lördag, juni 30, 2007

Smörrebröd på Peder Oxe

Peder Oxe är en välkänd restaurang i Köpenhamn, speciellt bland svenskar tror jag. Den ligger på Gråbrödretorv ett stenkast från Ströget och jag har ätit här sen gymnasieåldern. Då gick man dit för att äta salladsbord och för ett tillägg kunde man få en köttbit eller en nötfärsbiff eller något annat. Lokalerna har utökats sen dess i källarplan. Jag kommer ihåg när man kunde köpa cappuccino och få flisad mörk choklad på den ( det kanske man kan fortfarande).
Numera har man en sillbuffe eller 3 smörrebröd för 138 danska vilket var anledningen till att vi gick dit. Man får en lång lista där man prickar av vad man vill ha, dessutom kan man kryssa i en speciell ruta om man har extra bråttom. Husets vin serveras i flaskor med graderingar där man dricker först och betalar sen för hur mycket man druckit. Smörrebröden kom en och en och den första var dubbelrökt lax, tala om att den smälte i munnen.
Andra smörrebrödet var Dansk sommarsallad med en sås gjord på rökt ost från Fyn. Mmmm och till sist rostbiff. Jag hade förväntat mig rostad lök, krasse och nån slags remouladsås men istället fick vi en slags picklels i en dressing med senap och curry. När jag lämnar min inlagda gurka brukar jag alltid tänka på " Den tillfällige turisten" Fast jag är inte lika inskränkt....tycker jag i alla fall!
Det smakade bra men det kändes inte som om det var värt pengarna.

Vill man bara ha en öl kan man köpa en i en av källarbutikerna, sen brukar nån av gubbarna på torget kunna hjälpa till med öppnare eller öppna flaskan med annan teknik.

Dessutom undrar jag vem som har bestämt att servitriserna skall gå omkring i gröna småblommiga nattlinnen!!!!!

Etiketter:

Mor Hildas mjuka pepparkaka

Från samma receptsamling ( några handskrivna blad ) kommer detta recept. Tårtfatet är mitt senaste loppisfynd. När jag ser bilden tycker jag det saknas något och efter att ha läst Annes inlägg om Edsbacka krog inser jag att jag måste börja virka dukar igen!

Mjuk pepparkaka 1 form 1,5 liter

2 ägg
2,25 dl farinsocker
0,75 dl kaffegrädde
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlikor
lite kardemumma eller mandel, jag tog 0,5 tsk kardemumma

Smörj och bröa en form
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt grädden, blanda samman de torra ingredienserna och tillsätt även de. Slå i formen och grädda i 175 grader ca 45 minuter eller tills stickan känns torr. Låt vila ett tag innan den slås upp och får kallna under formen.

Etiketter:

10 öre bittermandel

Jag berättade tidigare att jag fått ärva några recept bla detta på mandelmusslor, det är den småländska varianten, utan mandel ( Usch Karin! Nu var du fördomsfull ! ) men med 10 öre bittermandel. Eftersom jag inte vet när receptet skrevs är det lite svårt ut lista ut mängden. Jag har däremot fått lista ut mjölmängden för den var glömd.
Pappa har berättat att när de kom på besök så hade hans mormor alltid en stor skål med mandelmusslor på nedersta hyllan i ett skåp som han och hans några år yngre bror snabbt gjorde slut på.
Degen är lättgjord, det går lätt att få ut kakorna när de kallnat i formarna, så nu behöver jag fler formar! Jag kommer inte att ersätta julens mandelmusslor ( med mandel) i för dessa med som småkaka är de mycket goda. Nu när bärsäsongen är i full gång passar de bra

Mandelmusslor ca 80 st

3 hg smör
3 hg socker
6 hg mjöl
1 tsk bakpulver
7 droppar bittermandelolja
3 ägg

Blanda samman de torra ingredienserna och fördela smöret i det. Vispa upp äggen och droppa ner bittermandelolja. Tillsätt det och arbeta ihop en deg. Låt den vila minst 1 timme. Tryck ut i mandelmusselformar och grädda i 200 grader ca 12 minuter ( i min ugn ) eller tills de fått färg. Låt dem kallna i formarna så blir de lätta att trycka ur, jag brukar pensla formarna med smör första gången.

Etiketter:

Hedmanska gården

Hedmanska gården ligger vid Lilla torg i Malmö och man kan säga att det är en slags innergård med gamla hus. Det finns en restaurang som har uteservering på gården och som jag givetvis borde kollat vad den heter innan jag skriver detta, jag kanske borde provätit också. På gården har man också musikarrangemang. Här ligger ett av mina favoritställen i Malmö nämligen Form. Det är ett slags designcentrum med utställningar, affär och kafé. Kakorna kom från Olof Viktors och man kan bläddra i tidningar medans man fikar. Jag har aldrig fikat där, det känns som om det finns så många andra ställen i stan som man kan gå på.
Utställningen som pågår nu handlar om svensk slöjd i olika matreal och eftersom jag gillar hantverk så kommer här tre bilder och så tycker jag att ni skall gå dit om ni är i stan

Etiketter: , ,

SPD ( Spar På Disk )

Ibland när man lagat mat åt sig själv och dragit ner 3 kastruller är det sån här mat man längtar efter:
Jordgubbarna vill jag helst ha med lite socker och mjölk!
Den fina duken som numera pryder mitt matbord har jag precis ärvt efter min pappas moster som blev 97 år. Jag har fått lite andrasaker också bla några recept skrivna av hennes mamma dvs min pappas mormor som jag skall provbaka, en kokbok och en handbok i hur man blir en god värdinna. Den är rolig att läsa med lite distans men jag betvivlar att gammelmoster har haft nån verklig nytta av den!

A. C. Perch´s Thehandel

Grundad 1835 och kunglig hovleverantör, Perch´s thehandel ligger på Kronprinsens gade 5 vilket är en tvärgata 2 kvarter bakom Illum´s "vanliga" varuhus ( dvs ej bolighuset ) Det finns även en thesalong numera. Man blandar te på beställning och använder dessa fantastiska gamla vågar och små vikter som man slänger hit och dit ( känns det som i alla fall ) när det är rusning i affären. Jag får här min Tante Perch blandad.
Jag köpte även en strut med the till iste. Den innehäll en blandning av grönt och svart the och frukter bla ananas, blandningen gör att man inte behöver ha så mycket socker i.
Eftersom jag gillar iste, och jag menar riktigt iste inte den sliskiga dryck man köper på flaska i Sverige. På varje diner i USA kan man få kallt te med is och citron som man själv får söta, varför inte i Sverige?

Här har jag blandat lite myntablad i, vilket stod på struten, ger inte så mycket smak men ser trevligt ut. Och teblandningen gav en lite fruktig smak. Skall dock låta den dra lite kortare tid nästa gång.

Om man handlar blir man bjuden på en karamell från en stor plåtburk!

Etiketter: , ,

söndag, juni 24, 2007

Om utegrisar och lamm

När jag åker hem till mina föräldrar brukar jag få välja vad vi skall äta... jag brukar välja grillat lamm så när mamma ringde i förra veckan och frågade om jag ville ha grillat lamm på midsommarafton visste vi båda att det var en retorisk fråga. Vad som förvånade mig var fortsättningen: "- Vi skall åka och hämta lamm som vi beställt på dan"
De har i många år beställt lamm från Haväng och jag vet att det då hör till att de på något sätt slarvat bort beställningen så de har nästan alltid fått åka hem utan lamm så jag tyckte det var lite vågat av henne.
Nu visade det sig att Grisköttsleverantören även hade lamm och det fanns där när vi kom. Jag köpte dessutom en förpackning ölkorv som jag gillade, den är väldigt rökt, lite ladugårddörr, men det gillar jag!
Jag skulle fota smågrisarna men eftersom midsommarvädret var som det var så ville inga smågrisar gå ut så ni får hålla tillgodo med länken ovan. Jag har skrivit om Lillehems grisar innan då de hade besök av vildsvinshannen.

Etiketter: , , ,

Kardemumma och hallonmuffins

Espresso House har nya muffins, gissa vilken smak!
Deras har dessutom en slags topping typ smulpaj vilket jag tog bort vid andra försöket. Jag bestämde mig för att frångå jättealternativen och göra "normala" muffins och köpte därför vanliga veckade muffinsformar. De var inte stabila nog så när jag gräddade dessa satte jag formarna i muffinspannan. Hallonen är ett trevligt och uppfriskande inslag i muffinsen!

Kardemumma och hallonmuffins 12 st

2,5 dl vetemjöl special
1 dl socker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1,5 tsk kardemumma
0,5 uppvispat ägg
0,5 dl neutral olja
1,5 dl mjölk

Blanda samman och fördela i formarna. strö lite hallon över. Grädda i 200 grader ca 15 minuter.
Receptet är baserat på det som finns på mjölpåsen



Etiketter: ,

Kylskåpsrensning

Jag har tillbringat midsommar hos mina föräldrar och kände att det var en hel del i kylen som jag behövde ta hand om innan jag åkte. Av någon anledning gör jag inte paj speciellt ofta fast jag tycker det är väldigt gott!
jag använder mig av ett pajskal från en kokbok som heter "Det amerikanska köket" som egentligen är ett urval recept från 2 böcker från "The silver palate" som jag förstått var en catering- delikatessbutik på modet för en del år sedan. Boken har ett jättebra recept på choklade chips kakor bla dessutom är den späckad med små trevliga värdinnetips som jag känner lika gärna kunde komma från en främmande planet

Pajdeg:
3,75 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
en nypa socker
75 osaltat smör
3 msk margarin, här kör jag 100 g av vad som finns i huset
0,5 dl kallt vatten

Blanda de torra ingredienserna i foodprocessorn, finfördela fettet och slå till sist ner vattnet och arbeta ihop en deg. Tryck ut den i en pajform och ställ den kallt att vila 30 minuter ( förenklad version av mig, funkar bra )
Förgrädda i 10 minuter i 200 grader.
Valfri fyllning och sen en äggstanning av 3 små ägg och 2,5 dl mjölk.
Salt brukar vara lite svårt med äggstanningen speciellt om det är ost med. Jag hade i 0,5 tsk salt i äggstanningen + att jag kryddade grönsakerna när jag fräste dem.
Min paj fylldes med 2,5 paprikor och några salladslökar och lite purjolök som stektes, lite spenat ( det blir lite när man steker den!) skivad tomat, sardeller, jag hoppade över osten den här gången, stod och tittade på fetan men lät den vara.
Grädda klart tills äggstanningen stelnat.

Etiketter:

söndag, juni 17, 2007

Provencalska bönor

Ursäkta den suddiga bilden. Detta låter lite konstigt, detta smakar riktigt bra men jag kommer aldrig att göra det igen. Skälet är att jag gillar verkligen marinerade bönor men när jag äter det hör det till att jag har några oliver, en bit soltorkad tomat och lite annat plock och då vill jag inte ha allt i bönorna!
Receptet hittade jag i en liten folder hos min ICA handlare som heter "100% grill" foldern alltså!

du behöver
1 burk cannelinibönor, jag hade större bönor som jag kokat för frysen
1/2 dl urkärnade svarta kalamataoliver
4 soltorkade tomater
2 skalade schalottenlökar
1 skalad vitlöksklyfta
1 msk kapris

Skölj bönorna och finhacka de övriga ingredienserna. Blanda och låt stå ett par timmar

Etiketter:

Kardemummakakor

Lovade att baka lite småkakor till midsommar och hittade en sort som hette "Norrbergare" av okänd anledning i en gammal ICA kuriren. Enligt receptet skulle det bli 30 kakor och när första plåten är i ugnen inser jag att så här stora kakor vill inte mina föräldrar ha så jag delar raskt på andra plåten och rekommenderar att man gör 60 kakor istället.

Kardemummakakor 60 st
250 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1,5 tsk stött kardemumma
2 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl

Rör smör och socker smidigt och blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem sen. Arbeta ihop degen och dela den i 60 delar lägg på plåtar, tryck till dem lite först med handen och sedan med en gaffel. Grädda i 200 grader ca 10 minuter. ( funderar om jag inte lät mina stå inne 15 minuter, de skall ha lite färg i alla fall!)

Etiketter:

Dolmar a la Zikra

Lite experiment i köket för att göra om dolmarna, det blev till slut riktigt bra!

Detta behövs för ca 2 lager i grytan, vinbladen räcker lätt till minst det dubbla

1 fp vinblad , se förp i fotots övre del
50 g tamarindpasta
1 dl vatten
2 dl basmatiris
2 salladslökar
1 liten tomat
1 tsk salt
malen svartpeppar
1 buljongtärning

Skär tamarindpastan i små bitar och blöt upp det i vattnet, mixa med mixerstav.
Hacka salladslöken och skär tomaterna i små tärningar, blanda samman med tamarindröran, riset, salt och peppar Skölj vinbladen och lägg lite risblandning som på bilden....
Rulla ihop bladet så att fyllningen stannar inuti, lägg dolmarna sen i botten på en tjockbottnad kastrull
Upprepa tills all fyllning är använd.
Täck men vatten och smula över buljongtärningen, koka upp och låt sjuda på svag värme tills risgrynen är kokta, tar ca 40 minuter. Stjälp upp hela grytan på ett fat och servera.

Etiketter:

söndag, juni 10, 2007

Nej tack

Vi har en jättetaskig kaffemaskin på jobbet vilket gör att jag faller för att köpa den här typen av varor ibland. I detta fallet är varan 7 gånger värre än kaffemaskinens kaffe

Etiketter:

Drömtårta

Det borde vara en bild här, men eftersom jag kom på att jag skulle bjuda på fikabröd 1,5 timmar innan, hade lite transportsträcka och skulle hämta min grönsakslåda så försvann tanken på att ta fram kameran.
Det här är inget märkvärdigt recept, men ett exempel på hur gott det kan bli när man gör det på riktigt. Mina fantastiska ägg, ekologiskt smör, riktigt vaniljsocker etc. Den enda nödlösningen var att jag fick mixa strösockret för att använda det i smörkrämen. Recept från Vår Kokbok, pålitligt och bra!

Drömtårta
Sätt ugnen på 250 grader

3 ägg
1,5 dl strösocker
5 msk potatismjöl
1 msk vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt, blanda övriga ingredienser och tillsätt det, sikt kan vara bra här.
Bred ut på bakplåtspapper och in i ugnen ca 5 minuter
Stjälp upp den på sockrat bakplåtspapper och dra av pappret, pensla med kallt vatten om det inte vill sig bra. Låt kallna under plåt eller papper etc

Smörkräm:
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk riktigt vaniljsocker
3 äggulor

Rör ihop alltsammans och bred över den kalla kakan och rulla sen ihop den. Skärs i tunna skivor. Förvara den i kylen om det är varmt så går det lättare.

Etiketter: ,

torsdag, juni 07, 2007

Dolma

Dolmar är vanliga i hela mellanöstern och man kan få dem med olikak fyllningar. Dessa gjorde en av mina elever i måndags och de är de godaste jag ätit!!!
Till dolmar köper man inlagda vinblad, sen gör man en fyllning av okokt ris, som blandas med tex. grönsaker, nötfärs, kryddor mm. Den här fyllningen rullas in i vinbladen, precis som vårakåldolmar, men de blir lite mindre, å andra sidan är vinbladen enkla att hantera. Vartefter man fyller dolmarna lägger man dem tätt i en kastrull. Täcker nästan med vatten eller buljong och det hela får sjuda på svag värme under lock så att riset blir tillagat. Sen stjälps hela härligheten upp på ett fat. De är goda att äta både varma och kalla.
Det som gjorde dessa så goda var att hon använde sig av tamarindpasta som hon blötte upp i vatten och hade i. Det gav en syrlig och mustig smak åt dolmarna.
Eftersom det är lite pyssel med dem så brukar man göra det när man skall ha gäster för att visa att man lagt ner extra omsorg på maten. Några tjejer hävdade att i Libanon gjorde man dolmarna extra små, jag vill låta det vara osagt om det stämmer eller ej.

Etiketter:

Ciabatta

Det börjar dra ihop sig till sommar och strandliv och jag bestämde mig för att förbereda med att baka ciabatta. Receptet kommer från Cathrine Schücks Vintermat och skall bli 8 - 10 bitar, jag gör 16. Det tar lite tid med jäsningen men annars sköter sig brödet själv

0,5 l ljummet vatten
25 g jäst
1 msk olja
1,2 l vetemjöl ( 720 g )
1 msk salt
0,5 msk socker

Gör degen på vanligt vis, den blir lös. Arbeta den långsamt 2 minuter sen snabbt 8 minuter helst i maskin, vi som inte har maskin arbetar den efter förmåga och muskelstyrka.
Olja en långpanna och tryck ut degen i den, pensla lite olja ovanpå också. Täck med plastfilm och låt jäsa 1 timme. skär degen i bitar med plåtskrapan och lyft över bitarna försiktigt på bakplåtar. Låt jäsa 2 timmar. Grädda 25 minuter i 175 grader.

Etiketter:

lördag, juni 02, 2007

Pad Thai

Jag skrev för ett tag sen att jag inte ätit Pad Thai på ett år, nu är det avhjälpt! receptet kommer ursprungligen från amerikanska Country Living men är lite justerat av mig bla har jag lagt till kyckling. Den ser väldigt blek ut på bilden men blir lite grönare av vanlig purjolök, jag hade en vit bit och två väldigt små och ljusa. Böngroddarna skall helst vara färska, finns det bara konserv så skölj dem noga innan. Jag föredrar att använda cashewnötter i men idag fanns det inga i skafferiet.

Pad Thai för 4 hungriga

250 g nudlar
250 g kycklingfilé
200 g skalade räkor eller jätteräkor
1 strimlad purjolök
3 vitlöksklyftor, skivade
1 msk neutral olja
1 burk böngroddar eller förpackning färska
1 msk limejuice
3 msk fisksås
2 msk risvinäger
1,5 msk socker
1 tsk paprikapulver som är starkt
2 ägg

Blötlägg nudlarna i vatten så de mjuknar.
Strimla kycklingfiléen och stek den i oljan tillsammans med purjon och vitlöken, när det börjar bli klart tillsätter du jätteräkorna om de är råa.
Blanda samman limejuice, fisksås, vinäger, socker och paprikapulver. Tillsätt det tillsammans med böngroddar och nudlar låt vätskan koka in något, vispa upp äggen och rör ner dem, låt det hela "omeletta" sig lite och strö över jordnötter vid serveringen och färsk koriander om du gillar det

Etiketter: ,

Pasta med zucchini och grillad paprika

Egentligen är detta bara en variant på temat "ta vad du har och blanda med pasta" men denna gång hade jag köpt grillade paprikor på burk ( Fontana ), en produkt som jag tyckte var bra och behändig i köket och som jag kan tänka mig att använda mycket nu i sommar. Det är en hög burk med rejäla hela paprikor i.
Det viktiga när man gör pastarätter på det här viset är att ha en bra parmesanost, jag brukar köpa konsums ekologiska, otrendigt men gott!

Pasta med zucchini och grillad paprika

1 liten zucchini i skivor
lite olivolja
1,5 grillad paprika
lite oliver, jag gillar russinoliver
75 g fullkornspasta, kokt al dente

Stek zucchinin i olivoljan, tillsätt allt utom pastan och låt det blir varmt, salta och peppra. Rör ner pastan och riv parmesan över
Tallriken är en av mina nya fyrkantiga citrusgula Höganästallrikar. Mm I like!

Etiketter: , , ,