söndag, november 30, 2008

Hummer och saffranspasta


Som ensamhushållare är jag ständigt på jakt efter enkla snabba rätter som är lätta att svänga ihop för en person. Föregångaren till denna pastarätt hittade jag i Italienboken som man fick köpa med Expressen eller Kvällsposten häromveckan.
Detta blir klart lika snabbt som det tar för pastan att koka och det är bara en kastrull att diska ( eller ställa i hon med vatten i ...)

2 nävar kort pasta;gnocchi
saltat vatten att koka den i

1 dl gröna ärtor från frysen
6-7 stycken jätteräkor

0,5 dl turkisk yoghurt
lite saffran
1 tsk hummerfond
lite sambal oelek eller annat som ger styrka

lite färsk timjan, vilket jag hade svårigheter att få fram i beckmörkret på min balkong

Koka pastan al dente, mot slutet slänger du ner ärtorna och precis i slutet räkorna så att de blir varma. Häll det i en sil eller durkslag och skaka lite

"Stöt" saffranet med lite salt i en liten skål, blanda ner yoghurt, fond och sambal oelek

När pastan är kokt och hälld i silen sätter du kastrullen på platan igen och värmer såsen lite, och tillsätter sedan pastan-ärtorna-räkorna. Rör runt och lägg upp. Pronto!

lördag, november 29, 2008

Peter Beier

Jag inser att som förälder så bör/skall man se till att ens barn får goda matvanor, lär sig äta grönsaker och fiberrikt bröd etc. som faster slipper man detta, fast det känns ändå lite uppfostrande att ta med dem till Peter Beier på Baltzarsgatan och låta dem välja 4 praliner än att gå in på närmsta mack och plocka smågodis.

Jag har fått för mig att Peter Beier är lite småskalig fabrikstillverkning men jag uppskattar deras praliner och tjejerna i affären är jättegulliga och berättar om smakerna och lotsade barnen på ett jättebra sätt i sina val. Sen får man alltid en pralin i handen när man är klar vilket känns väldigt trevligt...

Ceasarsallad

Jag har en kompis som är tokig i Ceasarsallad och även om jag tycker det är gott så har jag väl ännu inte utvecklat samma besatthet. När jag fick vad jag tror är röd romansallad i min mossagårdslåda kände jag mig manad att plocka fram receptet

Det fick bli en variant utan krutonger eftersom det inte kändes så inspirerande att göra dem på fazers rågkusar.

Receptet skall räcka till 4 personer eller 2 romansalladshuvuden och jag tycker väl att det är lite väl mycket dressing, men den håller sig ett tag i kylen och är god att ringla eller i alla fall klicka över det mesta.

Ceasarsalladsdressing

1 äggula
1 msk vit vinäger
3 sardeller
1 tsk fransk senap
lite nymalen svartpeppar
0,5 pressad eller riven vitlöksklyfta
ca 1 dl olja
0,5 dl riven parmesanost, jag använder alltid änglamarks ekologiska
ev salt

gulan mixas med vinäger sardeller, senap, och vitlök, se till att sardellen blir sönderkörd! Tillsätt oljan i en stråle som om du gjorde majonäs och blanda sen ner parmesanosten och smaka av med peppar och ev salt vilket inte brukar behövas då både sardellerna och osten är salta i sig.

Detta skall blandas med romansalladsblad och serveras med brödkrutonger som man med fördel kan steka i olja med tillsats av vitlök!

Hai


När mina brorsbarn var här på sitt novemberlov var vi ute och åt lunch, det visade att de små liven fått smak för sushi och vi styrde kosan mot Davidhallstorg där Hai ligger som är troligen Malmös bästa sushiställe. Förr var restaurangen dessutom känd för att killarna hade så snygga tatueringar...
För första gången har jag förstått varför man har små sushitallrikar med 4 bitar; de är alldeles lagom till en 9 åring som är liten i maten, med visst tillskott av läsk.
Misosoppan passade inte riktigt och 9 åringen böt ut en makirulle mot en kudde med lax på och åt sina bitar rena medan 12 åringen glatt blandade soja och wasabi till sina bitar.
David Halls torg är ett område som ändrats mycket de senaste åren från att ha varit någonting vid sidan om liksom...och jag hoppas bara att samma sak skall hända med St Knuts torg

söndag, november 23, 2008

Lycka är....

....just nu att byggnadställningarna på ena sidan är borta, att jag tvättat köksfönstrena ( trodde aldrig jag skulle skriva det ) och att det åter blivit ljust i mitt kök så man kan se hur fantastiskt fint det är egentligen......dvs kommer att bli efter jag diskat upp!
Förhoppningsvis river de ställningarna på andra sidan i morgon och då skall jag städa balkongen och fixa lite tallris att pynta den med, jag kanske tom skall leta efter julstjärnan och adventsstakarna...lussekatterna är i alla fall bakade och förhoppningsvis skall jag få tillbaka min parkeringsplats innan jul och förhoppningsvis slipper jag vakna upp klockan 8.30 ( efter att ha lagt mig 3! ) av att de testar brandlarmet i trappan.

Sen vill jag bara tillägga att Nigellas fudge går bra att äta direkt från frysen, vilket jag tror att det är precis så hon tänkt sig det hela....

lördag, november 22, 2008

Nigellas chokladfudge


Jag gillar verkligen Nigella och när jag fick Buffé i veckan föll jag för chokladkolan direkt, mycket tack vare att jag hade gott om mörk choklad i lådan och en burk kondenserad mjölk med okänt utgångsdatum i skafferiet. Det fanns dessutom pistagenötter, dock inte tillräckligt så jag fyllde på med mandel och hasselnötter. Nästa gång jag skall göra detta vilket bör bli till nästa jul skall jag nog ha i lite sprit, jag stod och höll i torkade tranbär ett tag men lade tillbaks dem. Fudgen blir precis så god som din choklad tillåter den att bli och kan varieras på massor av sätt och är superenkelt att göra, vilket det mesta Nigella gör är.

Fudge, 60 bitar enligt tidningen, jag har inte räknat

350 g mörk choklad i bitar
1 burk ( 400 g ) kondenserad mjölk, sötad
30 g smör
1 krm salt
150 g pistagenötter, hackade eller krossade direkt i påsen.

Blanda choklad, kondenserad mjölk, smör och salt i en kastrull, låt det smälta på svag värme tills allt är smält och blandat, rör hela tiden. Häll upp på bakplåtspapper och bred ut det till en kaka i den tjocklek du vill ha bitarna, låt kallna och förvara sen i kylen tills de stelnat helt.Skär i bitar och de kan frysas.

torsdag, november 20, 2008

Borgeby vilt

Korv är ingen stor produkt hemma hos mig. Jag kan köpa riktig chorizo för att ha i matlagningen annars köper jag bara korv när det är grillning på stallet. Korven de använder där är väldigt god och jag fick tips att det var Borgeby och att den skulle finnas på ICA Maxi vid Center Syd utanför Löddeköpinge, så idag tog jag en tur dit och köpte dels tuppkorven som brukar grillas i stallet, dels en viltkorv. Det här är köttiga korvar med en fin kryddning. Företaget har annat vilt och tuppar i sortimentet och säljer förutom i ovan nämnda ICA affär sina produkter på en gårdsbutik som heter Solnäs och ligger utanför Lund och så kan man beställa via deras hemsida som är borgebyvilt.se

fredag, november 14, 2008

Atmosfärkrävande

Vissa saker funkar att dricka på semestern men inte när man kommer hem, exempel på detta är turkiskt kaffe som jag av någon anledning inte fått en bild på.

Raki som är den lokala varianten på Ouzo eller Pastis, blandas med lika delar vatten och blir då mjölkig

Turkiskt the som dricks ur sådana här små glas med 2 sockerbitar, jag har aldrig socker i the annars. Jag gillar dessa glas ( som för övrigt finns att köpa i Malmö, fördelen med att bo i en mångkulturell stad!) och om jag inte hade söta små espressokoppar eller söta små glöggmuggar så skulle jag kunna tänka mig att servera glögg i dem!

Uppåkrakakor

Under mina nattliga färder på Lundaslätten har jag ofta passerat skylten till Stora Uppåkra och har varje gång tänkt på Uppåkrakakor, jag vet egentligen inte om de har någon anknytning till just denna ort men det är ändå något visst med klassiska svenska småkakor

Receptet tog jag från 7 sorters kakor men tillsatte äggulan då degen ville spricka när jag kavlade. Degen är inte lättkavlad och jag tror att man kan skära kakorna istället. De blir lätta och möra tack vare tillsatsen av potatismjöl.

Uppåkrakakor ca 40 st

4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl florsocker
200 g smör
1 äggula

pensling och garnering:
30 sötmandlar, hackade
lika mycket pärlsocker
1 äggvita till pensling

Hacka samman mjölerna med sockret och smöret, tillsätt äggulan och arbeta ihop en deg som får vila minst 1 timme i kylen. Jag tycker att matberedaren funkar bäst här.

Hacka sötmandeln fint och blanda med pärlsockret

Kavla ut degen 2- 3 mm tjock och tag ut runda 6 cm kakor med mått, vik över ena sidan men inte på mitten , pensla med äggvita och vänd i mandel-socker blandningen.
Grädda i 175 grader ca 10 minuter mitt i ugnen
hacka samman alltsammans

söndag, november 09, 2008

Simit och vanligt bröd

Det är väldigt länge sen jag var i ett land och blivit besviken på brödet men turkiskt bröd är ointressant vattenfranska, ibland om man har tur med lite grahamsmjöl i och dessutom fick jag en macka på Gloria Jean som jag tror är turkiets variant av Starbucks som var gjord på typ sött svenskt bröd. När vi var och åt fisk på en restaurang i Kumkapi området där vi också bodde hade de i alla fall rostat brödet.

Cacik ( med små komman på de två "C"en) turkisk tzatziki och en auberginröra som var väldigt god och mycket annorlunda än baba ganouch.

Simitförsäljare fanns över hela stan och enligt guideboken var det de mest framgångsrika som hade dessa vagnar, jag tror inte riktigt på detta. Simit är en bagel med massor med sesamsfrön på.
Vi fick bitar av simit som var värmda till frukosten på hotellet tillsammans med bla fetaost, oliver tomater och gurka till frukosten på hotellet. Detta skall enligt guideboken vara en typisk turkisk frukost, vilket jag tror på, men vi fick också kokta ägg, yoghurt, torkad frukt, sylt-honungsröror och marmelad, the och nescaffe och bröd förstås!
Simit säljs på både Abdos och Allfrukt i Malmö och säkert på flera ställen.

torsdag, november 06, 2008

Allt om Mat + Expressen = sant

Jag har provprenumererat på Allt om Mat och i senaste nummret fick jag en kupong på Expressen + en kokbok som är en ny satsning, vilket jag tycker är betydligt roligare än gamla bondfilmer och "Morden i Midsummer" där det rimligen inte kan finnas någon mer att ta dör på!
I samband med tidningsköp får man alltså köpa en liten kokbok med recept från AoM samlade på tema, första temat är Italien och jag tycker det är riktigt trevligt. Det är recept samlade från tidningen och har man köpt den en längre tid kanske det känns lite gammalt, men jag kan nog tänka mig att köpa en tidning i veckan!

Förrådsrensning = köttgryta

Jag hade en tanke att när jag började jobba kväll så skulle jag kunna laga lunch i lugn och ro, sen blev det inte så och av nån anledning har jag inte lagat speciellt mycket mat om man inte räknar omeletter, vilket är nog så gott, men jag måste erkänna att det enda jag saknar med mitt gamla jobb är äggen jag köpte av en kollega...
På något vis verkar ändå innehållet i frysen öka och jag bestämde mig för att det är dags att börja rensa lite, jag vet att jag snart vill baka lussekatter och behöver lite frysutrymme för dem

När jag började laga mat vilket borde varit på 70-talet var det populärt med grytor, det var nog mest kött och linser och bönor, fiskgrytor har jag inget minne av att man gjorde. Mamma köpte en järngryta för det var extra bra att laga mat i en järngryta då maten blev järnberikad på köpet.
Allt kunde blandas ner i en gryta och det är väl mer än en gång som det blev för mycket cayennepeppar...
Jag är egentligen inte mycket för sås, men när saker får puttra i tomat tycker jag det blir riktigt gott.
Jag bjöd mina brorsbarn på grytan och köttet var inga problem att äta, 12 åringen var modig nog att lägga upp en bit chorizo på tallriken...

Skafferirensningsgryta 3 portioner med kött och lika många utan

700 g framlägg med ben
1 purjolök, grovt skuren
3 salladslökar, i bitar
1 morot av mossagårdsstorlek, 3 vanliga
2 vitlöksklyftor, hela
1 tetra ICA krossade tomater med basilika
3 chorizokorvar, riktiga!i 4 bitar
1 burk peperonata från frysen
kikärtor, en påse från frysen, lika mycket som en burk
salt

Brynte läggen och lät den steka med hel och skar den i efterhand så jag fick bort lite hinnor och sånt lättare.
moroten skars i store bitar och sen lade jag i princip allt i grytan utom kikärtorna och lät det puttra tills köttet blev mört.
Kikärtorna blev tillsatta mot slutet.
Jag hade inga andra kryddor än salt

Resterna frös jag in igen så den här veckan är det grytvecka!

Kryddbasaren i Istanbul

Det finns två berömda basarer i Istanbul, den ena är "Stora basaren" och den andra är kryddbasaren, som är betydligt mindre, båda ligger kringgärdade av ett myller av affärsgator.
Man säljer kryddor i lös vikt och även kryddpastor som förvaras i enorma plastbaljor uppbyggda till små berg med hjälp av plastfolie. Jag hade tänkt köpa kryddor men det blev inte så, det blev inte heller något "Love tea"

Turkiskt godis är enligt min åsikt ingen höjdare, dessa saker som jag inte vet vad man skall kalla dem såg häftiga ut, fanns att köpa i typ avlånga korvar också. Det är om jag förstått det hela rätt nötter som är hophållna av druvjuice som jag antar måste kokats ihop eller mullbärssaft ( de mörka varianterna ) Jag vet inte varför detta blev grönt????

Den här handlaren fanns precis utanför och sålde nötter och torkad frukt.

Grönsaksinläggningar fanns också:

Nackdelen med att vara borta bara några dagar är att man inte hinner smaka på allt man vill...