torsdag, februari 28, 2008

Ombyggnad

Imorgon smäller det! eller i alla fall så börjar det väsnas lite, imorgon så skall de börja knacka kaklet i mitt badrum. Det är färdigduschat på ett tag, förhoppningsvis kan toaletten användas ett tag till, till nästa helg skall avloppet till duschen flyttas och sen skall det flytas nytt golv ( jag tror det heter så ) och så småningom skall jag få ett vackert och fungerande duschrum med tumlad marmor på golvet, avlånga kakelplattor på väggarna i "coconut" dvs matt vitt med ljust grå fogar överallt, regnvattensdusch och mitt fina badrumsskåp på plats. Det är osäkert hur många nätter jag inte kan bo här men det är säkert värt allt besvär när det är klart...

Etiketter:

måndag, februari 25, 2008

Potatisbakelse

Potatisbakelser var något man kunde köpa på kondisen förr tillsammans med Chidevipper som var en fylld marängklump med smörkräm med kaffesmak på utsidan, mandelspån och ett litet förhatligt syltat körsbär på toppen. Potatisbakelserna innehåller inte potatis och funkar inte heller som rotfrukt enligt tallriksmodellen, heter troligen så eftersom kakaon på den vita mandelmassan fick dem att se ut som jordiga potatisar.
Fördelen med att göra dem i långpanna är att man kan anpassa storleken, det kan bli lite mastigt med både smörkräm och mandelmassa.

Potatisbakelse i långpanna ca 30 stycken eller valfritt

Sockerkaksbotten:
2 ¼ dl socker
2 ägg
1 ½ dl mjölk
1 dl flytande margarin
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt, blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i äggblandningen tillsammans med mjölk och margarin. Grädda 200 grader ca 10 – 15 minuter i smord, bröad långpanna

Smörkräm:
200 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Röres till en slät kräm och blanda sen ner

3 dl vaniljkräm, hemgjord eller använd marsán

Bred ut smörkrämen över den kalla kakan.

Riv 250 g mandelmassa och kavla ut den mellan plast eller bakplåtspapper. Mandelmassan skall täcka kakan.
Sikta slutligen kakao över och skär den i bitar.

Etiketter:

Pita

På balkan är pita en slags paj där man gör en deg som man drar tunn och fyller med olika fyllningar, rullar ihop och gräddar. Jag gör inte detta, jag köper dem färdiga på Abdos. De importeras från Bosnien Herzegovina och om man sätter in dem i kall ugn tar det 20 - 25 minuter för dem att bli klara i 225 grader. Fyllningen består av ost, mangold eller potatis och man köper dem i 2 pack och en är lagom som en portion tycker i alla fall jag. Man penslar med olivolja innan gräddningen.

söndag, februari 24, 2008

Måns Byckare

Här har jag ätit lunch några gånger när jag bodde i Simrishamn. Ligger längst det som är gågata under sommarsäsongen. Medans jag bodde där stängde det för ombyggnad och man gjorde någon slags höjning eller sänkning så hela restaurangen hamnade i samma nivå. Det är ett gammalt hus med korsvirke mot grannhuset. Jag har dessutom positiva tankar om stället då de tog väl hand om sina praktikanter och det var positivt bland eleverna att få praktisera här.Här är Johan i väntan på maten är sysselsatt med bröd, smör och en riktigt god tapenade ( som Hanna vågade smaka på...)
Jag var med mina föräldrar och brorsbarn och åt lördagslunch och är alldeles säker på att jag plåtade min tallrik men det finns inget kort vare sig i kameran eller mobilen ( jag har numera en mobil med kamera och batteri som håller längre än ett halvt samtal) Vi åt alla lammytterfilé i serranoskinka med rotsaker, tomatsky och potatis. Förutom en barnmeny med det vanliga tråkiga kunde man få halva portioner av alla maträtter vilket vi gjorde till Hanna

Johan hade sin favoritdag då han fick lamm till lunch och kräftor till kvällen. Sen tittade vi på melodifestivalen, röstade på Frida och åt Alladin ( vem f-n har tagit bort den franska nougaten!!!!!?????? Tur man skall till Frankrike snart )

Etiketter: ,

Kaffe och sånt

I Kristiansstad öppnade i september förra året ett nytt köpcentra är väl inte rätt ord men en slags förlängning av centrum. Det är delar av gamla militärområdet som blivit affärer och det är bara en extra gata dit från "gamla" centrum. Här ligger en av mina favoritaffärer, nämligen Helylle, dvs garnaffär. Brevid ligger det ett café som även serverar dagens på vardagar och där man kan få en Irish coffee vid andra tider.
Eftersom jag glömde ta kort på våra tallrikar är här en på disken, kladdkakan är inte vad vi normalt kallar kladdkaka utan en riktig goding tillsammans med vispgrädde
möblerna i kaffenyanser och ett akvarium värdig ett kafé
Gott och trevligt. Det är även en liten affär där man kan köpa kaffe och chokladprylar. Södra Torg tror jag området heter.

Etiketter: ,

söndag, februari 17, 2008

Grillsäsongen har börjat!!!

Inte riktigt men på något sätt är det alltid säsong för tabboule, man glömmer bort det emellanåt bara... 2 msk bulghur kokas lätt i lite saltat vatten. En ansenlig mängd persilja hackas och 1 tomat tärnas ( det får gärna vara mer smak på den än min! ) 1,5 pressad citron, salt, peppar och lite olivolja.

Etiketter:

Vår tids TV- middag


Etiketter:

lördag, februari 16, 2008

Fisk med örttäcke, nu med bild!

Fisken med wokade grönsaker, vad huset hade; morötter, broccoli, röd paprika och spenat.
För måååånga år sen arbetade jag i ett storkök en sommar där vi hade de mest roliga matsedlar, vi brukade skämta om att ekonomiföreståndaren hade slått upp en sida i kokboken och sen körde hon på den, ett tag var det stuvat på längden och tvären sen var det puddingar etc. Jag börjar känna mig lite så själv nu för det är stuvningar och för all del lite wokat för hela slanten. Idag har jag ätit lövbiff och wokade grönsaker; blomkål, orange paprika, morot och ekologiska haricots verts från Egypten ( var på "Morot och annat" härom dagen ).
När vi var på ekorundan i höstas testade vi hampafrön, nu hade de fått små påsar med smaksatta hampafrön som skulle ätas som snacks. Den med kaffesmak var godast men så var den bra söt också, det fanns med chili och några andra sorter. Kommer inte att bli en stor produkt i mitt hushåll.

fredag, februari 15, 2008

Maqaneq

Inhandlade lite spännande kryddpåsar härom veckan. Testade en för kyckling till det indiska riset och den smakade inte mycket.
Idag hade jag tagit fram nötfärs och på påsen med Maqaneq som jag inte har en aning om vad det är stod det att 50 g var lagom till 1 kg färs så jag tog 3 msk vilket var ungefär halva påsen till mina 400 g nötfärs. Följde ett vanligt recept till köttfärslimpa och blev inte helt nöjd. Kryddblandningen innehåller i fallande skala ( osäker om det gäller även i Libanon ) Kryddpeppar, svartpeppar, kanel, spiskummin, ingefära, muskot, nejlika och vejksel ( ?) Borde vara gott, man tänker Marocko eller något liknande men det blev någon slags stickande pepparkaksjulig smak som jag inte kommer att upprepa. Dock kommer jag troligen även i framtiden att köpa konstiga kryddblandningar

Etiketter:

Hoki med örttäcke

Fanns i förra Buffé ( det kom en ny i veckan ) Jag brukar göra en liknande variant som jag kallar italiensk fisk och som finns i receptregistret.
Här tog man Hoki, fast jag tog pangasiusfilé för det fanns i frysen sen tog man:

0,5 pkt fryst basilika
1 dl riven parmesan
3 msk ströbröd
lite olivolja
svartpeppar

Blanda samman basilika, ströbröd och parmesanost, häll på lite olivolja och blanda samman med en gaffel, några tag med pepparkvarnen.
Salta filéerna ( som jag vek dubbla) och fördela strötäcket. In i ugnen 200 grader ca 20 minuter.
Väldigt gott!
Idag testade jag samma strötäcke på tomater och i en värld där det faktiskt smakar något om tomaterna blir detta en höjdare, tänk augusti ungefär...
När kameran bestämt sig för att ladda batteriet kommer det ett kort!

Etiketter: ,

torsdag, februari 14, 2008

Malmö i ett nytt perspektiv

Jag har äntligen tagit tag i ämnet "nya glasögon" mycket tack vare att de öppnat billighetsvaruhus i facket i stan. Efter att ha klippt mig gick jag förra veckan in och skulle beställa tid, vilket jag fick direkt och idag var jag och hämtade dem. Billig fylla skulle man kunna säga. Beror tydligen på brytningsfel. Jag har gått en tur på stan där jag upplevt mig som ca 1, 2 m hög, att kliva nerför en trottoarkant känns som att hoppa bungyjump ( något jag i och för sig aldrig gjort ) bilarnas hjul är ovala och skyltdockor och hyllor i affärerna lutar betänkligt. Det har dock redan blivit bättre, jag har druckigt ett glas vin, det kanske handlar om balans??....
Så med ny frisyr ( stylad med plattång)och nya glasögon ser jag ut som en blandning av Lotta Mossberg, fråga doktorn och prettolärarinnan i förra årets schlagerfestival.

Etiketter:

Portionspizza

Det är väl bara att bita i det sura äpplet och inse att det är så här stor en portion pizza är!
Hittade receptet på VVs hemsida inne i något inlägg. Tack du okända som lade ut receptet. Jag tog rester av min tacofärs och det blev riktigt gott, skall göras fler gånger

1 portionspizza

1 dl vetemjöl
1 krm salt
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk olja
0,5 dl lättmjölk

Blanda samman och tryck ut med hjälp av lite extra mjöl till en liten pizza direkt på bakplåtspappret.
bred över 1,5 msk tacosås och överst 0,5 - 0,75 dl riven ost och däremellan vad som önskas.
grädda i 250 grader ca 7-8 minuter i alla fall i min ugn

Etiketter:

måndag, februari 11, 2008

Indiskt kycklingris med mangoyoghurt

Efter att ha varit så duktig förra veckan med min planerade mat gav jag upp när jag närmade mig det indiska riset. Det är ett testpanelrecept från Buffé. Jag gjorde en lokal variant med i princip samma ingredienser men blev inte speciellt nöjd. Svarta bönorna kunde man varit utan sen tycker jag inte att garam masalan tillför något när den fräses och kokas med riset. Däremot gillar jag att bottna tallriken med spenat eller rucola eller något annat.
Att hacka lite mango och blanda med mynta och yoghurt var däremot gott till liksom de allerstädes närvarande solrosskotten...
3 dl basmatiris till 4 personer är nog att ta till i överkant!

...vart tog cocktailtomaterna vägen?

26+

Nej det är inte min ålder,även om den är över 26, inte fetthalten i osten utan antalet kärnor i en mineola

Etiketter:

söndag, februari 10, 2008

Konst i Malmö

Konsten lär ligga i betraktarens ögon, men den som köpt in det här måste väl för att citera Per Gessle vara "inte blind men ganska närsynt"
Finns i Folkets park, som jag kan säga mycket annat gott om!

Etiketter:

Rotfruktspytt med nötfärs

Efter att faktiskt ha följt min planering hela vecka orkade jag inte göra biffar på fredagskvällen så jag gjorde denna lokala variant:

Rotfruktspytt med nötfärs 2 rejäla portioner

200 g nötfärs
300 g potatis, 2 stora Asterix
0,5 liten kålrot, 100 g
1 morot
0,5 palsternacka
1 liten gul lök
smör/olja till stekning
timjan
salt och peppar

Bryn först nötfärsen och lägg den åt sidan
Skala och tärna fint alla rotsakerna och hacka löken.
Stek detta färdigt i matfettet, helst i en teflonpanna, ha lite vätska i mot slutet så det inte blir sås torrt.
Tillsätt nötfärsen, smaka av med timjan, salt och peppar. Stekt ägg passar bra till och rödbetor också, själv körde jag cocktailtomater och solrosskott, varför variera sig?
Värmd i mikron dag 2 efter ridningen smakade det ännu bättre!

Etiketter: , , ,

Dillstuvade rotfrukter och gravad lax

Inspirerad av senaste Buffé inhandlade jag Findus djupfrysta rotfrukter, palsternacka, rotselleri och kålrot tillsammans med purjolök. Riktigt bra!Djupfrysta rotsaker blir lite mildare i smaken och det passade bra här. Det "normala" här är ju att ha stuvad potatis men jag tycker detta var bättre. Jag skippade dressingen till laxen och tog den som den var, dessutom gjorde jag egen stuvning istället för att använda färdig bechamelsås. Jag minskade såsmängden andra gången, bilden är från första gången. Även om jag inte gillar såser speciellt så tycker jag stuvade grönsaker är gott, men jag vill göra dem själv...
Just nu serveras det mesta med cocktailtomater och solrosskott här i huset.

Dillstuvade rotfrukter, en rejäl portion

0,5 pkt Findus rotfrukter
1 tsk smör eller kanske lite till
1,5 dl mjölk
1 msk vetemjöl
lite grönsaksbuljong
2 msk djupfryst dill
ev salt och peppar

Fräs rotfrukterna i smöret.
Skaka ihop mjölk och mjöl. Tillsätt det tillsammans med lite grönsaksbuljong. Låt sjuda några minuter och rör sedan ner dillen. Smaka av med salt och peppar.

Etiketter:

Kalops

Kalops är gott och frågan är om inte morötterna som kokat med är godast...
Första gången jag skulle äta det visade det sig att jag hade inga rödbetor till, jag har inte tänkt på att kolla det känns på något vis som om man alltid har det hemma. Skånsk kalops tror jag det heter när man har morötter i, å andra sidan har jag aldrig stött på kalops som inte är kokt med morötter.

Kalops till kanske 5 personer eller möjligen 6

1 kg högrev eller annat framdelskött av nöt
5 lagerblad
1 tsk kryddpeppar
2 stora morötter, skalade och i bitar
2 gula lökar, skalade och i klyftor
Smör till bryning

Dela köttet i bitar, storlek efter smak. Bryn bitarna i smöret och lägg dem sedan i en gryta.
Stek även morötterna och löken lite och glöm inte att vispa ur pannan.
Tillsätt kryddorna och vatten så det täcker, lite salt och låt det sen sjuda tills köttet är mört..
Plocka upp köttet och morötterna och koka eventuellt ihop såsen, red den lätt och låt sjuda några minuter, smaka av med salt.
Servera med RÖDBETOR!

Etiketter:

söndag, februari 03, 2008

Man lär sig så länge man lever

För många år sedan hade jag en elev som frågade varför det heter nötkött. Vi forskade, kopplade in en kollega som varit styckare men hittade inget svar. Jag har tänkt på detta då och då under åren som gått och nu för en stund sen var det en 8-årig kille som ställde frågan i ett radioprogram om ursprung på ord, går på P1.
Nu till saken; ordet är 2000 år gammalt, germanskt och nöt kommer från åtnjuta och nötkreatur har då betydelsen djur som man äger till skillnad från djur som finns i skogen.

Etiketter:

Veckomeny vecka 6

Dags för lite krafttag med matplaneringen igen. Kylskåpet är behagligt tomt/fullt. Frysen likaså, vilket är bra för den behöver frostas av efter att jag inte stängde dörren ordentligt i veckan. Dessutom är jag sugen på att testa lite nytt. Tanken är att det skall räcka till rester dagen efter till lunch, det har blivit lite väl mycket mackor på sista tiden.

Måndag: Kalops, potatis och inlagda rödbetor
Tisdag: Stickkafé, sallad med lax eller något kallskuret, vin, kaffe...
Onsdag: Gravad lax, dillstuvade rotfrukter från senaste Buffé
Torsdag: Pizza
Fredag: Nötfärsbiffar med rotfruktspytt och ostkräm, urklipp från ICA kuriren
Lördag: Indiskt kycklingris med mangoyoghurt, från gammal Buffé
Söndag: Stekt lax med klyftpotatis och stuvad bladspenat

Allt detta skall räknas i points, jag försökte bli GI drottning men pallade bara 2 dagar, knappt. Tanken på allt jag inte skulle kunna äta och dessa enorma proteinmängder fick mig på fall!

Etiketter:

Söndagfrukost

En sen frukost med french toast, the och juice i mina fina julklappsglas som matchar porslinet perfekt. Tack!

Fredagsmiddag

Jag vet inte när jag åt tacos sist...vi talar om kanske 5 år tillbaka, det var riktigt gott trots att jag fick utesluta guacamole då avocadon var stenhård ( milt sagt )
Idag blandade jag rester av köttfärsen med omelett vilket nästan var godare och definitivt mer lättätet. Säga vad man vill om tacos men äta det med stil är svårt

Vintergäck och hårdsmält dessert

Tog en långpromenad idag, perfekt väder för det. Vintergäcken utanför gamla Värnhems sjukhus som jag tror heter Celsiusgården, i alla fall gör hållplatsen det.
Gick sen via Östra Förstadsgatan som jag sen tror blir Östergatan. Vi talar Värnhemstorget till Drottningtorget! Denna gata skall vara Malmös restaurangtätaste och med restauranger innebär det en mängd pizzerior och sushibarer. Café Ceder som jag alldrig ätit på men hört mycket gott om hade följande alternativ på dessertmenyn:
De hade dessutom Vindruvsdolmar, stackars människa som skall rulla dem...

Etiketter: ,