torsdag, juni 26, 2008

Smultron


onsdag, juni 25, 2008

Malmö International Street Market

Gatumarknaden började en dag tidigare. Av det kan man dra slutsatsen att man skall inte tro på allt som står i tidningen, dessutom fanns det inga tulpaner heller så långt ögat nådde Gatumarknaden är en kul grej, det är kul när det händer lite på stan. Annars var jag väl inte så imponerad!
Vitlöken var väl det enda som jag tyckte hade varit kul att köpa

Annars fanns det mesta; korv, tvålar, ost, godis där jag betvivlar att färgämnena är godkända i Sverige. Dessutom var det uppblandat med lite pynt och annat. Man körde bake off bröd på torget. Dessutom kunde man äta paella, tysk korv och en potatis och osträtt. Det var säkert något mer. Jag tyckte maten kändes fräschare än under Malmöfestivalen.
Är du i Malmö ta en tur på stan men åk inte hit för detta. Kom nästa vecka och besök Möllans ost eller ostaffären på Lilla torg, bättre urval och kvalitet, dessutom säljs riktigt hantverksmässigt bakat bröd på flera ställen, bakeoffköret har vi på varje minilivs, det behöver vi inte på torget. Al Basha vid Möllevångs-torget säljer baklawa...Jag skulle gärna vilja testa de lokalt berömda falafeltvålarna...( för er som inte är från Malmö så är det två tjejer som återvinner frityroljan från falafelkokningen och gör tvål av den)
Jag skulle vilja se en matfestival där alla lokala producenter kommer ut och visar vad de kan. Vi har duktiga bagare, chokladmakare, fina delikatessaffärer och ostaffärer i den här stan som kan betydligt bättre än så här. Varför inte köra en variant av den sk. Gallerinatta när alla gallerierna håller öppet. Tryck upp en karta och låt oss traska runt till dessa affärer istället, kan gärna kombineras med en marknad någonstans. Låter det inte trevligt?

Etiketter:

tisdag, juni 24, 2008

Véronique Mauclerc

Véronique är en ung tjej som driver ett bageri i ett område i Paris där jag inte tror att jag skulle gå när det är mörkt. Jag har hittar stället i Clothilde Dusouliers lilla guidebok som jag skrivit om tidigare.

På bageriet experimenterar man med olika mjölsorter, man använder endast ekologiska mjöler och levain ( vildjäst) och så gräddar man brödet i en vedeldad ugn som är ca 100 år gammal. Man har en Salon de the vilken syns genom brödhyllan. denna tesalong består av 11 sittplatser och tjänstgör också som allmän förvaring, personalens skåp, den fantastiska gamla kylen finns där och dessutom står där ställningar med bakverk på.
Här är bakugnen som är precis innanför tesalongen. Tygstyckena som hänger där använder man när man bakar baguetter. Där låter man dem jäsa och genom att göra "vallar" av tyget hålls de åtskilda
Här är det fantastiska kylskåpet! Vad är en rosa SMEG kyl mot detta????
När jag frågar efter frukost och tjejen i butiken inser att jag inte förstår franska går hon och hämtar en av bagarna som talar utmärkt engelska och älskar att få göra det. Det har ett brunch alternativ för 11 euro som innehåller, varm dryck, juice, viennoise eller wienerbrödstyp av bröd, jag väljer ett med choklad i som jag sätter i mig medans han häller upp juicen åt mig. Jag får också välja ett bakverk och tar då äppletarten som innehåller russin och är glacerad med aprikos. (Jag sparar den till sist och funderar på att be om en påse att ta den med i. men efter ett pars tuggor så har jag snart satt i mig den med lite påtår.)Dessutom får jag en brödkorg med tre sorters bröd, smör och två sorters marmelad. Jag trodde att jag tog kort på hela frukosten men jag måste blivit så till mig av alltsammans att jag glömde det
Det här är ett av bröden, bakad med levain på hälften råg och hälften vete och med mandlar, hasselnötter och pistagenötter i. Det är det godaste bröd jag någon gång ätit!!!! ( förlåt pappa! ) Jag har ett halvt bröd i min frys just nu!!
Jag är där ungefär när bagarna skall gå hem och man skall leverera bröd, bla dessa bröd på bilden ovan. Leveransen går till så att alltsammans stuvas in i baksätet på Véroniques lilla bil som körs fram.
När bagaren berättar om de ekologiska mjölerna frågar jag varför det inte är skyltat med att det är ekologiskt. han förklarar att det är hårda krav för det och att det kan vara svårt att hitta tex nötter alltid som är ekologiska, men mjölet är alltid ekologiskt!. Frukten är det tex inte så därför gör man inte så stor affär av det.
När jag frågar hur tidigt på morgonen han börjar jobba svarar han att det varierar men oftast klockan ett men ibland halv 12..."fast det är ju egentligen inte morgon..."
Nedan några av de söta bakverken i fönstret
Bageriet ligger på 83 Rue de Crimée i 19 arr precis uppe vid Parc de buttes Chaumont som är en mycket kuperad park vilket kanske behövs efter frukosten. Det är mycket folk som joggar, sysslar med Thai Chi, skolklasser, pensionärer, en grupp håller på med någon slags morgonjympa som påminner mig om fågeldansen just när jag går förbi.
Närmaste tunnelbanestation heter Laumière.

Etiketter:

måndag, juni 23, 2008

Röd rissallad

När jag var och firade sommarlov på Salt och Brygga hade de en röd quinoasallad på salladsbordet som var väldigt god.
När jag skulle laga upp lite mat idag i ett tämligen tomt kylskåp visade det sig att quinoa fanns inte hemma, det fanns däremot rött ris, vilket inte var någon dålig ersättare.
Riset blir rött av jordmånen i Camarque och när man kokar det ser det ut som om man kokar det i taskigt rödvin. Det går säkert bra med annat ris också men det skall vara någon form av råris!
Det blev lite annat utbytt också, svarta linserna väntar fortfarande på kokning, de var med i originalsalladen.
Blir det bara lite strandväder eller grillväder så är detta en trevlig sallad att äta.

Röd rissallad 4 port

2 dl rött ris
salt till kokvattnet
1 röd lök, fint hackad
2 msk olivolja
1 tsk honung
1 msk vit balsamvinäger
svartpeppar
2 msk russin
2 msk pumpafrön
2 stora morötter, grovt rivna

Riset kokte jag i 30 minuter och lät det sen ligga kvar i kokvattnet ca 10 minuter. Spola det med kallt vatten och låt det kallna helt. Blanda ihop alla ingredienser och tillsätt ev kokta svarta linser eller något annat du känner för

Etiketter: ,

Marknadsbilder



Spanska persikor kallades dessa för
En massa örter fanns på flera ställen, jag köpte en bunt med lagerblad för 1 euro.
Här är några bilder från 2 marknader som jag besökte. Den första ligger vid St Martinkanalen där den går över till att bli underjordisk. Marknaden ligger mellan Avenue de la République och Boulevard Voltaire. Jag vet inte vilka dagar den är öppen på. Jag har varit där tidigare och jag föreslår en promenad längst med kanalen för att ta sig dit.

Den andra marknaden var i Montparnasse, Edgar-Quinet är en tunnelbanestation som ligger precis vid marknadsplatsen. Jag var där i
lördags och då var det i alla fall öppet.

Caféet i hörnan mot Rue du Départ erbjuder dessutom en sevärdhet som man inte ser så ofta nu för tiden; den turkiska toaletten...

De har gott kaffe också!

Etiketter: ,

söndag, juni 22, 2008

Musikfest i Montmartre

Igår var det musikfest i Frankrike. Jag hade hört talas om det innan av en kompis som bott i landet.
Jag valde att gå till Montmartre på kvällen eller rättare sagt eftersom jag bodde på andra sidan gatan och delar av fötterna var i ett inte så trevligt tillstånd för promenader blev det Montmartre.
Grillröken låg tät över stadsdelen ungefär som på Ribban en lördag eftermiddag...
Överallt grillade man merqueskorvar som man fick i en bit baguette och jag kan konstatera att jag tycker inte om korv nu heller...
Min kompis berättade att ALLA som kunde spela gick ut och spelade den här kvällen och ALLA var verkligen ute! Det var band med "riktig " utrustning som The Velvet Pearls...
...till den här lilla flickan som försökte göra sig hörd. Rätt som det var dök det dessutom upp ett sambatåg.

Etiketter: ,

onsdag, juni 18, 2008

SMAK

En sak som är trevligt med att ha sommarlov är att man kan äta lunch på stan. igår serverades det stekt makrill med Viken tomater och en salsa på rödlök, dragon sesamfrö och ruccula på konsthallens restaurang som heter SMAK Dessutom fanns det bröd( som såg betydligt intressantare ut än vad det var ) och en salladsbuffé som inte är mycket att hänga i granen. Stora salladsblad av nån rödspräcklig sort ( vem bryr sig? ) marinerade black eye beans som inte smakade något, kikärtor som var goda och något de kallade slaw på blomkål, jag skulle inte kalla det det. Dessutom fanns det inlaggd gurka som jag antagligen borde ha tagit längre ner i skålen. makrillen var riktigt god och ett extra plus för att man fick ta färskpotatisen själv +++dessutom extra plus+++för att det fanns både is och citronskivor att lägga i vattnet.
Smör fanns i en sån där Steltontygpåse som jag aldrig förstått vitsen med, förstår det fortfarande inte.
Maten var väldigt god men det lite tafatta salladsbordet i kombination med att man var glad att man tog två servetter för att det blev väldigt oljigt efteråt drog ner betyget lite. 105 kronor fanns ytterligare 3 alternativ, en kycklingrätt för samma pris, vegetarisk rätt och tomatsoppa som var billigare.
Restaurangen är väldigt vilsam och trevlig, speciellt om nån spelar på flygeln vilket man inte gjorde igår.

Etiketter:

Internationell Street Market

Jag är inte riktigt säker på hur mycket som skall uttalas på engelska av ovanstående. I alla fall så kommer "Gustav" som vi säger i Malmö, S. Tullgatan och Södergatan, vilket är gågatan mot Lilla torg att bli en slags internationell marknad mellan den 26 och 29 juni. Reklamen utlovar korv från Italien och Tyskland, ostar från Frankrike och Tyskland och tulpaner från Amsterdam eller i alla fall Holland, det är väl nån sent blommande sort...

Etiketter: ,

tisdag, juni 17, 2008

Malmö glassfabrik

Eftersom jag skall åka bort på torsdag var jag på stan och skulle fixa en miljon små saker som att växla pengar, gå på bibblan, hämta mina nya solglasögon ( till vänster på bilden ) Glass vore inte så dumt tyckte jag och styrde stegen mot Malmö Glassfabrik på Holmgatan( fd Lejonet och Björnen). Rocky road och limoncello. Men glassen var inte god. Jag äter inte glass så ofta, nu åt jag Dolce siciliaglass igår och det kanske gjorde sitt till.
När jag började med Rocky road tyckte jag dessutom att konsistensen var konstig, lite seg och tänkte att det är väl marshmallowsarna. men när jag började på citronglassen var den också seg. Det är möjligt att det är limoncello i glassen men kallar man den för det tycker jag att det förpliktigar mer med citronsyrlighet och smak.
När jag senare var och handlade på citygross hade de förpackningar men glass från Malmö glassfabrik och de innehåller en hel del konsistensgivare o dyl och då kommer jag ihåg att jag läste något om Lejonet och Björnen i den här boken om maten i affären om att de från början arbetade hantverksmässigt men inte gör det längre. Eftersom jag precis lämnat tillbaka boken kan jag inte kolla.
Det ser väldigt trevligt ut när folk sitter på bänkarna utanför affären men i fortsättningen går jag nog förbi...

Etiketter:

måndag, juni 16, 2008

Blomsterfestival

Det har varit blomsterfestival i Pildamsparken i dagarna tre. Temat i år skulle vara ekologi. Jag kan ju säga att av det märktes inte mycket. Det hela har utvecklats till att en del blomsterhandlare har försäljning och så har man skapat lite balkonger Den här varianten visar på ett bra sätt hur man kan förvara vinterdäcken. Nästa två ser väl lite mer normala ut

Själv kom jag hem med denna ljuvliga blombukett och jag vågar nog påstå att det är det närmsta en brudbukett jag kommer...
mannen i mitt liv blev lite misstänksam
Den är gjord av Jenny Strands blomsterhandel som finns i Oxie. Det är en skola också och väl värd ett besök om man är i närheten för miljön är underbar. De sålde snittblommor för 5 kronor styck, så min fina bukett gick på 155 kronor.
Det gick bra att fika också. Systrar och Bröder hade ett tält men eftersom jag just kom från deras frukostbord avstod jag. Frukost på Systrar och bröder är trevligt. Det är frukost och inte brunch det handlar om. 70 kronor.

Etiketter: ,

Tamarilax

Lax tillhör de saker jag alltid har i frysen och även om jag tycker den är allra godast med fetaost och kapris så försöker jag variera mig lite. I ett relativt nytt nummer av Elle Mat och vin så lagade någon av systrarna Voltaire denna variant.

1 portionsbit lax
1 msk tamarisoja
lite sesamfrön

Låt laxen marinera i sojan 15 minuter vilket borde stämma överens med tiden att värma upp ugnen. Strö över svarta sesamfrön, skulle tro att det funkar precis lika bra med vita! Enligt tidningen skall man sätta ugnen på 180 grader och sen grilla laxen där under 5 minuter. Funkar inte riktigt! Antingen grillar man på hög värme och varför inte ute, eller också så får den stå inne och steka tills den blir klar
Sen skulle man ha svarvad rödbeta till. En grönsakssvarv kostar mellan 1000 och 2000 kronor enligt tidningen. Jag körde tomater, färskpotatis, broccoli och lite tzatziki till, allt från Mossagårdslådan.
Jag gillade den här laxen och kommer att göra den igen!

Etiketter:

Blå papegoja

Ett paraply hade kanske varit på sin plats här?
För några år sen i en köpyra på nån Bordershop köpte jag blå Curaco. Den har varat väldigt länge.
Den här drinken är riktigt god och om man har en turkos klänning och matchande örhängen så är den den ultimata drinken på varje sommarfest. Dricker man den tillräckligt snabbt så räcker isen till påfyllning också. Har du inte blå curaco så tror jag inte det gör så mycket, det blir en marguerita av den istället.

1 drink

8 isbitar, krossade ( plastpåse i handduk och kavel funkar fint

1 lime
1 msk florsocker
1 msk blå curaco
1 msk cointreau
2 msk tequila

lite salt

Dela limen och gnid glaskanten så den blir fuktad, krossa lite flingsalt och doppa glaset.
Pressa limen direkt i glaset. Tänk dig att det är en normalt saftig lime
tillsätt socker och spritsorter, rör om och så i med isen.

Etiketter:

Fläder, fläder, fläder

Jag har haft lite problem med virus här, dvs datorn har haft det. På något vis hade det varit lättare att hantera om det varit jag själv. Nu får vi hoppas att allt funkar.
Så här vackert blommade flädern för en vecka sen. Vill du ha ett bra recept på fläderblomssaft så finns det här. idag är vädret allt annat än soligt, efter att ha ätit lunch på Salt och brygga och tagit en glass på Dolce Sicilia som öppnat filial nere i Västra hamnen så blev jag dyngsur i en HAGEL skur!!! Då känns det ofattbart att man förra helgen låg och solade på Ribban

Etiketter: ,

tisdag, juni 03, 2008

KC Ranch kött till halva priset

Skynda fynda! ICA Maxi i Västra hamnen säljer KC Ranch kött med kort datum till halva priset!
Jag har laddat min frys. DU kanske hinner