Saltfriterade räkor
Etiketter: Finns i sjön
Etiketter: Finns i sjön
Etiketter: Malmö, Värdelöst vetande
Jag gjorde lite ändringar i receptet och för säkerhets skull tog jag fram min hjärtgryta...
Morotssoppa med fänkål ca 4 portioner
1 msk smör
0,5 fänkål
340 g morötter ( ja, jag vet! men det är ett amerikanskt recept! )
1 vitlöksklyfta
1 buljongtärning kalv + 1 grönsak
3 msk apelsinjuice
saft av 1 lime
3 msk tjock yoghurt eller gräddfil som i orginalet
Skala och skiva morötterna, skär bort "dillen" på fänkålen och strimla den sen, fräs det i smöret med den skivade vitlöken.
Tillsätt först 0,5 liter vatten och buljongtärningarna, jag brukar blanda olika sorters buljong, jag har fått för mig att buljongsmaken inte tar över då...)
Låt sjuda ca 20 minuter tills morötterna är mjuka, mixa med apelsinjuice, pressad lime och yoghurt. Späd med lite mera vatten , tillsätt "dillen" värm och smaka av.
Etiketter: 10 rätter med morot, grönsaker, Soppa
Etiketter: ekologiskt, Malmö
Etiketter: Malmö
Etiketter: Dessert, lördagsgodis
Etiketter: Chili, frukt och bär
Etiketter: grönsaker
Etiketter: svingott
Tidigare på dan hade jag varit på Möllevångstorget och handlat. Jag brukar inte handla där men fick förmig att ta en tur och ta mig en titt på festivalen också som pågår nu. Jag köpte lite frukt och grönt bla haricots verts och tog till sist en tur in på Nanci bageriet för ett sesambröd.
Haricots verts med valnötter och (valnötsolja) olivolja
0,75 dl valnötter
salt till kokvattnet
350 g haricots verts, ansade
3 msk valnötsolja eller olivolja
grovmalen svartpeppar eller paradisfrön
Rosta valnötterna i ugnen, det tar ca 5 minuter och hacka dem grovt. Koka bönorna 4 minuter i väl saltat vatten typ kallsup. Häll av av vattnet och blanda bönorna med olja och hacket. Servera genast eller låt stå en stund. Jag hade inte valnötsolja hemma men skall göra ett besök på Oil and Vinegar för dethär var riktigt gott.
Till detta åt jag lammfärsbiffar som jag gjorde genom att bara blanda färsen med salt och malen svartpeppar,forma biffar och steka dem. Jag kände att lammfärsen kom till sin rätt på det här viset och det gjorde den. Färsen kom från lammet som bott med de lyckliga grisarna som jag bloggat om tidigare.
I Latteboken använde hon Paradisfrön vid flera tillfällen och påstår att de påminner om svartpeppar i styrka men med en nötaktig smak med ton av citrus. När jag googlade fann jag att de skulle påminna om kardemumma i smaken och att det fanns en amerikansk öl; summer ale, troligen Samuel Adams som hade denna som krydda så nu skall den inhandlas och testas. Är det någon som vet var man får tag i paradisfrön och vad de egentligen är för något, hör av er!
Etiketter: Love me love my cat
Etiketter: Malmö
Etiketter: 10 rätter med morot, 10 rätter med palsternacka, grönsaker
Etiketter: grönsaker
Etiketter: sockerchock
Etiketter: choklad, lördagsgodis, sockerchock
Etiketter: Shopping, utflyktsmål, Värdelöst vetande
Etiketter: Dessert, frukt och bär
Etiketter: grönsaker
Etiketter: I bokhyllan
Etiketter: matbröd
Etiketter: frukt och bär, morgonstund...., Shopping, Syltat och saftat
Etiketter: ekologiskt, Malmö, matbröd, Shopping
Etiketter: Pryttlar och pinaler
Knåda degen lite och dela den i 4 delar, kavla ut runda kakor som delas i 6 tårtbitar ( det blev bakläxa på bilden! ) Lägg på ca 1 tsk fyllning
och forma gifflar. Lägg dem på en plåt och låt jäsa ca 30 minuter, pensla med ägg och grädda i 250 grader tills de fått fin färg, ca 7 minuter kanske.
Etiketter: sockerchock
Etiketter: Värdelöst vetande
Etiketter: Dessert, frukt och bär, lördagsgodis, Äppel päppel pirum parum
Etiketter: frukt och bär
Etiketter: frukt och bär, sockerchock, Syltat och saftat
gröna eller svarta oliver
Strimla paprikorna och fräs dem så de börjar mjukna. Skär fetosten i fyra skivor och lägg dem i formarna, lägg paprikafräset över och strö lite oregano över, lock eller folie på och in i ugnen 250 grader ca 15 minuter. strö lite oliver över
Etiketter: grönsaker
Sommarbakelser 4-5 st
4-5 mandelmusslor
0,5 dl vispgrädde
1,5 - 2 msk god jordgubbssylt
4- 5 jordgubbar eller andra bär tex röda vinbär, hallon, smultron
Vispa grädden och rör ner sylten, smaka av hur mycket du vill ha i. Fördela i mandelmusslorna och dekorera med en jordgubbe.
Etiketter: Dessert, frukt och bär, lördagsgodis, sockerchock
Etiketter: ekologiskt, frukt och bär, sockerchock
Etiketter: ekologiskt, Malmö, sockerchock, utflyktsmål
Etiketter: morgonstund....