiRÅris och jag kommer aldrig mer att köpa vanligt basmatiris. Det skall koka lite längre ( 30 minuter ) men är smakrikare. Testa du också!

Chicken a la King 2 portioner

Kycklingrester i bitar ca 0,5 kyckling
1 liten gul lök, hackad
4 stora champinjoner, skivade
smör till stekning
1 riven vitlöksklyfta
2 msk mjöl
3,5 dl mjölk
0,5 dl CF eller turkisk yoghurt eller mjölk
0,5 hönsbuljongtärning
lite soja
1 röd paprika, strimlad grillad på burk
salt, peppar

Fräs lök och champinjoner, riv ner vitlöksklyftan, pudra över mjöl och späd med mjölk och CF eller annat
Hönsbuljongen i och låt det sjuda 5 minuter eller tills det inte smakar mjöl längre, färga med lite soja och tillsätt kyckling och paprika och låt allt bli varmt, smaka av med salt och peppar och servera med ris och gärna gröna ärtor

lördag, maj 02, 2009

Fuglebjerggaard

Fuglebjerggaard ligger lite utanför Gilleleje som i sin tur ligger strax utanför Helsingör. Här bor Camilla Plum med sin familj. Det är Camilla som är mitt i bilden dessutom från plantskolan. Det man är specialist på är tomat och chiliplantor, jag köpte en svart tomatplanta och en som hette "Obama" jag kunde inte motstå namnet... finns planterade på min balkong numera, jag köpte dessutom en scotch bonnet chili och luftlök, den senaste skall jag plantera på kolonilotten.

Hon är precis lika okonstlad som i TV programmen
Fuglebjerggaard är en ekologisk lantgård som hon driver tillsammans med sin man Per, man har en affär som är öppen varje lördag mellan 10 och 16, dessutom har man en skördemarknad och en julmarknad. Ni som har sett TV programmen vet att man odlar säd som man maler och säljer på gården. Per brygger öl som vi (läs mamma och pappa) köpte en flaska av, det är ganska stora flaskor och vi kom övverens om att vi skulle öppna den nästa gång jag hälsade på. Förutom det gården producerar har man andra produkter som jäskorgar och andra ekologiska produkter, man säljer fryst kött från egna djur, ost, jäst och lite produkter från Rice

Givetvis säljer man bröd. Jag stod längre bak i kön än mina föräldrar och såg hur min far bleknade när paret före dem bad om rågbröd och såg hur ansiktsdragen lättade när de ville ha halva limpan....när jag kom fram till kassan hade brödskåpen fyllts på med fluiter av ölandsvete, vilket tyvärr ingen av oss köpte den här gången. Båda brödsorterna är otroligt goda!!!

Det är stenmalet mjöl som mals på gården, jag tror inte rågen som jag köpte är odlad på gården, men den var mald igår och man rekommenderar att den skall användas inom 3 månader.

Jag slutar med att citera en känd film;
I´ll be back!