torsdag, november 30, 2006

Ny spis?

Vi har alla våra fixeringar, en av mina är AGA- spisen, denna artikel var införd i Sydsvenskan i söndags.

onsdag, november 29, 2006

Panettone

Jag var på stickkafé igår och när jag kom in på Intermezzo så var det som att komma in i en panettoneaffär. jag är inte mycket för fruktkakor men panettone är jag jätteförtjust i. Det är en slags torr kaka med lite frukt i, citronsmak och säkert ett ton konserveringsmedel!
Jag brukar mata katten med lite russin, han uppskattar detta mycket och kan tom klänga på en för att få med några till, han äter inte russin annars.
Förutom att jag tycker panettone är gott så är det jättefina askar som de kommer i. Jag har tom. två stycken i plåt, en förvarar jag kakmått i och den andra vet jag inte vad det är i den, undrar vad jag saknat sen flytten??...
Normalt äter man detta till jul i Italien, jag har många gånger skålat in nyåret med spumante och panettone. Den är dessutom god att göra fattiga riddare på.

Etiketter:

måndag, november 27, 2006

Apelsinsallad

Jag åt apelsin idag och det var sådär, i början av december brukar de riktigt goda apelsinerna komma, förra året var det den 5 december.
Den här fantastiska apelsinsalladen som kommer från en gammal Allt om Mat, vågar inte gissa på vilket årtionde är helt underbar. Förutom att den är god är den lättgjord, julig i smaken och passar utmärkt efter julbordet istället för den enligt min smak gräsliga Ris a la Maltan och känns dessutom lite nyttigare. Servera vispad grädde till, vaniljglass funkar också om man är lagd åt det hållet.

Apelsinsallad 8p

10 apelsiner
6 msk farinsocker, eller kanske muscavado
1 krm malda nejlikor
1 tsk malen kanel
5 msk konc. apelsinjuice
1 dl hasselnötter

Blanda socker och kryddor.
Skala apelsinerna med kniv och skiva dem, ta tillvara saften
Varva apelsin med socker kryddor. Slå över juice koncentrat.
Låt stå ett par timmar.
Rosta hasselnötterna och gnugga bort skalet, hacka dem grovt, strö över vid serveringen.
Klart!

Etiketter: ,

Stekt torskfilé

Jag har ätit stekt torskfilé i helgen. Den var från Östersjön och jag vet att det är politiskt inkorrekt, men den fanns i min frys och jag var sugen.
Jag panerade den bara i ägg och sen ströbröd kryddat med salt och peppar, krispigt nystekt åt jag den med vintersalladen som jag bloggat om tidigare.

Etiketter:

onsdag, november 22, 2006

Bovetevåfflor

Var sugen på lite salt till middag, fick bli bovetevåfflor med röd rom, hackad röd lök och grekisk yoghurt ( som jag ätit med valnötter och honung lite senare)

Våfflor till ca 4 portioner

2 ägg, separerade
1,5 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
0,75 tsk salt
1 tsk socker
2 tsk bakpulver
3 dl filmjölk, lättfil går bra
2 msk olja

Blanda samman torra ingredienserna, tillsätt gulor, fil och olja, vispa vitorna till skum och vänd ner dem, grädda våfflor.
Servera som blinier.

Etiketter:

Choklad och marmelad och lite bröd

Jag var och lyssnade på Jan Hedh i går kväll. Jag har hört honom flera gånger och tycker alltid han är intressant och lite smårolig. Nu blev det lite marmelad, choklad och bröd om vartannat och lite Malmö historier. Jag vann inte marmeladboken, men alla fick en liten påse med Valrhonachoklad, vissa norpade åt sig 2! det finns fräcka människor!
Vi fick smaka gorgonzolatryffel med armagnac, jag tror det var vit choklad i fyllningen också, sen var det lite flingsalt på det mörka chokladdoppet. Explosion i munnen!
Sen blev det mingel med bröd, ost, marmelad och vin, och mera choklad om man ville ha och inte skämdes...
Marmelad och bröd från Olof Viktors förstås, det fanns en hallon och chokladmarmelad också från Les trois roses men jag var inte så förtjust i den.
Är du intresserad av marmeladskadade böcker kan det vara värt en tur till Hamreus bokhandel, mitt emot Åhlens och Palladium.
Är nu jättesugen på att koka marmelad!

tisdag, november 21, 2006

Muffins

Jag gillar muffins, speciellt den amerikanska sorten och på Espresso House har man nu nya sorter! Oreo som är en chokladmuffins med oreokak kross ovanpå och den vita krämen insprutad i. Mycket god chokladmuffin men det är svårt att få kräm till HELA kakan. Pecannöt är ännu ej testad, sen finns det en pepparkaksmuffin med frosting på som enligt en väninna och hennes dotter smakar ljuvligt, som pepparkaksdeg, vilket lovar gott för degen är ju alltid godare än kakorna, eller hur?
I alla fall så tycker jag om att köpa små saker till köket och bakgrejor brukar vara gulliga, tex dessa bakformar från Rusta resp ILVA, problemet är att de inte håller för att baka muffins i och jag tycker amerikanska muffinsformar är i dyraste laget och skulle dessutom vilja ha lite roligare mönster på dem. Man kan baka 20 muffins på en plåt om man tränger ihop dem men de blir inte så vackra. När jag var på en av mina favvoloppissar ( Erikshjälpen) förra veckan köpte jag en teflonmuffinsform för 25 kronor, jag lade tillbaka äppelskalaren som kostade 20 men då fattades skivaren, jag har inte bestämt mig om det var dumt ännu..
Idag har jag bakat chokladmuffins i min nya form med mina fina papper som tyvärr inte syns så där jättebra när de är färdigbakade, men det funkar och goda är de.

Receptet kommer från något så upphetsande som mjölpåsen, men jag har bytt ut 0,5 dl kakao mot 0,5 dl extra mjöl.

Chokladmuffins 12 st

4,5 dl vetemjöl special

4 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

2 dl socker

0,5 dl kakao

100 g grovt hackad mörk choklad

1 dl grovt hackade valnötter

1 ägg

3 dl mjölk

1 dl neutral olja

Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke, tillsätt de våta, rör, fördela i muffinsformar, grädda 200 grader ca 20- 25 minuter.

Nu skall jag stoppa mina i frysen, sen skall jag slå ihjäl den irriterande otäcka flugan som retat både mig och katten i över ett dygn nu och sen skall jag på en förläsning/ kåseri med Jan Hedh. Det är en kompis som fått inbjudan via sin bank. Nu har jag samma bank men jag misstänker att hon sparar mer än mig. Det skall i alla fall bli provsmakning och vin och då tänkte hon på mig! tänka sig...

Etiketter: ,

Vintersallad

När man säger råkost tänker jag i alla fall på stimmiga skolmatsalar eller pizzeriornas vitkålssallad. Nu gillar jag en god pizzasallad men den här salladen med rödbetor blir man dessutom glad av att se på. Hittade den i en liten bok som jag tror heter "Ung i köket" eller något liknande, enligt boken ska det räcka till 2 personer, vilket är väldigt optimistiskt! Jag skulle nog säga 4 istället. Man kan välja mellan att fin eller grovriva rödbetan och morötterna, jag brukar finriva rödbetan och grovriva moroten och äpplet och ta osthyveln till vitkålen.

Dressing:
1 msk vinäger
1 msk olja
1 tsk fransk senap
1 nypa salt
lite svartpeppar
1 nypa italiensk salladskrydda

Grönsakerna:
1 medelstor rödbeta
2 medelstora morötter
1 syrligt äpple
200 g strimlad vitkål
Blanda samman dressingen och blanda ner grönsakerna, låt det stå och dra innan det skall ätas.

När jag använder rödbetor kommer jag alltid att tänka på en mops som vi hade när jag var liten. Mamma tyckte vid ett tillfälle att han var lite väl stadig så hon minskade på fodret. När hunden började kissa rött trodde hon först att han fått inre blödningar, men sen hittade hon rödbetsblast under matbordet, då hade den stackars hungrige lille hunden gått och hämtat små rödbetor som pappa slängt på komposten och ätit upp dem så han skulle bli mätt.

Etiketter: , ,

söndag, november 19, 2006

"En fantastisk bok"

Observera citat tecknena, det är alltså inte jag som tycker detta utan Jamie Oliver, jag tycker att detta är rena dravlet och tänker lägga ner läsningen nu, jag har blivit bättre på att inte kämpa mig igenom dåliga böcker. Boken heter Kärlek, mat och missöden. Boken handlar om Laura som är amerikanska, och för tillfället studerar i Rom. Där träffar hon Tomassio som är en dålig kypare på en lyxkrog ( hur detta nu går ihop) Tomassio förför Laura med mat som han lagar åt henne, men i själva verket så är det hans kompis Bruno som är konditor på lyxkrogen som lagar all maten. Dessutom är Bruno hemligt förälskad i Laura som han sett titta på grönsaker på något torg i Trastevere...
Lyss till följande citat! "Han började sakta klä av henne, skalade av hennes kläder som om han tog av bladen av en kronärtskocka och kysste henne mellan varje lager"
Boken är kryddad med små italienska ord och meningar och killarna brukar ta sitt morgonkaffe hos sin kompis Gennaro som har en bar och jag tror inte Jamie läste längre än så, eftersom han också har en kompis som heter Gennaro så tyckte han att det var fantastiskt!

Etiketter:

torsdag, november 16, 2006

Kaffe

Tänkte bara göra lite reklam för kaffeutställningen på Malmö Museér som hade premiär för några veckor sedan. Du har gott om tid för den håller på till 16 september 2007. Utställningen tar upp olika aspekter på kaffe bla etiska och så kan man se en mängd kaffekoppar. Dessutom finns det massa bilder på folk som dricker kaffe, bilden på mig kom dock inte med, men jag tycker ni skall gå dit i alla fall. Titta även på utställningen som heter "Leva i två världar" som jag har bloggat om tidigare. Bilderna kommer från museéts hemsida. Om man går in på tekniska museét som ligger mitt emot ( samma biljett) kan man se hur socker blir till samt besöka en gammal ubåt. ( varje gång jag är där är jag så glad att den inte ligger i havet...)

Etiketter: ,

måndag, november 13, 2006

Apelsinlikör

Om vi ändå är inne på alkoholstarka drycker så kommer här ett jättebra recept på en apelsinlikör, jag har gjort den även med citron och det blir jättegott också.
Blanda 3 dl strösocker med 75 cl vodka eller annat neutralt brännvin, rör så det löser sig, jag brukar ta lite mindre socker.
Häll detta i en stor glas burk el dyl. Borsta en apelsin ren och häng den i ett nät över spriten, det går bra med den typen av nät som man köper frukt i, förankra nätet väl i burken och sätt sen på locket eller täck med plastfolie.
Låt nu detta stå i 3 veckor, under den tiden kommer apelsinen att svettas smak i likören. Släng sen apelsinen och häll upp likören på fina flaskor.

Etiketter:

söndag, november 12, 2006

Glögg

När jag var liten hade mina föräldrar en tradition att bränna glögg, jag tror att man gjorde det dagen innan julafton, när jag blev gammal nog att dricka av glöggen upphörde denna tradition...
Senare under mitt samboskap utgick vi ifrån mamma och pappas recept och utvecklade det, ivrigt provsmakande!
Pappa har ett slags galler som han använder, vi köpte ett verktyg i en kinaaffär som man använder när man friterar för att plocka upp sakerna, en slags näthålsev i metall som vi plockade bort träskaftet på.

Hembränd glögg

75 cl brännvin, vodka el dyl
6 kardemummakapslar
2 bitar ingefära
2 kanelstänger
10 kryddnejlikor
25 russin
10 mandlar
150 g sockerbitar

Låt kryddorna, inkl. mandel och russin dra i spriten ett par timmar i en rostfri liten kastrull, 1,5 liter brukar funka bra, man kan låta dem dra efter bränningen för att justera smaken.
Värm spriten och tänd på den, lägg sockerbitarna på gallret eller nätet och ställ det över den brinnande spriten och låt sockret smälta och droppa ner i spriten, när allt sockret är smält kväver du elden med ett lock, värmer glöggen och smakar av, är kryddningen bra, sila av kryddorna, låt de dra lite till annars.

För 2 år sedan såg jag en variant i Elle á la carte där man lät kryddorna dra i sprit, blandade sen med sockerlag, rött vin och mera sprit, denna glögg blev väldigt god, jag använde mig då av lite vodkaslattar med citrussmak vilket kan rekommenderas. Dessutom använde jag mig av hela kryddor enligt ovan, dock utan mandel och russin som jag lät dra i spriten. Det är detta som syns på bilden.
Här kommer receptet från Elle

1 dl vodka
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald ingefära
1 msk mald kanel

3 dl socker + 1 dl vatten
1 flaska rödvin
1/2 flaska brännvin

Låt kryddorna dra i spriten en vecka och sila sedan av de i ett kaffefilter, koka upp sockerlagen. Blanda alltsammans.

Jag har världens hagelskur ute och är väldigt glad att vara inomhus, saknar glögg att värma mig med, med det finns the i huset och eftersom jag skall iväg och curla om en stund känns det lite säkrare...

Etiketter: ,

torsdag, november 09, 2006

Havrepepparkakor, nu med text

Jag skrev en lång text om havrepapparkakorna men tydligen så försvann den i Cyberspace.
I alla fall så var det så att på jobbet har vi "after work" på julavslutningen, lite mat, lite dricka, lite godis och så förstås pepparkakor, förra året hade det köpts in ytterligare en sort en slags större grövre pepparkakor som var väldigt goda så när det började dyka upp pepparkakor hos Kinna tänkte jag pröva på dessa, så jag tog de klassiska ( tror jag i alla fall ) proportionerna 3-2-1, 3 hg mjöl, 2 hg smör och 1 hg socker och jag skar mina kakor som jag så här 10 månader efter förstås tycker att de smakar precis som originalet.

Havrepepparkakor ca 50 små

150 g havregryn
150 g vetemjöl
100 g socker
200 g smör
2 msk pepparkakskrydda

Gör degen i en matberedare, börja med att mixa havregrynen till mjöl, tillsätt vetemjöl, socker och pepparkakskrydda, hacka ner smöret, rulla ut till en rulle och lägg den kallt att stelna, skär i 4 mm skivor, lägg på plåtar, smorda eller bakplåtspapper och grädda i 175 grader tills de är klara, låt kallna på galler.

Det är mer havrekaka med pepparkakssmak än pepparkaka med havregryn, jag tror att de blir väldigt goda med kanel också, vi gjorde en sån kaka på ett jobb jag hade i min ungdom men jag tror att det var nötter i den degen

söndag, november 05, 2006

Kvittengelé

Jag köpte 3 kvittenfrukter för en vecka sen med avsikt att göra gelé på dem och så här blev resultatet:

Dessutom blev det väldigt gott, jag skall använda det som marmelad, vilket jag gjorde idag på fullkornsskorpor ( Pågens )

Kvitten är väldigt hårda men inte så hårda som jag trodde, de känns som väldigt hårda päron när man skär i dem. Jag hade ett recept från en kokbok från Harrods som jag köpte när jag var med i en engelsk bokklubb för många år sedan, sen ville inte geléet geléea sig som jag ville så jag tillsatte lite melatin och har nu ett väldigt kraftigt gelé som inte kommer att rinna av mackorna i första taget! Kvittengelé lär vara en höjdare till dessertost också.

Så här gör man gelé enligt böckerna:

Skär frukten i mindre bitar och slå vatten så det täcker, koka på svag värme så det mosar sig och mosa gärna frukten med en sked mot kanten, när frukten är mjuk hälls den i en silduk och får rinna av gärna över natten ( eller dan ) pressa inte frukten för då kan geléet bli grumligt. Mät saften, tillsätt socker, 9 dl/ l saft och koka upp så sockret löser sig. Koka sedan 10 - 20 minuter och gör geléprov, vilket innebär att man kyler en sked saft på en assiett och drar sen genom saften som då inte skall rinna ihop. Jag glömde säga att man skall skumma hela tiden. Häll upp på rena burkar. Jag brukar slå gelé nästan ända upp till kanten och sätta på locket direkt, då blir det ett slags vakum som brukar funka. Geléet blir underbart gott och har en ljuvlig färg!

Annette har haft recept på kvittenpaj och Nigella har några ugnsbakade kvittenfrukter som verkar jättegoda. Jag köpte mina kvittenfrukter hos Abdos här i Malmö som är ett "invandrarsnabbköp" för 25 kr/kg

Etiketter:

Havrepepparkakor

Så här ser de ut!

Brysselkål 2

Så här ser brysselkålen ut den är varm, så det är inte skärpan i kameran som bråkar den här gången.

Etiketter:

torsdag, november 02, 2006

Färska pistaschnötter, the photo edition

onsdag, november 01, 2006

Färska pistagenötter

Jag hittade färska pistaschnötter på Abdos och var "tvungen" att köpa, efter att ha provat råa bestämde jag att de måste rostas. Med hjälp av min brorson som tillbringat ett par dagar hos mig togs det yttre röda mjuka skalet bort, sen låg nöten med skal så som vi ser den i affären blottad, jag har alltid trott att nöten är sluten och öppnas vid rostningen, så är det alltså inte.
Jag rostade dem 10 minuter vid 200 grader och jag saknade saltet medans min brorson tyckte de var mycket gott och dessutom kunde man använda skalhalvorna att lägga ut labyrinter på tabletten med! Det är vad man får syssla med när man har en faster som inte betalar TV licens och faktiskt inte har någon TV.
Hade blogger varit mer samarbetsvillig hade det funnits en bild på de röda nötterna.
Jag brukar skriva pistage och inte pistasch, har läst någonstans att pistage är en felstavning som GB gjorde när man skulle introducera pistageglass och bestämde sig för att inte dra in partiet när felet uppdagades. Det får väl ses som ett tecken på att språket förändras...

Brysselkål

Jag letar alltid efter nya sätt att tillaga grönsaker på. I en amerikansk Bon Appetit hittade jag ursprunget till detta recept

1,25 dl pinjenötter
smör/rapsolja till stekning

400 g brysselkål
1 shalottenlök
2,5 dl vatten
0,5 buljongtärning
1 dl matlagningsgrädde
ett par kvistar färsk timjan
ev salt och peppar

Rensa brysselkålen och halvera dem. hacka löken
Stek pinjenötterna gyllene, tag up dem.
Lägg ner brysselkålen, tillsätt vatten och buljong och sjud kålen under lock tills den nästan är klar, tag upp den, tillsätt den hackade löken och grädden, koka ihop tills såskonsistens, rör ner timjan, brysselkål och pinjenötter.
orginalreceptet säger mejram men det fanns inte på balkongen

Jag serverade detta till fyllda kalkonbröst, baserade på vad som fanns i skafferiet, brösten kom ifrån en knappt 4 kg kalkon som jag skar upp och fyllde med en röra på 200 g fetaost, några hackade soltorkade tomater, några svarta oliver och en rejäl sked med pesto, dessutom tog jag ett par rejäla varv med pepparkvarnen innan jag rullade ihop dem och band upp dem, penslade med olivolja, salt, peppar och timjan och stekte sen i ugnen i 200 grader, skar sedan i skivor vid serveringen. Fetaost är en höjdare i fyllningar och skall testas mera!

Till efterrätt åt vi yoghurtkaka från Chocolate and zucchini via Clivias cuisine
tillsammans med vispad grädde och rårörd hallonkompott

Etiketter: ,