måndag, april 30, 2007

Tulpaner

Jag är förtjust i tulpaner, dessa har jag njutit av länge nu, jag tycker det är så vackert med de överfullt utslagna och de normalt utslagna i kombination. Förra året lades det nya plattor på "min" innergård och i väntan på att de nya buskarna växer upp planterades det en mängd lökar som nu förgyller min morgon.

Etiketter:

söndag, april 29, 2007

Rabarbersorbet

Långfredagkvällen tillbringade jag i Skillinge hos Kinna. Jag blev bjuden på rabarberpaj som hennes bror och hans sambo hade odlat och lagat och eftersom det börjar bli dags för rabarber, så tänkte jag bjuda igen! men jag tänkte vara så fräck att jag bara lämnar receptet...
Receptet kommer från amerikanska Bon Appetite eller Gourmet

Rabarbersorbet

3,75 dl socker
3,75 dl vatten

1,5 kg rabarber
1,25 dl god apelsinjuice
1,25 dl granatäpplejuice
2,5 msk apelsinlikör
1 nypa salt

Koka först upp socker och vatten till en sockerlag och låt den kallna.
Dela rabarbern i små bitar och rör den tillsammans med apelsinjuicen och 1,75 dl sockerlag i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills rabarbern faller isär och "krämen" tjocknar något, ca 15 minuter.
Mixa och passera.
Blanda i granatäpplejuice, likör, salt och ytterligare 1,75 dl sockerlag. Låt kallna och frys i glassmaskin.
Jag har aldrig gjort den med granatäpplejuice utan har ersatt den med sockerlag. Jag tror att den är med främst för att förstärka färgen.

I Malmö kan man köpa rabarber i Stadsträdgården. Där kan man även köpa plantor, fika, eller bara gå omkring och njuta eller ta med en filt och ligga i gröngräset. Förra året var jag med en 3:a på ett program som hette "Så ett litet frö" De fick veta hur man odlar mat, plocka mask, sår vete och sockerbetor, titta på bin och smaka honung för att till sist bli bjudna på saft och bulle.
Detta är ett av mina favoritställen i Malmö! Ligger bakom muséet

Etiketter: , , ,

Morot och avocadosallad med pumpafrön

På bilden med separat kyckling, broccoli och tzatziki. Receptet hittade jag här på Chocolate and Zucchini och anledningen att jag blev intresserad var att jag hade fått en avocado med min grönsakslåda och jag är av den åsikten att man kan aldrig äta för mycket morötter. Det är absolut inget fel på salladen, pumpakärnorna skall jag ha i fler sallader i fortsättningen men det känns som slöseri med avocadon, jag tycker inte riktigt den kommer till sin rätt utan fungerar mer som ett alternativ till olja i dressingen. Så nästa gång blir det guacamole och olja i dressingen.

Etiketter: ,

Brownie med bananskruvchips och rostade marshmallows



Ingen fest utan efterrätt eller hur?
Inspirationen fick jag i bastun på Ribbans kallbadhus där uppmaningen "tala dämpat" inte var så lätt att förstå för 2 tjejer, en av dem hade varit på restaurang kvällen före och fått brownie till efterrätt och det hade varit så mycket mer än bara kakan.
Banan chipsen hittade jag i Jan Hedhs "Desserter" och valdes därför att jag fick bananer i Mossagårdslådan och för att banan är ett bär, hur konstigt det än kan låta. Kakan är en förstärkt "Eksta chokladkaka" från "Annas Mat"

Bananchips eller andra frukter, jag gjorde lite päronchips också vilket var betydligt enklare än att skiva och vända bananerna.

Koka en sockerlag genom att koka upp 1,25 dl vatten och 170 g socker, skumma och tillsätt 30 g glukos och saften av en halv citron. Slå lagen i en avlång form och skiva frukten tunt och låt den ligga i lagen 30 minuter. Bananerna skar jag med en osthyvel. Lägg dem sedan på bakplåtspapper och torka i ugnen i 4 timmar på 75 grader. Det kom lite för mycket sockerlag med på min plåt, så efter 2 timmar när man skulle vända frukten tog jag en ny plåt och ökade tempen till 100 grader, sen vände jag igen efter 2 timmar och körde ytterligare 1 timme, bananbitarna är skruvade runt ett par stickor nummer 7 ( man tager vad man haver...)

Kaka:
2 ägg och 2 dl socker vispas pösigt tillsätt 100 g smält avsvalnat smör, 1 dl mjöl, 3/4 dl kakao, 1 tsk vaniljsocker, 100 g grovt hackad sötmandel och 100 g grovt hackad mörk choklad. Bred ut detta i en fyrkantig form ca 24 * 24 cm och grädda i 175 grader 20 minuter. Låt den kallna och gärna stå ett tag så den blir lättare att hantera. Skär i 16 bitar, vilket jag tycker är 8 portioner

Marshmallowsen rostas på hög värme i ugnen, trädda på stickor hängandes över kanten på en form. Så tänkte jag först, men jag satt framför ugnen med ett spett varje hand och insåg att nu vet jag varför det finns grillvantar!

Lite vispad grädde och jordgubbssås av mixade gubbar och socker till!

Etiketter: , , ,

Cyberkocken

Månadens ingredienser är sesam, lax, fänkål och något bär. Jag bytte ut sesam mot pumpa och solrosfrön eftersom jag blivit så förtjust i dessa och hade dem hemma redan. Det kommer dessutom en efterrätt i en separat post, jag hade först lite svårt att få in bären i varmrätten men när jag klart för mig hur jag skulle göra tänkte jag att är temat fest så är det. Här kommer varmrätten:

Tranbärsglazad lax med scampispett, fänkålssås med torkade tranbär, broccoli och pumpa och solroskex.

Pumpa och solroskex:
0,5 förpackning kyld smördeg beströs med 2,5 msk solrosfrön och lika mycket pumpakärnor, kavla ner dem i degen, pensla med ägg och skär/sporra den i 8 bitar. Lägg på bakplåtspapper och grädda i 200 grader tills de har fin färg, osäker på tiden här, låt kallna på galler.

Fänkålssås:
Fräs 0,5 msk fänkålsfrön i 1 msk olivolja några minuter, tillsätt sedan 1 grovt hackad fänkål och fortsätt fräsa, tillsätt 3 dl vatten och 0,5 grönsaksbuljongtärning, låt sjuda tills fänkålen är mjuk. Mixa alltsammans med mixerstav tillsammans med ca 0,5 dl gröna ärtor för färgens skull och passera den sen. Smaka av om det behövs mer salt.

Fisken:
Laxen och scampin får tina i en marinad av olja, lite mangovinäger, salt, peppar och chiliolja.
Skala scampin och ta bort strängen, trä upp dem på ett träspett. Stek laxen i en form med kanter i 200 grader ca 10 minuter, ta ut den och pensla både laxen och scampispettet med Cranberry and ginger chutney från Jonas Borsén. Häng spettet på kanten över laxen och låt det steka ytterligare 10 minuter om du vill ha laxen genomstekt, justera tiden annars.
Broccolin är bara lätt kokt i saltat vatten och några tranbär strös över vid serveringen.

Smaklig måltid!

Etiketter: ,

måndag, april 23, 2007

Persiska fältstudier

Jag var bjuden på persisk middag i söndags och på min väg dit var jag tvungen att ta ett par bilder på det skånska landsskapet. När man bor inne i stan blir man inte medveten på samma sätt om hur fort det går nu visst ser man på buskar och träd, men jag blev förvånad när jag fick syn på blommande rapsfält ( eller hur var det nu...ryps...rips, nej det sista var nog ett tyg)
Bilderna är tagna utanför Landskrona och nej, jag gick inte ur bilen!

När det kom till mat har jag så svårt att plocka fram kameran så jag skall beskriva vad vi åt

Ris med en potatiskaka i botten, man kokar ris nästan klart, diskar kastrullen och har i olja, sen ett lager ganska tunna potatisskivor, riset hälls över och så får det ånga klart och allt stjälps upp på ett fat.

Kycklinggryta. Stekt kyckling i bitar får steka med olja-margarin och sönderdelas lite, sen tillsätter man en ansenlig mängd vad jag tror heter berberisbär, små röda syrliga torkade bär som blötlagts och detta fick fräsa med på mycket svag värme, lite socker för att balansera syran och stött saffran.

Mycket gott!

Etiketter: ,

Persilja

Persilja stod det när jag gluttade på vad Mossagårdens låda skulle innehålla förra veckan. Det var väl inte riktigt vad jag tänkt mig men blev väldigt glad ändå, den är nu planterad i större kruka på min balkong.

Etiketter: ,

lördag, april 21, 2007

Köttfärssås Bolognese

Köttfärssås är en stapelvara i min frys med ojämna mellanrum. Jag köpte nötfärs från Mossagården för ett tag sen och plockade fram en 400 g förpackning i fredags. Pastan ser inte så trevlig ut men är en ekologisk dinkelpasta som jag köpte på Willys och tar de hem något ekologiskt så är det bäst att handla så att de förstår att de bör bredda sitt sortiment!!
Till köttfärssåsen använder jag en örtkryddsblandning med chili i som är nåt slags hopplock som säljs på Campo di fiori i Rom och som om jag inte kan själv så brukar jag be bekanta som åker dit att köpa åt mig.

Köttfärssås ca 2 l

2 stora gula lökar
2 morötter
2 stjälkar blekselleri
4 vitlöksklyftor
150 g strimlat bacon
400 g nötfärs
1 tetra + en burk tomater av något slag
2 buljongtärningar
2 msk Campo di fiori krydda
olivolja till stekning
ett berg bladpersilja, hackad

Skala grönsakerna och dela dem i större bitar, hacka dem i en foodprocessor eller för hand . Fräs grönsakerna med baconet i lite olivolja, ta upp. Bryn nötfärsen i lite olivolja och tillsätt sen grönsaksfräset och resten av ingredienserna utom persiljan. Låt puttra så länge du känner att du ha tid, tillsätt persiljan mot slutet.
Smaka av med salt och peppar

Etiketter: , , ,

Vardagsfisk för fru Bråttom

Jag rensade i gamla ICA- kuriren på jobbet och hittade tyckte jag en kul artikel om Hiram med lite recept bla denna fiskrätt som egentligen skall lagas på ett fryst fiskblock, men eftersom sånt inte förekommer i min frys vägde jag upp styckfrysta filéer istället och skred till verket!

4 p
30 g smör
1 pkt djupfryst fisk, 400 g
2 dl risgryn
4 dl vatten
2 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
1 tsk citronsaft
1 tsk curry
1 msk torkad dragon

2 kokta ägg och färsk dill till serveringen

Smörj en avlång form med hälften av smöret, lägg i fiskblocket, slå riset runt om, på med kryddorna och vatten, klicka över resten av smöret och in i ugnen 225 grader ca 45 minuter.
Tanken kändes bra men det blev inte gott, först och främst blev det för salt, kryddningen var inte god, det fanns ingenting som bar fram curryn tex. och mina stackars torskfiléer krympte så när jag ätit vad jag upplevt som en inte alltför stor portion fisk, bestämde jag mig för att rensa ut fisken som var vad jag skulle säga knappt 1 portion och använda den till en gratäng, sen blev jag stående med en j-a massa salt ris. Men jag gillar fortfarande tanken med att kunna laga mat på det här viset.

Etiketter:

Pasta Primavera

Jag har tidigare berättat om hur jag i perioder kan röra ihop vad som helst med pasta och få en god middag.
Pasta primavera är en sån rätt som består av vårens primörer, lätt kokta och blandade med pasta och lite grädde, färskriven parmesan över

Etiketter: , ,

Cinnamon- raisin- swirl

Både Anne och Lena ( Lilla Myzan ) hade för ett bra tag sen varsin post om vad de saknar från USA. Jag saknar ärligt talat inte så mycket, men detta rostbröd saknar jag, men inte nu längre för nu kan jag göra mitt eget.
Jag valde mellan 2 recept men använde till slut det från "The bread bible"av Rose Levi Berenbaum.
I princip gjorde jag som beskrivningen i boken fast jag skall i ärlighetens namn säga att jag inte knådade så mycket som jag skulle. Recepten är i tabellform där metricmåtten står i g och jag vägde rubbet. Jag använde vetemjöl special, det räknas upp ett antal mjölmärken i boken som jag inte har tillgång till, innan sista jäsningen var degen lite kladdig men efter att ha jäst klar var den perfekt! Jag tillsatte russinen i degen för att hindra brödet att dela på sig i kanelsträngen och när jag kom till kanelsträngen skulle det i knappt 1 dl socker vilket inte kändes riktigt, jag tog 1/4 knappt och skall nästa gång tillsätta hälften av kanelen i degen och rulla ihop degen med resten och utesluta sockret. Det var svårt att få ut degen till en kaka inför hoprullningen, men till slut gick det någorlunda. Receptet funkar att jäsa och baka i en 2 - liters form på en och russinen och honungen ger nog sötma åt brödet.
Det är inte svårt att baka brödet men tillsatser sker i omgångar och verkar därför jobbigare än vad det är.
Det är även gott att göra french toast på brödet ( dvs vänd i ägg och stek )

Etiketter: ,

måndag, april 09, 2007

Födelsedagsmiddag

Vi har firat min pappas födelsedag som är ganska jämn fast udda...
Mina brorsbarn lät sig väl smaka av gratinerad hummer... Kronhjortsstek med grönsaker ( i Hannas fall, inga på Johans tallrik ), sås ,potatis och gelé. Servisen heter Julia och den som hummern ligger på heter Ryss.
Till detta drack de
Coca cola! Vi andra drack detta vin och ett mousserande vitt till förrätten.
Tidigare hade vi druckigt kaffe och ätit hembakad Budapestlängd.

Påskägg

Årets påskägg såg lite annorlunda ut, dock var innehållet helt i klass med vad det brukar vara. Den gröna muggen är dock i en helt annan färg, nästan som lime...
Fördelen med att vara faster är att det är andra som sköter nyttigheterna, tvingar dem att äta grönsaker, följa matcirkeln osv.

Etiketter: ,

söndag, april 08, 2007

Födelsedagspresent

Har varit hemma och firat pappas födelsedag. Detta är presenten, jäskorgar, inköpta i Köpenhamn. Affären heter ungefär " Konst och köksvaror" och ligger vid Pistolstraede som ligger ungefär vid Magasinet.

Etiketter: , ,

torsdag, april 05, 2007

Manhattan clam chowder

Jag har alltid tänkt att detta är något som jag gör ganska ofta, men i och med bloggningen så inser man att det inte är så, det är synd för jag tycker väldigt mycket om den här soppan. Jag har en underbar bok som heter Heritage of American Cooking. Jag har köpt den för 150 kronor tror jag. Den är utgiven av Better homes and gardens och handlar om amerikansk matkultur och bakgrunderna och så är det massor med recept, anpassade till dagens förhållanden och vackra bilder med lite "lilla huset" stuk på.
Receptet kommer ursprungligen därifrån och där kan man också läsa om det krig som förekommit/ förekommer mellan anhängarna av New England Clam Showder och anhängarna av Manhattan Clam Chowder. Vid något tillfälle var det tom en politiker som lade fram ett förslag om att man skulle förbjuda blandningen av tomater och musslor ( Tänk på det nästa gång du tycker EU detaljstyr vissa saker ). Jag har ätit NE varianten en gång också då jag hade en utbytesstudent som lagade det. Gott men jag föredrar NY!

Manhattan Clam Chowder ca 2 liter

1 burk musslor i lake
1 fp strimlat bacon
1 stor gul lök, hackad
0,5 röd paprika, tärnad
0,5 grön paprika, tärnad
3 potatisar, skalade och tärnade
1 morot, skalad och tärnad
3 stjälkar blekselleri, tärnad
1 tetra krossade tomater, 500 g
5 dl vatten
2 tärningar hönsbuljong
nån slags hetta av chili
svartpeppar
hackad persilja

Låt musslorna rinna av och dela dem i två bitar om de är stora vilket de brukar vara.
Fräs baconet i eget fett tills det börjar ta färg, tag upp det och låt det rinna av på hushållspapper. Fräs lök, paprika och blekselleri i fettet tills det blir glansigt och sjunker ihop lite, tillsätt potatis, morot, krossade tomater, vatten, buljong, lite chili och svartpeppar. Låt det sjuda på svag värme tills potatisen är klar. tillsätt musslorna och baconet och låt allt bli varmt, tillsätt persilja och smaka ev av med salt.
Jag brukar skära grönsakerna i tärningar ungefär som färdigköpt pyttipanna. Egentligen skall man strö baconet över vid serveringen, gör som du vill så länge det inte finns nån lag som reglerar det!

Etiketter: , ,

Braziliansk kaffe och banan muffins

Jag har haft det här receptet länge, så länge att jag misstänker att det är från AoM...
Vid något tillfälle köpte jag ett receptprogram som jag började lägga in alla mina recept på, som tur var skrev jag ut dem på papper också eftersom programmet kollapsade stup i kvarten, tyvärr missade jag lite väsentliga saker som mjölmängden, dessutom hade jag inte de fem bananer som receptet ville ha så jag gjorde följande variant som jag gräddade i 15 amerikanska muffinsformar. Originalreceptet vill ha kokos på, jag tog kaffebönor krossade i matberedaren som jag använt när jag testade ett recept i Två systrars söta och som inte blev så speciellt bra.
Jag vet att jag har lite muffinsnoja ( jag har dessutom ytterligare 2 bak som väntar på att bli bloggade )

Kaffe-banan muffins

150 g smör
3 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
3 bananer
0,5 dl kallt kaffe
1 dl filmjölk

Rör smör och socker pösigt, blanda de torra ingredienserna, mixa bananerna och blanda slutligen samman allting, fördela i muffinsformarna och grädda 30 minuter på 200 grader.
När de kallnat rör man ihop en glasyr av 2 dl florsocker och lite knappt 2 msk kallt kaffe. Bred över muffinsen och strö krossade kaffebönor eller kokos eller nåt annat som man känner för.

Jag frånsäger mig allt ansvar för att detta skulle vara brazilianskt, det är i alla fall gott!

Etiketter:

onsdag, april 04, 2007

Bananer

Idag var det bananer med ekolådan så imorgon blir det bakning av brasiliansk kaffe och banankaka! Jag fick dessutom jordärtskockor, gurka, rucula, avocado, äpplen och päron.

Etiketter:

Köpenhamnsutflykt

Tillbringade gårdagen i Köpenhamn med en väninna. Vår målsättning var att gå i garn och tygaffärer och så mycket annat hann vi inte. Var inne på köksaffären ( vi pratar proffsvaror ) som ligger vid Pistolstraede ( nära magasinet ) Sen var vi och åt på Riz Raz. Det är en slags medelhavsrestaurang som finns på två ställen, jag har bara varit på Kompagniestraede. Här äter man en jättegod vegetarisk buffe + att det finns några varmrätter typ lasagne, har aldrig kommit så långt bara. Maten ligger på stora generösa fat och på sommaren kan man sitta ute också. Vi har den här typen av restauranger i Malmö också men då ligger maten i kantiner, smakar inte mycket och så kombineras det med magdans! På Riz Raz smakar maten bra. Man kan även kombinera buffén med diverse varmrätter, dessutom kan man som min väninna ta " en lille en"!
Vi hann också med en fika med stickning på ett ställe som låg på Ströget och hette Navazza tror jag, lugnt och skönt i källaren, gott kaffe och ett lite underligt sortiment med bla tvål till salu...

Etiketter: ,

måndag, april 02, 2007

Sparrisrisotto

Jag gillar verkligen risotto men av nån anledning blir det inte av. I lördags låg det färsk spansk sparris hos Willys, så jag köpte en bunt och så blev det sparrisrisotto.
Jag såg en gång när Nigella böjde sparrissen och lät den gå av där det passade den, vilket innebär att det blir där den inte är träig längre, ett jättebra knep!

Sparrisrisotto 1 p

6 sparrisstjälkar
lite smör/rapsolja
1 dl arborioris
0,5 tärning grönsaksbuljong
ca 3 dl vatten
parmesanost efter kassa och förstånd
svartpeppar

Skär sparrisarna i små bitar, ca 1,5 cm lägg knopparna åt sidan. Fräs bitarna först själva och sen med riset, börja späda undan för undan med vattnet samtidigt som du rör på svag värme. Buljongen smulas ner i början.
När riset har krämig konsistens men fortfarande har lite kärna är det klart, ner med riven parmesan, rör så det blir ännu krämigare, mera riven parmesan och lite svartpeppar över.

Min parmesanost kommer från Mossagårdens ostlåda, annars har Konsum en KRAV märkt vaccad parmesan som är jättegod!

Etiketter: , ,

Mera påskgodis


Cyberkocken

Cyberkocken igen, eftersom jag hade en liten dejt i Bokskogen igår bestämde jag mig för att kombinera detta med picknick och fotografering. Det blev foton på vitsippor... ...och tussilago...
Jag vet inte hur klok denna tanke var egentligen, då detta fotobeteende kan verka konstigt för somliga, å andra sidan var vi vid förra tillfället och tittade på Romska gravar på kyrkogården klockan 8 på kvällen, beckmörkt! Så det blev inga matmuffins i vitsippebacken! När jag kom hem tog jag två kort som blev jättesuddiga så idag plockade jag fram dem från frysen och tog nya foton på en av mina Halloween handdukar. Så det som gnistrar är inte flingsalt...
Här kommer receptet som blev väldigt bra, jag skulle rekommendera er att använda grunden och variera fyllningen efter tycke och smak.

Matmuffins 8- 10 st

5 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1,5 msk bakpulver
1 dl olivolja
3 dl lättmjölk
2 ägg

Blanda samman och klicka i "amerikanska" muffinsformar och tryck ner fyllningen som består av
Marinerade kronärtskockshjärtan, dela i 4 delar och tryck ner 3/muffin
Chorizo, skär i sneda skivor så de blir långa, tryck ner 2/muffin
4 tärningar fetaost/ muffin
Kör svartpepparkvarnen över dem
Grädda i 200 grader 20- 25 minuter

Marinerade kronärtskockshjärtan:

1 burk kronärtskockshjärtan
1 msk timjan
0,5 citron i bitar
2 vitlöksklyftor i bitar
lite svartpeppar
lite chiliolja eller annat som ger styrka
olivolja

Blanda samman ingredienserna till marinaden och låt de VÄL avrunna kronärtskockshjärtana marinera minst ett dygn.

Etiketter: , , , ,