onsdag, oktober 29, 2008

Mutti tomater


Jag har berättat tidigare att jag gillar att handla på ICA Maxi i Västra hamnen, när jag skulle köpa konserverade tomater i veckan fick jag syn på att man infört Mutti i sortimentet. Tack!

Dubbeldäckare med choklad


Förra helgen var jag sugen på att baka och föll för Ilvas polentakakor med sylt, men när jag kollat skafferier så var det givetvis inte polenta jag hade i skafferiet utan majsmjöl, men skam den som ger sig. Slutresultatet blev riktigt bra.

Dubbeldäckare men choklad 24 st

2 dl majsmjöl
2 dl vetemjöl
1 dl socker
100 g smör
1 ägg
24 droste chokladbitar av valfri sort

Mixa de torra ingredienserna med smöret i en matberedare så det fördelar sig, tillsätt ägget och arbeta ihop en deg som formas till en 3 cm rulle som läggs i kylen ett par timmar.
Skär den sedan i 0,5 cm skivor och lägg dessa på plåtar.
Grädda ca 15 minuter i 175 grader ( min ugn)
Lägg chokladbitar på hälften av kakorna, rör lite grann på dem efter ett tag och lägg sen på den andra hälften av kakorna och putta lite på dem om de vill glida ner.
Låt det hela kallna!

onsdag, oktober 22, 2008

Flapjacks


Jag har inte bakat flap jacks på flera år och när jag såg en artikel i "Cerealia" (som är en tidning som ges ut i syfte att få oss att äta mer spannmål, det finns en motsvarande för mjölk som heter "Mjölkspegeln") var jag tvungen att ta en kopia på receptet.
Artikeln handlar om en nyttig kafeteria på en skola som om jag kommer ihåg saken rätt låg i Göteborgstrakten. I alla fall hade man tagit bort chokladbollar och annat godis som brukar finnas i skolkafeterior och så hade någon hittat receptet på Flapjacks och tyckt att det var ett nyttigare altenativ. Hmm... de är vansinnigt goda men nyttigheten vill jag nog inte hålla med om.
Jag gjorde en sats av receptet i tidningen men det stämmer inte storleksmässigt, nu har jag en stor ugn men jag tycker ändå att de kunde vara lite tunnare och de 32 * 32 cm som anges i receptet stämmer inte. Jag har halverat receptet och jag föreslår att du gör en kaka som är 1 cm tjock så blir det bättre. Skär kakan varm och sen igen när den kallnat. Originalreceptet säger lika delar havregryn och cornflakes men att man kan byta ut det mot musli vilket jag gjorde.

Flapjacks kanske 36 eller 25 stycken

8 dl musli
2 dl vetemjöl
1,5 - 2 dl kokosflingor
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1,5 msk kanel
0,5 tsk salt ( hmm undrar om jag glömde det???)
0,5 tsk bikarbonat
2 msk riven färsk ingefära
150 g smör
1 msk honung

Blanda alla torra ingredienser och ingefäran.
Smält smör och tillsätt honungen. Rör samman alltsammans.
Strö ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper och pressa till en kaka.
Grädda i 200 grader ca 20 minuter och skär sen i bitar som får kallna på plåten.


Jag kommer ihåg att det receptet jag använde förut hade choklad också som man bredd över...

tisdag, oktober 21, 2008

Lilla kafferosteriet

Lilla kafferosteriet ( lillakafferosteriet.se ) ligger i hörnet vid korsningen Baltzarsgatan och Kalendegatan och jag är säker på att varenda malmöbo vet hur trevligt det är. Jag har varit inne där någon gång men det har varit så fullt att jag gått ut igen. Anledningen till att jag var där idag var att min tandläkare finns snett emot och anledningen till att det inte finns några bilder till detta inlägg är att Karin hade glömt bort vilken tid hon skulle vara där och när hon insåg att det var för 10 minuter sen var hon glad att hon fick med sig pengar...
Kaféet är inrymt i ett hus från 1600-talet och har små salonger med udda möbler på övervåningen som man kan köpa med sig om det faller en i smaken. På nedre botten finns förutom serveringsdisken lite sittplatser i barhöjd, en liten affär och enligt informationen ett litet kafferosteri. Man rostar nämligen sitt eget kaffe och säljer dessutom ett antal sorter och diverse hjälpmedel för kaffeberedning.
Dessutom har man uteservering på gården och bord på ytterligare två sidor om huset.
Mellan 8 och 11 tror jag serverade man frukostbuffé som kostade 65 kronor vilket motsvarar priset för en macka och en kaffe och då får man äta fritt av gott bröd!!, marmelader från Olov Viktors, spickeskinka, leverpastej, korv, ost, grönsaker frukt och säkert något mer + att man får valfritt kaffe och ett glas juice. Jag tror att det kostade 75 på helgen.
Hit kommer jag att återvända!

måndag, oktober 20, 2008

Cauliflower slaw


I början på sommaren var jag på SMAK i konsthallen och åt lunch. De hade ett jättefint salladsbord, kanske lite oljigt och en cole slaw på blomkål som jag blev väldigt förtjust i och som jag inte gjort förrän nu. Jag har inte förstått mig på riktigt hur SMAKs salladsbord fungerar för när jag var tillbaka i augusti var det några salladsblad bara så då gick vi vidare till Salt och Brygga där lustigt nog mamman vid bordet bredvid varnade sin dotter för att äta för mycket av salladsbordet, jag skulle gladerligen, om man kunde bara äta salladsbordet!
Receptet har jag fått av en kollega för länge sen och det skall egentligen vara 1 l vitkål och 1 strimlad paprika i, jag brukar byta ut paprikan mot 1 grovt riven morot istället, men nu blev det blomkål, den skall skivas tunt så använd någon form av maskin.

Blomkålssallad ca 3- 4 portioner

0,5 dl turkisk yoghurt
0,5 dl lättmajonäs
1 msk vit balsamvinäger eller annan ljus sort
1 krm salt
lite svartpeppar från kvarnen
lite hackad persilja
1,5 tsk socker

1 litet huvud blomkål i buketter

Blanda samman ingredienserna till dressingen och riv sedan ner blomkålen direkt i. Man kan anpassa mängden beroende hur pass "torr" man vill ha sin sallad

Marmelad på färska fikon och lagerblad


Förra veckan uttryckte jag min avund över att Annette har ett fikonträd i sin trädgård, det visade sig att hon har även en lagerbuske! När jag var på Abdos och köpte lite frukt igår hade de fina färska fikon, stora, svarta, 4 för 10. Jag köpte 12 och använde 7 till min marmelad. Jag har ätit fikonmarmelad innan, dels de där avlånga burkarna utan tillsatt socker och okända sorter till ostbricka på restauranger men den här marmeladen skiljer sig mycket ifrån dessa! Receptet hittade jag i en liten bok som jag fått med en italiensk mattidning en gång i tiden. I receptet föreslås att man skall tillsätta 1,5 msk whisky till marmeladen, nu hade jag ingen hemma och jag ville testa med lagerblad, tyvärr hade jag inga färska men mina var åtminstånde färska när jag köpte dem i juni...

Fikon och lagerbladsmarmelad 2 mindre burkar

500 g fikon, svarta
200 g socker
0,5 citron, finrivet skal och saft
2 lagerblad

Skär av skaftet på fikonen och skär fikonen i små bitar, jag klyftade och skar sedan i mindre bitar.
Blanda alltsammans i en kastrull och låt det koka upp och sedan puttra i 20 minuter, rör lite under tiden.
Tag upp lagerbladen och fyll på burkar som förslutes.

torsdag, oktober 16, 2008

Tall, grande eller skinny?

Jakten på en god kopp kaffe är en del av vardagen som taxichaufför. Min gräns för vad en anständig kopp kaffe innebär har sänkts betydligt. På Kastrup finns höjdpunkten; Starbucks! Nackdelen är att för en liten latte eller cappuccino får man betala 35 danska kronor så det händer inte varje gång. Jag vägrar använda mig av deras storlekssystem och det är ingen svårighet för personalen att förstå vad jag menar. Jag gillar dessutom att jag alltid kan få den gjord på lättmjölk vilket är standard på Starbucks, jag tror man kan få mini och soja också

Det är dessutom imponerande med vilken hastighet man får sitt kaffe, antingen har de något fuffens för sig bakom maskinen eller också så är det en enorm kapacitet på den. Jag har inte testat deras kak eller mackutbud för det lockar mig inte speciellt mycket, inte heller deras muggar lockar mig, i alla fall inte prismässigt!!!
Man har flera ställen på Kastrup, just detta finns i ankomsthallen:

Titta noga vilken blick jag får av killen bakom disken, han kommer 3 sekunder senare att gå fram till mig och säga att jag inte får fotografera.
Om man inte vill köpa kaffe här finns det en kiosk ute vid taxirännan där man kan få mackor, kaffe och vid lunchtid fläskstek.
Kaffet skall enligt en kollega "inte vara någon höjdare men med stark ost på mackan spelar det ingen roll"

onsdag, oktober 15, 2008

Päron-ananas chutney med tranbär


I många år bestod mitt förhållande till chutney i att det stod en burk mango chutney i kylen som användes till en kycklinggryta som jag gjorde kanske 2 gånger om året och när den började se mysko ut slängde jag den.
På senare år har jag börjat gilla att ha det till kyckling och med brieost på macka. Det här är första gången jag kokat chutney och använde mig av det som fanns hemma, hittade början till kryddningen hos Nigella och använde mig av mitt älskade syltsocker!
Testa gärna med färsk chili!

Päron- ananas och tranbärs chutney ca 2 normala syltburkar

5 päron, ca 400 g
1 burk ananas i bitar i juice 227 g
2 stjärnanis
3 kryddnejlikor
1 kanelstång
1 tsk chili spicemix från Santa Maria, funkar säkert bra utan
1 tsk svarta senapsfrön
1 dl äppelcidervinäger
1 dl torkade tranbär
0,5 pkt syltsocker av den lågsockrade varianten

Skala, kärna ur och tärna päronen.
Lägg det i en kastrull tillsammans med ananasen, hela burken med spad, kryddorna och äppelcidervinägern.
Låt det koka på svag värme under lock ca 15 minuter så päronen blir mjuka. Tillsätt syltsocker och tranbär och koka utan lock 2- 3 minuter.
Häll upp på burkar!

fredag, oktober 10, 2008

Apfelstrudel


Mamma gjorde ofta apfelstrudel när jag var liten, alltid med en liten extra strudel bredvid som det inte var några russin i...
För några år sedan var jag i Innsbruck, en fantastiskt vacker stad som låg omgiven av alptoppar, flygresan var ingen höjdare och det var inte maten heller, när vi sista kvällen fick riktigt god mat och alla fick den samtidigt blev vi glatt överraskade!
Mitt emot mässhallarna fanns det en liten park där det fanns ett café. Vi beställde kaffe och apfelstrudel och uppfattade inte (eftersom ingen av oss pratade tyska) att grädden skulle beställas separat och när vi fick våra strudlar och efterfrågade grädden fick vi veta att vi inte hade beställt grädde, vi väntade en stund på att han skulle hämta grädde åt oss, men icke!

Degen skall vara väldigt tunn,jag har läst en beskrivning där man mycket poetiskt säger att man skall kunna läsa ett kärleksbrev genom den...det innebär inte att man kan lägga mobilen under och se "XXX"

Receptet är fritt efter Anna Bergströms "Rotation i köket" vilket är en av de första kokböcker jag köpte. Jag köpte äpplen i Kivik, en sort som hette Blenheim eller något liknande, ett engelskt matäpple, har du söta äpplen minska på sockret

Apfelstrudel

Deg:
4 dl vetemjöl
1 äggvita
1,5 msk neutral olja
1,25 dl kallt vatten

Lägg alltsammans i matberedaren och kör det några minuter så det blir en slät och smidig deg. Lägg den i kylen i en plastpåse minst 1 timme.

Fyllning
1 kg äpplen
1,5 dl ströbröd, jag tog 2 dl branflakes som jag smulade
1,5 dl farinsocker
1 dl sötmandel
1 dl russin
100 g smör

Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar, blanda med ströbröd, socker, grovt hackad sötmandel och russin, om man vill kan man ha i lite kanel också.
Smält smöret.

Kavla ut degen tunt. den är lättkavlad men ett knep kan annars vara att kavla på ett lakan, mjöla och vänd lite under tiden. Min deg blev ca 70 cm bred och sen höjd så det blev en rektangel av det.
Pensla degen med smält smör, inte kanterna. Blanda ner resten av smöret i fyllningen och fördela den över 2/3 av degsjoket. Rulla ihop ungefär som en sockerkaka och vik in kanterna. Flytta över på ett bakplåtspapper så det ser ut som en hästsko.
Grädda i 200 grader ca 40 minuter. den skall ha lite färg och äpplena skall vara klara.
Servera den gärna ljummen, helst med lättvispad grädde men det går bra utan också.

torsdag, oktober 09, 2008

Hårdsmält

Jag har visat bilder på när jag rider innan men jag curlar också, tyvärr har jag ingen bild på detta.
Curling brukar kallas schack på is och har väl det senaste åren fått ge namn åt föräldrar och djurägare som kanske tillrättalägger lite för mycket för sina telningar. Jag är inte riktigt överens med begreppet då vi faktiskt har strategier för hur och när vi sopar.
Curling är socialt och roligt, man kan curla med arbetskompisarna, med familjen, och man kan tävla i OS.
Vill du prova på att curla så är du välkommen till Kockums Fritid nere i Västra Hamnen på söndag mellan 16.30 och 19.30.
Du får träffa trevliga människor och ha lite kul. Efter en kort introduktion kan man börja spela, tycker man det är kul kan man sen gå med i klubben och träna med oss torsdagar och söndagar.
Alla är välkomna, ta med skor med gummisula och gärna en hjälm.

Välkommen!

Inte Godkänt och MVG


Det var många saker som inte var godkända när ledningarna drogs om igår, men nu skall det mesta vara klart och jag kan börja titta på en bänkdiskmaskin som jag nu kan få ström till, vilket underlättar. Själva arbetet gick smidigt och snabbt och de lyckades till slut få ut mitt kylskåp från väggen...Jag har varit lite orolig för fula ledningar men allt är mycket prydligt och hela arbetet sköttes mycket professionellt.
Jag var hemma under tiden men gick sedan ut och åt lunch och stickade med mina danska stickväninnor. Vi var på det caféet som ligger i hörnet av Kungsgatan och Kaptensgatan, kan heta Café Kungsan men jag är osäker på namnet. Den här bilden är definitivt inte godkänd:

men det som finns på den är MVG! Det är en Cesarsallad med kyckling, som kunde fås utan kyckling, vilket ju egentligen en cesarsallad skall vara eller med räkor. Det som är så speciellt med cesarsalladen är ju dressingen och denna var spetsat med wasabi. Vid beställningen blandades romansalladsbladen med dressingen i en stor skål och serverades med parmesanost och krutonger. Hade jag varit katt hade jag spunnit när jag ätit...

tisdag, oktober 07, 2008

Årets äppeltavla

Det börjar bli lite av en tradition att jag åker och tittar på äppeltavlan veckan efter äppelmarknaden, det är liksom lite mindre folk där då.


Inne i utställningstältet fanns det andra äppeltavlor som visade på olika sorter

Ja ja, och Carola har fått ett päron uppkallat efter sig, själv är jag jättestolt över att det finns en brun böna som heter Karin och inte nog med detta, det är dessutom den bästa bruna bönan! Allt enligt Meny i P1

måndag, oktober 06, 2008

Höstmat


Hösten är här och det är dags att ugnssteka rotsaker igen, startade med palsternacka och morot och har nu fin kålrot på balkongen från förra veckans Mossagårdslåda. Det är ganska kaotiskt här hemma. Vi byter tak på husen så det är byggnadsställningar överallt, parkeringen går inte att använda och på onsdag och torsdag skall jag få elledningarna i lägenheten utbytta och lite extra kontakter insatta, dessutom låg det en liten lapp i min brevlåda när jag kom hem på förmiddagen om att det hade varit inbrott i mitt vindsförråd....Ingenting har troligen stulits, det är lite svårt att hitta något av värde i ett förråd fullt av bråte, men det är irriterande.
Jag är dock glad för att bilen klarade sig genom verkstaden relativt lindrigt och tom. bilmekanikern kallar den för " Lilla pärlan"
Imorgon skall jag visa bild på äppeltavlan som jag var och tittade på i helgen, ett par som stod bredvid mig konstaterade att tavlan var större än deras lägenhet...

fredag, oktober 03, 2008

Ekorundan; Hos Jonas och Helena

På ekorundan besökte vi också Lönshult där Jonas och Helena föder upp lamm och nöt i liten skala, det hela började med att de flyttade ut på landet och skulle ha 2 får för det var lite trevligt...

Det är gotländska pälsfår och man sålde även skinn från dem.

Kossorna var inte så folkskygga som alla kor jag stött på innan varit utan tittade lika mycket på oss som vi på dem och de lät sig dessutom klappas. Man hade dessutom Åsbohöns som man tog ägg ifrån, men det sålde man inte. Åsbohöns är en gammal ras som i princip kan se ut hur som helst, är ganska små så det är inte så mycket att äta på dem men äggen skulle vara väldigt goda.