söndag, september 30, 2007

Vinskördefest

Vinskördefesten blev trevlig, vindruvorna var goda. Maten var också god
Melon med Onsalaskinka
Lax med Walhallasås
Äppelflan med vispad grädde

Walhallasåsen är från Hotell Walhalla i Mörrum och har publiserats vid flera tillfällen. Den tar lite tid men är värd varenda minut. Om du inte har räkskal kan man smaksätta med hummerfond.Laxen skall skäras i fjärilar, vilket jag tycker är betydligt trevligare att äta än kotletter. Det funkar med vilken annan fisk som helst också. Stek laxen och servera med en champinjonhatt, lite löjrom och en citronklyfta. Kokt potatis till och gärna sockerärtor

Sås till 4 portioner ( av någon anledning med dubbelt radavstånd...)

40 räkskal

50 g rotselleri

1- 2 morötter

1 purjolök

1 knippe persilja

50 g smör

0,75 dl vetemjöl

1 krm timjan

3- 4 lagerblad

1 liter fiskbuljong

0,5 dl tomatpuré

5 dl vispgrädde

5 dl torrt vitt vin

0,5 dl hackad gräslök

0,5 dl hackad dill

Skakaräkskalen i en het panna tills de blir vita, finhacka dem. Skölj, skala och finhacka morot och selleri, skölj och strimla purjon.Fräs alltsammans i smöret tillsammans med persiljan ett par minuter. Strö över mjölet och tillsätt fiskbuljongen och tomatpuréen. Tillsätt räkskalen och låt sjuda 20 minuter. Sila. Tillsätt grädde och vin och låt alltsammans koka ihop till hälften. Tillsätt finhackad dill och gräslök strax innan serveringen.

NJUT!

Äppelmarknad i Kivik

Vägen ner till hamnen kantades av små äppelträd i krukor... ...och när jag kom i backen så såg jag den...
...först tyckte jag det var Edvard Persson, men sen såg jag! Självklart var det Linné! ( Själv är jag lika trött på Linné vid det här laget som jag var på HC Anderssen häromåret!)
Faktaruta
Detalj

DIY

Do it yourself! Om du känner att du har tid...

fredag, september 28, 2007

Bondbönor

När jag gluttade på Mossagårdens hemsida såg jag att jag skulle få bönor i veckans låda När jag öppnade lådan blev jag jätteglad när jag fick se att det var bondbönor!
Först åt jag några råa med bitar av parmesanost.
Sen kokte jag resten några minuter,klämde ut dem ur skalet och marinerade dem i olivolja, salt, peppar och balsamvinäger. Fick bli en del av den plocklunch på rester som jag åt till lunch idag

Etiketter: , ,

Shopping på Möllan

Vi håller på och försöker dra igång löneöl på jobbet och det går trögt. Idag var vi 3 stycken och en av dem var då en väninna till mig som jag gett dispens och som tittade in mellan 2 tvättmaskiner. Efter ett antal öl sade min kollega att det vore mysigt att gå omkring i småaffärerna runt torget och jag var inte sen att övertala... Efter att ha tankat plånboken gick vi till Egeisk import och jag handlade:
Fetaost, äkta på fårmjölk
oliver, skrynkliga
Grissini, 2 sorter se bilden
Filodeg
Valnötter
Baklawa
Kollegan köpte dessutom av de inlagda grönsakerna.
Sen gick vi tvärs över gatan till Möllans ost:
Mörk choklad till halva priset. OK datumet närmar sig men det är ingen fara hemma hos mig...
Comté ost
Pecorinoost från Sardinien
Ingefärsost, färskost, inte alls dum!
Kusmi te prov påsar
Smör!!!

Sen gick vi in i en av de asiatiska affärerna:
Räkchips
Fryst bläckfisk
någon slags sesam och nötgodis kakor
Det är nu de börjar bli tungt! och kontrollen börja försvinna
Sen fortsätter vi till Teheran livs
Dadlar
Berberisbär
Säkert någonting mer
Nancybagaren:
Sesambröd
Valnötskaka
Torkade körsbär

Slutligen in på Westchark där kollegan köper några korvar

Undrar hur många kalorier räkchipsen innehåller? Kanske lika bra att inte veta

Etiketter: , ,

Avskedspresent till kollega

Möra mandelskorpor, recept finns i ett tidigare inlägg. Dessa är favoriten!

måndag, september 24, 2007

Veckomeny

Brazilianlinda har startat en veckomeny inspirationsinläggsrunda ( eller vad man skall kalla det.
Jag försöker variera mig när jag planerar maten, eftersom jag är själv är det svårt att beklaga sig om det ändå blir upprepningar. Jag försöker göra sallader och röror så de räcker några dagar men jag kanske inte äter allt till alla måltider, men det finns nästan alltid något att plocka av i kylen.
Jag har en förmåga att stoppa mat i frysen, både färdiglagat och råvaror och jag brukar ha koll på hur mycket färdiglagat jag har genom att ha koll på mängden plastbyttor i skafferiet. Just nu är denna koll i oordning. Jag har troligen slängt en mängd plastbyttor, för det stämmer inte riktigt.
Genom att ha färdiga byggstenar kan jag få ihop matlådor snabbt. Det är annars lätt att man drar till falaffelvagnen lite för ofta...

Denna vecka ser planen ut så här:
Måndag lunch: Broccolisallad och några tomater för att sedan äta broccolisoppa med en klass på eftermiddagen ( med hembakta grova tekakor och medelhavsknäcke)
Måndag kväll: Morotspaj med purjo och fetaost, lite broccolisallad ( Jag gjorde väldigt mycket den här omgången)
Tisdag lunch: Morotspajen med broccolisalladen ( det sista )och några tomater
Tisdag kväll: Kyckling med turkisk krydda, sallad, tomat, tzatziki och klyftpotatis
Onsdag lunch: Kyckling sallad
Onsdag kväll: Omelettaktigt ( inte hemma förrän 19.00 )
Torsdag lunch: Fyllda paprikor, haricots verts, bulghur eller couscous
Torsdag kväll: Italiensk fisk med knaprigt täcke, hämtar grönsakslåda om det inte finns nåt som passar där blir det troligen gröna ärtor till
Fredag lunch: Zucchini, päron och vattenkrassesoppan och bröd
Fredag kväll: Löneöl, så det blir något ute
Lördag lunch: Mackor efter ridningen, skall sen till mina föräldrar för vinskördefest ( Det ligger nära Yngsjö, men vi äter dessa druvor och köper vin )
Lördag kväll: hemma hos mamma och pappa alltså
Söndag lunch: Sticksöndag, lunch ute
Söndag kväll: beror på vad som fanns i Mossagårdslådan i torsdags. Gillade Jamies fläskkotletter med mangold i senaste Mat och vänner ( om jag får mangold kanske.... )

Jag får lön på torsdag och då brukar jag göra en storhandling fast den här månaden är det inte så mycket som behöver fyllas på. Lite småsaker som plåster, valnötter, torkade aprikoser och hushållspapper. Jag skall åka till Tyskland nästa vecka och skall förutom flytande artiklar handla dinkelmjöl, olja och flisad mandel. Dessutom brukar det lätt slinka ner lite andra saker i kundvagnen...

Etiketter:

söndag, september 23, 2007

Morotspaj med purjolök och fetaost

Jag läste i senaste numret av Laga Lätt att en kvinna som jobbar på Årstiderna tyckte att just ekologisk sallad var en fantastisk grönsak. Efter att ha gått och småätit salladsblad hela dagen måste jag hålla med om att det är gott, men det finns så många andra grönsaker som är det, dessutom får man större variation på sorterna som tex morötterna. Det finns goda frilandsodlade gurkor, tomater, kålsorter och alla rotfrukterna. Dessutom får man allt nyskördat ( känns det som i alla fall ) och fräschare än i affären. Det håller sig i alla fall längre i kylen.

Idag blev det en paj på vad som fanns hemma och det blev riktigt bra! Morötter behöver något som tuffar till sötman och jag hade fetaost hemma. Nästa gång skall jag testa lite indisk kryddsättning ( jag har precis kommit på var jag har garam masalan )

Morotspaj med purjolök och fetaost

Pajdeg:
1,5 dl grahamsmjöl
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 nypa socker
100 g smör
3 msk iskallt vatten

Fyllning:
5-6 morötter ( se bilden i förra inlägget )
2 purjolökar
olivolja till stekning
1 tsk salt
svartpeppar
1 msk mynta
150 g fetaost

Äggstanning:
3 ägg
2,5 dl mjölk
0,5 tsk salt

0,5 dl solrosfrön

Mixa ihop mjölsorterna, saltet, sockret och fettet. Tillsätt vattnet och låt det bli en deg. Tryck ut den i en pajform och förgrädda pajskalet i 200 grader ca 10 minuter.
Ansa och skölj purjolöken, strimla den, inte för fint
Skala morötterna och riv dem grovt
Fräs morötter och purjolök i olivolja tills det blir mjukt och sjunker ihop. krydda!
Lägg grönsakerna i forman.
Dela fetaosten i små tärnigar och tryck ner dem i grönsaksfräset.
Vispa ihop äggstanningen och slå den över.
Strö över solrosfröna
Grädda ca 30 minuter tills äggstanningen stelnat.

Etiketter: , ,

Vilken färg har en morot?

Ett knippe morötter från förra veckans Mossagårdslåda

Etiketter: ,

lördag, september 22, 2007

Granatäpple sorbet

Jag var sugen på glass idag och när jag plockade åt mig en vaniljglass fick jag syn på 2 sorbet nyheter från Sia nämligen blodapelsin och granatäpple. Eftersom vi är mitt inne i Ramadan tänkte jag vara lite mångkulturell och tog granatäpple. Det var nog inget bra val...färgen är häftigt rosa men smakar som om man gick och plockade alla röda lösgodissorter med tvivelaktiga fruktsmaker och gjorde sorbeten på detta.
Förutom att äta granatäpplefärskt kan man torka frukterna och ha som dekoration under vintern.
Jag måste nog erkänna att sättet jag fått i mig mest granatäpple är genom grenadine i Tequila sunrise...

Tequila sunrise

tequila i valfri mängd 2- 6 cl
apelsinjuice
grenadine

Slå tequila och apelsinjuice i ett glas med is, slå försiktigt lite grenadine ner iglaset och se hur soluppgången sprider sig.

Etiketter: ,

Karins broccolisallad

Jag fick 3 huvuden ( ? ) broccoli med mossagårdslådan och bestämde mig för att äta pasta med broccoli ( pasta, broccoli, parmesanost, svartpeppar ) och så var det ett tag sen jag gjorde min broccolisallad. Min broccolisallad påminner väldigt mycket om den som mamma Latte gör. Det är ingen slump! Min broccolisallad innehåller hälften så mycket dressing fast egentligen tar jag dubbelt så mycket broccoli, dessutom har jag tagit bort baconet, ersatt äppelcidervinägern med halva mängden mandarinvinäger och bytt russinen mot torkade aprikoser som jag strimlat.

Etiketter: , , ,

onsdag, september 19, 2007

Päron, zucchini och vattenkrasse soppa

Det här är en av de godaste soppor jag ätit! Det är en väldigt lätt soppa och inte så tjock som puréade soppor brukar vara. Jag har börjat med Mossagårdslådor igen och fick vattenkrasse i torsdags.
Kombinationen av ingredienser gör att ingen smak blir dominerande utan det smakar lätt och gott. Receptet är en förvanskning av ett recept i Sheila Lukins USA kokboken. Servera gärna soppan som förrätt!

Päron, zucchini och vattenkrasse soppa 3-4 portioner

1 stor bananchalottenlök
1 tsk smör
2 päron
zucchini i ungefär samma mängd som päronen
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 knippe vattenkrasse
2,5 dl matlagningsgrädde
salt, peppar

Hacka löken och fräs den i smöret
Skala, kärna ur och tärna päronen i 1 cm bitar och skär zucchinin i lika stora tärningar. Tillsätt dem tillsammans med vattnet och buljongtärningen, koka upp och låt sjuda under lock ca 30 minuter. Lägg ner vattenkrassebladen i grytan och låt de mjukna av värmen, ca 5 minuter. Mixa. Tillsätt grädden, värm och smaka av med salt och peppar

Etiketter: , , ,

Smoothie för tända ljus

Färgen är inte vacker men det smakar gott

Plommonsmoothie

200 g urkärnade plommon, frysta eller färska
2 dl lättfil
1,5 msk socker eller efter smak

Mixa!

Etiketter: ,

söndag, september 16, 2007

Chokladmuffins igen

Jag har bakat chokladmuffins innan och jag följde samma recept men tog originalmängden av kakao och mjöl. Sen hade jag i 100 g vita chokladprickar, köpta på Panduro outlet för 2 kr 1 vecka före bäst före datumet. Panduro outlet ligger nedanför EKO hallen vid Jägersro köpcentrum och här kan man kanske inte hitta så mycket att äta men saker att använda i köket som burkar, kakformar, papper att göra fina etiketter på till sina syltburkar, fina saker att dekorera bordet med och lite tyg och det är BILLIGT!

Etiketter: , , ,

Lycka är...

...ett nyplockat Aroma äpple!

Etiketter:

fredag, september 14, 2007

Lördagsgodis: kaffe

Även de perioder då jag inte druckigt kaffe har jag gillat kaffesmaken i tårtor, glass och annat.
Veckans tema på lördagsgodis är kaffe och här kommer en enkel frusen tårta

Moccamoussetårta

Botten:
3 hg mandelmassa
3 ägg
2 msk kakao

Fyllning:
4 dl vispgrädde
1,5 msk espressopulver ( snabbkaffe )
3 msk florsocker
1 äggula

Mörk choklad till dekoration

Riv mandelmassan och blanda med äggen, sikta ner kakaon och bred ut smeten i en smord springform 23- 24 cm.
Grädda i 175 grader ca 20 minuter.
Låt den kallna

Blanda samman ingredienserna till fyllningen och vispa den tjock. Bred över bottnen. Ställ in i frysen minst 3 timmar och flisa choklad över vid serveringen eller gör något mer fantasifullt med den!

Etiketter: , , ,

tisdag, september 11, 2007

Matpresent

Här Karin! Ta! Det är så j-a mycket ute i skogen!
Tack!

söndag, september 09, 2007

Skräd och sesamknäcke

Pyramidbagaren har en ny knäckesort; skrädknäcke som innehåller skrädmjöl och kornmjöl. Jag köpte både knäcket och mjölsorterna.
Skrädmjöl är ett slags rostat havremjöl som är speciellt för Värmland. Det är nog mest känt för att man gör nävgröt på det. Det är en ungefär som spätze men man för smulorna med händerna, det är väldigt svårt att förklara. Det serveras i alla fall med stekt fläsk, flott och lingon. Jag har ätit det en gång när jag för några år sen var på Gammelvala. Gammelvala är en slags hembygdsdagar som firas i Brunskog varje år, man har en mängd hantverkare och visar hantverk och så kan man handla, men det är inte som en vanlig marknad utan mer genuint... Sen spelar man Värmlänningarna! Jag såg inte skådespelet men jag köpte bla en handgjord spånkorg som tyvärr ena handtaget gått sönder på, så numera har jag tagit bort det andra och använder korgen till garn.
Skräd och sesamknäcke 12 små kakor
25 g jäst
2,5 dl vatten
1 tsk salt
1 dl oskalade sesamfrön
3 dl skrädmjöl
3 dl vetemjöl
Smula jästen, värm vattnet och rör ut jästen i det, tillsätt salt, sesamfrön och skrädmjöl och till sist vetemjölet. Knåda lite.
Låt jäsa en timme.
Knåda igen och dela i 12 bitar. Kavla runda kakor, först med vanlig kavel och sen med kruskavel. Lägg 3 åt gången på plåtarna . låt jäsa 5- 10 minuter och grädda i 250 grader ca 8 minuter, vänd kakorna efter halva tiden.
Eftertorka på eftervärmen när alla kakor är gräddade

Etiketter: ,

Aebleskiver

Jag kunde inte hålla mig utan var tvungen att prova. Jag fick ett recept av Vera som jobbar på kontoret på skolan och som ursprungligen kommer från Danmark. Hon har bott i Sverige länge och säger att hon är "båtflykting" till skillnad från dagens "broflyktingar". När jag berättade detta för min stickväninna Jane sade hon att då var hon politisk flykting. ( Hennes man kommer från Gambia och hon är inte medlem av kungahuset....)
Nu tillbaka till aebleskivorna. Jag trodde de skulle vara mer som munkar, dvs väldigt feta, men det är de inte. Man har i rejält med fett första omgången sen penslade jag bara lite mellan de andra gångerna. De första vände jag med hjälp av en gaffel, sen tog jag en trästicka ( grillspett ) När man insett att de inte kommer att stelna ovanpå utan smeten kommer att rinna ner i pannan och göra skivorna runda gick det lättare. Vera tyckte inte de var tillräckligt runda utan föreslog att jag skulle fylla "groparna" med smet, jag fyllde dem bara till 2/3. Så det skall jag göra nästa gång. Istället för äpplebit kan man ta 1 tsk äppelmos eller sylt, man kan också ta 1/2 katrinplommon då blir det Sönderjyska aebleskiver.
I brist på florsocker vände jag mina i vanligt socker, några åt jag med min nyslungade honung.
Aebleskivor kanske 30 stycken
25 g jäst
5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 msk socker
4 ägg, separerade
1 tsk stött kardemumma
50 g smör, smält avsvalnat
4 äpplen, skalade och skurna i mindre bitar
Smula jästen och tillsätt ljummen mjölk. rör så att jästen löser sig, tillsätt, mjöl, socker, äggulor, kardemumma och smör. Vispa slätt och låt det jäsa 1 timme.
Vispa vitorna till styvt skum och vänd ner dem i smeten. Slå smeten i en liten kanna med pip så blir det lättare att fylla järnet. Tänk också på att röra i smeten mellan gräddningarna för kardemumman vill gärna falla till botten
Fyll groparna och tryck ner en liten äppelbit, när skivorna fått lite skorpa vändes de med hjälp av pinnen och gräddas klart, det skall ta cirka 5 minuter. Serveras varma med florsocker över.

Etiketter: , , ,

söndag, september 02, 2007

Ekorundan: Sund mat

Sista gården blev Sund mat utanför Bjärred. Här köpte jag mera morötter, lite röd lök, provsmakade potatissorter och så fotograferade vi varandra när vi provsatt traktorn ( det var bara vi där så vi vågade ) Det har varit en jättehärlig dag, vi har fått sett olika typer av jordbruk och träffat en mängd trevliga och entusiastiska människor. Det är tänkt att Ekorundan skall bli ett årligt evenemang och jag ser redan fram emot nästa år!

Etiketter: , ,

Ekorundan: Långaröd

Långaröd är en ekologisk mjölkproducent, dessutom föder man upp gödkalvar som är av "fel" kön Diande kalv, jag måste verkligen be om ursäkt för bildkvaliten här! Kalven fick vara hos kon ca en vecka men jag är. Kor som var svåra att mjölka i roboten använde man som dikor. Man hade två mjölktankar här precis som på den förra mjölkgården jag var på. När den stora tanken tvättas vilket den görs 3 gånger 20 minuter/ dygn så går mjölken till den lilla. Här används den mjölken till kalvarna som är avskiljda. Det är ett krav som ställs på ekomjölk att kalven skall inte födas upp på torrmjölk. Ett annat är att man skall odla kraftfodret själv och här odlade man spelt och rybs för detta ändamål. Rybsen pressade man ur oljan och sålde ( tex till mig ) och rybskakorna fick djuren
Korna gick själv in i ladugården och in i mjölkroboten, sen gick den vidare ut
och på vägen kunde de få lite massage av borsten ,sen den mycket taskiga bilden ovan. Vi fick höra massor av roliga historier om hur kor beteer sig Detta är avskiljda kalvar ca 1 mån gamla och även här fanns det söta kattungar
Jag köpte dessutom en burk nyslungad honung ( vi pratar timmar ) den är flytande som acaciahonung men mycket godare, eftersom jag för en gång skull inte hade tjock yoghurt hemma så har jag doppat valnötter i den...mums

Etiketter: ,

Ekorundan: Holma

Holma gård drivs som en stiftelse och där fanns en gårdsbutik med ekologiska varor, man framställde mjöl av borstvete som jag köpte två påsar av. Det var väldigt snyggt och städat här och när jag frågade fick jag veta att det fanns många som hyrde lokaler där, man hade ett kök som lagade vegetarisk mat och att man i folkhögskoleform bedrev utbildning i småskalig ekologisk odling men jag fick inte riktigt klart för mig vem som drev stiftelsen och syftet.
Gårdsbutikerna säljer i stort sett samma varor och det finns även att köpa i de ekologiska affärerna i Malmö.
Det fanns även ett galleri och en tjej som tjuvöppnade en atelje där hon sålde ekologiska kläder som hon sydde i bla. hampa. Hon skall även sälja på nätet

Etiketter: , ,

Ekorundan: Grönland 864


Denna gård som också ligger utanför Veberöd var mer det småskaliga familjejordbruket.
Här samlar man på utrotningshotade svenska djurraser.
Vi missade början av "Bonden berättar" Men när vi kom berättade han om Vänekor. Detta är en slags ur svensk ko som tack vare några envisa bönder i Småland levt vidare. Den mjölkar mindre än de moderna kossorna men äter allt när den betar. Den kan se ut lite hur som helst men teckningen på den svarta kon ovan och den bruna kalven nedan är typisk med den fläckiga ryggen. Kalvens mor är den gulbeiga kon som syns bakom den svartvita.


Man hade Linderödssvin vilka också fanns i massa olika färger och teckningar. Detta är galten


och detta är en av suggorna. Han berättade att Mandelmann hade tecknat mycket Linderödssvin under sina resor och att grisen hade överlevt tack vare några bönder på Linderödsåsen som gömde undan grisarna när Lantbruksverket var ute för att kontrollera att bara skära grisar användes. Den kallades också skogsgris, den blev hårigare än "vanliga" grisar och kunde vara ute året om. Grisarna har öron som står upp vilket gör att de inte doppar dem i maten och får frostskador av den anledningen måste slaktas. Han sade att det var mer smak på köttet från den här grisen.

Man hade ingen traktor utan använde sig av två ardennerhästar

En vacker gärsgård

Hönsen man hade var Åsbohöns som givetvis var en gammal sort och kunde ha olika färger, dessutom hade man gäss och myskankor
Myskanktuppen hette Elvis, vilket var ett vanligt namn på anktuppar
Man hade en liten gårdsbutik där man sålde ekologiska varor, bla egen ostkaka
Ett väldigt trevligt kafé fanns här också som har öppet lördagar och söndagar
Väl värt ett besök!
Vi hade fika med så vi for vidare...

Etiketter: , , ,

Ekorundan: Mossagården

Första stopp på ekorundan var Mossagården. Jag handlade morötter, fänkål, blomkål, kinesisk gurka, medelhavsgurka, dinkelpasta och hampknäcke ( dyrt, gott, delade paketet med väninnan, 5 kakor 70 kronor! ) Affären var mindre än vad jag trodde utifrån utbudet på nätet, jag köpte även Maria potatisar, en sort som jag odlade när jag hade kolonilott och som jag kommer ihåg att när den hemodlade potatisen var slut var man tvungen att vänja sig att det inte smakade något om potatisen.
Vi gick runt på gården, tittade in i stallet och gick en liten tipspromenad eller läste i alla fall frågorna.
Ekologisk kattleksak
Ekologiska katter,man fick ta dem med sig hem om man ville...
Vid två tidpunkter hade man något som hette "Bonden berättar". Vi fick en privat pratstund och fick veta mera om hampa som man odlad som gröngödslingsgröda. Det växte mer än energiskog och dessutom gjorde det slut på det mesta i ogräsväg. Vi avböjde rensningstävlingen och for vidare. 1o personer arbetar på Mossagården men under sommaren många fler pga att ogräset måste rensas för hand.

Etiketter: , ,