söndag, augusti 31, 2008

Glorias äppelgård

Här i Malmö startade bondens marknad i lördags och nästa helg är det ekorunda. Själv kunde jag inte hålla mig utan har varit hos Gloria på hennes äppelgård och handlat direkt. Det skulle blivit en länk där men jag tror inte riktigt det funkade. Hon finns strax norr om Lund och har denna hemsida http://www.gloriasappelgard.se/ där det också finns en vägbeskrivning. Annars finns hon på bondens marknad som skall hålla på 8 lördagar.
Just nu är mina favvoäpplen Discovery mogna och snart kommer Aroma...

Etiketter: ,

Indisk mat

Indisk mat hittar man i flera stånd. Indisk mat är inte riktigt min grej men det finns undantag som med allt...



Jag måste utmana mig ibland så jag köpte Santa Marias Tikka Masala kryddmix och lagade den med kikärtor, vilket blev nästan bra, det är den där unkna lukten av koriander som ställer till det... annars är det väldigt smidigt, ersatte CF med turkisk yoghurt i vanlig ordning. Majsen kom med Mossagårdslådan.



I Nigella bites så lagade hon vid ett tillfälle potatis med indisk touch serverade det med stekt ägg. Detta är riktigt gott, enligt henne så skall kryddblandningen räcka till 900 g potatis, enklast är att steka potatisen och smaksätta efter tycke och smak. Försök hitta hela kryddor i så stor utsträckning som möjligt



Nigellas Indiska potatis

900 g potatis i tärningar

0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk bockhornsklöver
0,5 tsk nigellafrön
0,5 tsk svarta senapsfrön
0,5 tsk spiskumminfrön
0,5 tsk fänkålsfrön

Mortla kryddorna
Stek potatisen i så lite olja som möjligt, smaksätt med kryddblandningen och strö koriandern över och här kommer den stora fördelen med att ha egen festival, man kan ta persilja istället!

Servera med stekt ägg med rinnig gula.

Sen skulle det vara lite musik till och visst är Bollywood sound lite roligt men inte i längden och eftersom det är min egen festival får jag associera hur jag vill så det blir Norah Jones!!

Etiketter:

lördag, augusti 23, 2008

Min egen Malmöfestival

Malmöfestivalen handlar mycket om musik och mat. Eller egentligen skulle man kanske säga kultur för det är annat än musik också. Dessutom är det en mängd stånd med försäljning av allehanda saker. Det är MASSOR av folk ute och det dricks en mängd öl och säkert läsk också

Konserter vid flera ställen, just denna från Swingtältet, alla musiksmaker kan nog få ut något

Jag vet inte hur många matstånd det är och det är inte särskilt prisvärt. Dessutom får man oftast balansera sin lilla papperstallrik med ena handen och ölglaset i den andra och sen försöka få i sig något med den tredje...Till nästa år skulle jag vilja rekommendera att man sätter ut soptunnor längst Engelbrektsgatan också då folk drar sig undan lite för att kunna äta...
Om man nu inte bor i Malmö, inte har lust att åka dit, inte lust att vänta till nästa år så skulle jag rekommendera att man ordnar sin egen festival hemma i bostaden. För att få den rätta känslan kan man ju servera maten på papptallrikar och tränga ihop sig i garderoben kanske...
Vi börjar med kräftskivan!

Nuför tiden tar man med egna kräftor, men vill man vara säker på att få sitta så skall man vara på plats 5 timmar innan. Nu slipper man det om man fixar sin egen festival.
Jag rekomenderar dock att man kokar nytt spad till kräftorna.
1 fpk djupfrysta kräftor, ta stora, det blir enklare vid ätandet

2,5 liter vatten
0,75 dl salt
1 sockerbit eller motsvarande mängd strö, 1 tsk kanske
massor av krondill!!

Koka upp detta och låt det kallna.
Tina kräftorna, helst i kyl, slå av det gamla spadet.
Häll över det nya spadet.
Låt det stå i alla fall 6 timmar.

Musik till detta är självklart; Grus i dojan! Det blir nog till att gå upp på vinden och hämta ner grammofonen, den som har stift och spelar skivor som är stora och svarta. Kaffe utan grädde till efterrätt, absolut ingen latte!

söndag, augusti 17, 2008

Lunchlådor


Jag måste faktiskt gratulera mig själv till att ha ätit bra och goda lunchlådor nästan hela sista veckan. Jag lade upp en strategi:
1 portion av något med mycket kolhydrater typ bulghur, cous cous, ris etc
1 portion av något proteinrikt som kyckling, kräftstjärtar, rökt skinka, kikärtor
0,5 frukt som nektarin, melon, äpple
lite olja och vinäger och kryddor
Sen fullt av grönsaker både färska, kokta och stekta som zucchiniskivorna ovan, gärna rotsaker och rejäla bitar, majskolv i skivor, polkabetor, haricots verts.
Ätes med fördel utomhus

Etiketter: ,

Ven

Efter att ha pratat om det i många år blev äntligen turen till Ven av. Tåg till Landskrona och sen halva priset på färjan tack vare sommarkortet. Vi hyrde cyklar och besökte en överbelamrad hembygdsgård för att sedan ta oss till andra sidan ön, bilden tagen från ST Ibb kyrkan där vi blev bjudna på kaffe och kaka.
Vi hade matsäck med oss och åt den till vänster på bilden längst nere på stranden kompletterad med lite rökt fisk från en av bodarna. Det finns massor med ställen att äta på på ön så jag är tveksam till om jag skulle ha matsäck med nästa gång, hur mysigt jag än tycker det är...
Man har haft takpannetillverkning på ön tidigare och exporterat framför allt till Danmark. Bilden ovan visar en av pannorna som vi hade på vårt brygghus när jag växte upp i Sölvesborg, takpannan fanns på ett annat hus i stan också men det är rivet. På Ven fanns dessa pannor på massor av hus givetvis.
Durumvete odlas som bekant
och detta som nog är vanligt vete eftersom det inte har borst. På ecorundan förra året köpte jag borstvetemjöl, det finns nog en mängd varianter här.
Dagen avslutades med en glass i hamnen. Tillverkning på ön och bara den värd en resa!

Etiketter: , , ,

söndag, augusti 10, 2008

Element

Kungsgatan sträcker sig från Värnhemstorget nästan fram till gågatan. Längst med gatan sträcker sig en lummig park med lekplatser och bla en kyrka, jag är inte så kyrklig av mig så jag vill låta det vara osagt vilken...

Här finns också en del restauranger och caféer av vilka 2 rum och kök, numera nerlagt är den mest (er-) kända. Element som ligger i hörnet av Löjtnantsgatan har enligt egen utsago stans bästa brunch...Det är inte så svårt att misslyckas med sallad och mackor, det gör man inte här heller Kycklingsmörgås
Rökt laxsallad med spenat ( trevligt) och pepparrotsdressing, saknade dock en bit bröd till
Cannoli med den allstädes närvarande rödlöken som finns på allt i Sverige enligt en av mina danska väninnor som vant pillade den åt sidan. Efter att ha ätit ute insåg vi vädrets begränsningar, tog våra stickningar och flyttade in i en av sofforna inomhus. Övergick till kaffe, the och sötsaker.
Panna cotta med chokladlager och frukt var väldigt gott dock hade nog gelatinet räckt till dubbla mängden, lite gummiboll över det hela.

Mina stickande väninnor hade redan testat av Kungskaféet på andra sidan Amiralsgatan som fick bra kritik. Nu skall vi jobba oss vidare till nästa hörn där Koppen ligger och som jag hört mycket gott om. Två systrar, den ena keramiker skall ligga bakom stället.

Etiketter:

lördag, augusti 09, 2008

Pickla pils

Sommarkortets giltighetstid börjar gå mot sitt slut och att ha 29 resor kvar känns lite som ett misslyckande. Nu måste spurten sättas in! Den här ölen kan jag rekommendera! Om jag kommer ihåg vad stället hette där jag drack den hade jag rekommenderat det också! Jag har varit i Ängelholm idag och det här var på järnvägsstationen.
Tidigare hade jag varit på ett Café som hette Mormor Olgas. Förutsättningarna för detta caféet känns bra men de skulle behöva en varsam hand att leda dem lite både med inredning och utbud. Att något är hembakat för hand behöver inte betyda att det är bra. Det är en kunskap att hitta och köpa in bra saker också. Jag tog en fröbulle med skinka som var hembakt, den borde varit köpt! Däremot var äppelkakan god men vaniljsås är faktiskt inte så svårt att göra själv.
Järnvägsmuséet var riktigt trevligt, hade dessutom lite extra kul för barnen. Man sålde t-shirts med ett citat av Kafka som lät ungefär så här. Se upp för ljuset i tunneln, det kan vara tåget. Tröjan fanns i vitt och svart till det mycket sympatiska priset av 95 kronor.

Etiketter: , , ,

Pot au feu på kyckling

Matlagandet är inte så aktivt för tillfället. tog en provprenumeration på Allt om mat och hittade ungefär detta däri:
Kycklinfilé och choritzo kokas i hönsbuljong tillsammans med grönsaker. Jag serverade Ajvar till.

Etiketter: ,

Duvanders i Kristianstad

Detta är klassisk kafémark! Här har jag och många andra njutit av deras goda mackor och chokladtårta!
Banana split pecan och valnötspaj med vispad grädde
äppelkaka med vaniljsås
Bakverken var som vanligt väldigt goda däremot var kaffe latten inte det. Efter att ha köpt en extra espresso blev den OK. Tjejen bakom disken kunde inte förstå för hon hade ju haft en dubbel espresso i, men efter att ha lagt ut 23 kronor extra på kaffet kunde jag dricka den.
Man skall nog dricka vanligt kaffe på den här typen av ställe och spara det andra till kaffebarerna. Funderar om det beror på valet av kaffebönor. Har råkat ut för det tidigare på annat ställe.
Fick lite avsmak för Latte och har faktiskt inte druckit det sen den här gången, vilket i och för sig inte skadar....

Etiketter: ,

torsdag, augusti 07, 2008

Wind´s restaurang

Förr sprang lag på alla möjliga ställen och åt när jag var i Köpenhamn, numera blir det oftast smörrebröd.

Jag brukar gå lite på smågatorna vid sidan av Ströget och det var så jag hittade Wind´s. Har varit lite omskriven i dansk press för sin retro känsla och det var lite som att ta några år tillbaka när man gick ner i källaren. Mycket att välja på själv tog jag en i mitt tycke klassisk rostbiffs smörrebröd som tillsammans med en öl gick på 97 danska kronor. Man slog ett slag för att prova olika snapsar, men även om jag gärna dricker en snaps då och då ( Läs varenda gång jag är hemma hos mina föräldrar ) så betalar jag inte restaurangpriser för dem.

Wind´s restaurang ligger på Skindergade 36, enklast är att titta efter La Glace när man går på Ströget och sen höja blicken lite.
Del av inredningen, för alla som tycker det är tråkigt att fritera krustader, den här gör jobbet dubbelt så snabbt!

Etiketter: ,

söndag, augusti 03, 2008

Zucchinikaka med vit choklad, pinjenötter och rosmarin

Jag har vid ett flertal tillfällen talat om att jag saknar "Gott och Grönt" Härom veckan hittade jag ett ex som jag inte hade nere på "Sopstationen".
I denna tidning hittade jag denna kaka signerad Karin Fransson och det kändes som om det vore en vinnare... Igår skulle jag haft främmande så jag bakade den, tyvärr uteblev besöket och efter att ha smakat på kakan känns det lika bra...
För det första är den inte tillräckligt söt. Sen känns smakkombinationerna konstiga. Rosmarin och pinjenötter funkar bra ihop men vit choklad! och kanel i smeten och apelsin! Jag tog apelsinsaft och apelsinskal, 0,5 dl apelsinlikör gör skillnad i sötma men jag tvivlar att det räckt här

Är det nån som ändå vill försöka så kommer receptet

12 bitar

250 g zucchini
100 g sötmandel, mald eller finhackad
3 ägg, separerade
3/4 dl honung
1,5 dl vetemjöl
1 tsk kanel
rivet skal och saft av 0,5 apelsin eller
0,5 dl apelsinlikör

Chokladtak:
1 dl pinjekärnor, rostade i torr stekpanna
100 g vit choklad, riv den!
1 tsk färsk rosmarin, finhackad
1 msk florsocker

Smörj och bröa en 24 cm springform, sätt ugnen på 180 grader.
Tvätta zucchinin, klyv den och ta bort kärnorna och grovriv den
Vispa gulorna pösiga med honungen. Tillsätt det rivna apelsinskalet.
Blanda mjöl,mandel, kanel och zucchini och blanda ner i äggsmeten.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i äggsmeten.
Häll i formen och grädda ca 35-40 minuter

Låt kakan svalna lite skeda över apelsinsaften eller apelsinlikören och strö över pinjenötter, vit choklad och rosmarin. Ställ in i ugnen under grillen så att chokladen smälter. Låt kakan svalna, pudra med florsocker och servera med vispad grädde!

Etiketter:

Presenttips

Osthyvel med självporträtt skall till en älgfixerad amerikan vars svenska fru tycker han äter för mycket ost om han inte använder osthyvel. Inköpt på turistbyrån i Kristianstad
Falaffel tvålen har jag till slut hittat på Astrid och aporna. Det här är höstens present hos mig!

Etiketter: