torsdag, augusti 31, 2006

Mera kyckling

Jag är så glad när jag äntligen kommer in på blogger att jag passar på att blogga för glatta livet. Är det bara jag som har problem?
Jag har ätit kyckling till middag idag, en variant som jag ätit på en restaurang i Rom för många år sedan och som jag gjort varianter på hemma men det var länge sedan. På restaurangen hette den alla Valdostana vilket jag har för mig är ostsorten.

Salta och peppra en kycklingfile /person, stek den nästan klar, lägg på en skiva skinka ( jag brukar steka den lite innan) och sedan en tjock skiva ost. Lägg på ett lock och låt osten smälta lite. Idag tog jag mozzarella men det blir godare om det är rejält med smak i osten, Västerbotten är en höjdare!

Etiketter:

Matlådor

Det märks på disken att det åter blivit dags för matlådor, jag brukar alltid ha ett förråd i frysen. Där kan finnas köttfärssås, tonfisksås, lasagne, köttfärsbiffar eller fyllda paprikor och varje månads shopping brukar jag köpa en hel kyckling och göra en gryta. Detta är en favorit som kommer från "Det italienska köket från Piemonte till Sicilien" av Claudia Roden
Jag har tillsatt lök och så drar jag skinnet av kycklingen och skippar att bryna den, kokt kycklingskinn har aldrig varit någon höjdare. Allra helst köper jag färsk majskyckling på MAXI i Västra hamnen för den är så god! Kommer från någon uppfödare på Bjärehalvön

Pollo alla Cacciatora
Kyckling på jägarhustruns vis

1 kyckling, 1,25 kg, styckad
100 g pancetta eller sidfläsk, hackat
1 stor gul lök, hackad
250 g champinjoner, skivade
1 msk olivolja
2 hackade vitlöksklyftor
500 g konserverade tomater , skall vara färska i receptet
1,5 dl torrt vitt vin, brukar jag hoppa över och smaka av med lite citron eller vinäger
salt, peppar
1 kvist salvia
1 kvist rosmarin
2 lagerblad


Lägg fläsk, lök champinjoner och olja i en stekgryta och sätt på värmen låt det fräsa så det börjar ta färg, fräs vitlöken någon minut och tillsätt sedan övriga ingredienser, sist kycklingen, låt det puttra tills kycklingen är klar, god med pasta, ris eller cous cous och blir det mycket sås fungerar den utmärkt som pastasås.

Jag skall återkomma nästa månadsskifte med den indiska kycklinggrytan

Cockta


Jag hittade denna flaska när jag var och handlade på Abdos för några veckor sedan och var tvungen att köpa en för att ge den till min bror.
Historien bakom är följande:
Ett sommarlov i slutet av höstadiet var familjen, dvs mamma-pappa jag och min 4 år yngre bror på bil och campingsemester i Jugoslavien ( Jo det hette så på den tiden ) Detta var semestern som skulle bli den badsemester vi tjatat om i flera år efter att ha sett krigskyrkogårdar och andra stenhögar runt om i Europa. Det regnade i 2 veckor.
På den här tiden innehöll stora läskflaskor 75 cl och en så fick vi att dela på...
men på semestern fick vi dricka hur mycket läsk vi ville, mamma tyckte det var viktigt att vi fick vätska i oss. Vi drack oftast coca cola, men i Jugoslavien fanns denna lokala coca cola som kom på bordet tills vi lärde oss att förtydliga om det var coca cola eller cockta och kunde välja bort den. På denna etikett står det att den innehåller örtextrakter och det var väl dom som vi ogillade starkt för att uttrycka det milt.
Ämnet Cockta kommer fortfarande upp på tapeten 30 år efter händelsen, så nu väntar jag bara på nästa familjemiddag så jag kan få bjuda på lite.

Etiketter: ,

måndag, augusti 28, 2006

Keso och morotsbullar

Eftersom min brödleverantör har dålig tillgång och dåligt utbud pga av skördesäsong bestämde jag mig för att baka själv, blev lite nostalgisk och plockade fram Siv och Key L Nilssons bok alla tiders bröd och valde ut det som heter "Lunchbullar med morot" och som jag bakat ofta i perioder. Detta är en jättetrevlig bok och en som det syns att den är väl använd.

Lunchbullar med morot

50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
4 dl finriven morot
250 g keso
2 tsk salt
1 msk olja
4 dl grahamsmjöl
11- 13 dl vetemjöl

Jästen smulas, i med vatten sedan keso, morötter, salt olja och grahamsmjöl och till sist vetemjöl så den släpper bunken.
Låt jäsa 30 minuter
Knåda degen och dela den i två bitar, rulla ut längder som skäres i 12 bitar och ställs med snittytan upp på plåten.
Jäs 20 minuter och grädda sen i 225 grader ca 25 minuter. låt svalna på galler under bakduk.

Etiketter: ,

söndag, augusti 27, 2006

Popcorn med klibbig sås

Hej Linda, tänkte på dig när jag såg detta recept, kommer från kokboken "Mer än bara mat" (Skriven av David Kallós som driver restaurang "Brogatan" här i Malmö och är känd för sin ekologiska mat.

1 dl honung och 100 g smör smältes, rör ner 3- 4 msk koncentrerad svart vinbärssaft och låt det hela svalna något, ringla det över popcorn.

Det är till och med en bild på det, med porslin som tar upp färgen på såsen, jag kommer i alla fall att hålla mig till wasabiärtor!

Mer kycklinglever

Jag var på Myrorna i fredags och köpte några kokböcker och ett nummer av Allt om mat. Där finns det förutom att man kan grilla kycklinglever i ett halster med bacon följande recept som jag med varm hand överlåter till någon villig person att testa:

Kycklingleversås

Stek 200 g kycklinglever i bitar tillsammans med 0,5 hackad gul lök i smör, mixa med 2 msk persilja, 0,5 tärning hönsbuljong och 2,5 dl matlagningsgrädde. koka upp och smaksätt med salt, svartpeppar och en liten skvätt konjak. Detta skall serveras till lättkokta primörer!

Eftersom bacon lyser med sin frånvaro tar jag konjaken naturell

Cyberkocken












Det största problemet med att delta i Cyberkocken verkar vara att logga in på blogger!
Kycklinglever hmm. Jag har inget emot kycklinglever men jag måste ha bacon eller rökt fläsk till. Jag hade dessutom lite problem med att få in mozzarellan och tänkte byta ut den men då jag inte är vegan eller allergisk mot den ( tack och lov ) fick jag tänka om lite där. Dessutom vill jag för min egen utmaning få in alltsammans i en rätt så förrätt var inte att tänka på. Maten smakade bra men jag känner ändå att jag skulle vilja ha något annat under petit choux gallret...

Kycklingleversauté med rökt fläsk och champinjoner, petitchoux galler, arancino och kokta grönsaker

Petit choux galler:
recept från Vår kok bok, funkar säkert med mix också.
Fyll smeten i en kraftig spritspåse, jag hade en engångs för restaurangbruk som jag klippte ett litet hål i, smeten räckte även till en plåt cocktaltillltugg, då klippte jag bara lite större hål.












Rita ringar eller annan form på bakplåtspapper, vänd på pappret och spritsa galler med linjerna som mall
Strö över mandelspån och grädda i 200 grader ca 15 minuter tills de fått lite färg och höjer sig från plåten, låt kallna. Går att förbereda.











Arancini 4 st

2 dl avorioris
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 pkt saffran + 1 tsk salt

2 ägg
0,5 pkt mozzarella
ströbröd
olja till stekning

Stöt saffranen med saltet, koka riset med vatten, buljongtärning och saffran i 20 minuter under lock.
Tag av locket och låt det svalna lite, rör i det och rör ner 1 ägg. smaka av riset, tillsätt ev mer salt. Skär mozzarellan i 4 bitar, dela riset i 4 delar och forma en boll där du lägger in mozzarellan inuti, gör bollarna runda om du skall fritera dem, skall du steka dem i stekpanna gör dem plattare. Vispa upp det andra ägget och panera risbollarna genom att först vända dem i ägget och sedan i ströbröd. Går att förbereda hit, de lär även gå att värma helt färdiga.
Stek dem i olja, ta ganska mycket olja i pannan, tänk på att steka dem så pass länge att osten smälter.
Detta är en utmärkt resträtt om man har risotto över.

Kycklinleversauté 4 portioner

100 g rökt fläsk i strimlor
100 g champinjoner i strimlor
4 shalottenlökar, grovt hackade

400 g kycklinglever
vetemjöl till panering
smör till stekning

2 dl Creme fraiche ( jag använder alltid yoplaits 8 %)
2 dl vatten
1 hönsbuljontärning
0,5 dl portvin

Lägg fläsk, champinjoner och lök i en kall stekpanna utan fett. Värm den och låt allt fräsa tills det börjar ta färg, tag upp och lägg åt sidan.
Dela kycklinglevern i 2 bitar och kolla att det inte finns galla med, lägg dem tillsammans med vetemjöl i en plastpåse och skaka så att de blir panerade. Bryn dem i smör. Tillsätt CF, buljong och fläsk- svamp- lökblandningen och portvinet, låt detta puttra på svag värme tills levern är genomstekt och såsen kokat ihop.

Jag hade salladslök hemma och hade tidigare på dagen köpt lila morot på Bondens marknad så jag tog det. De är bara kokta i lättsaltat vatten.

lördag, augusti 26, 2006

Allting går att sälja med mördande reklam eller GI

Följande citat är från en annons i gårdagens Metro:

Är Nutella nyttigare än du tror?
Nutella på frukostbordet är en självklarhet i Europa, men "ajabaja" i Sverige. Det är faktiskt lite orättvist. Den läckra blandningen av hasselnötter och kakao är nämligen inte alls så onyttig som du tror.
Tack vare nötterna och det vegetabiliska fettet har Nutella t ex ett betydligt lägre GI-värde än apelsinmarmelad. Dessutom har det många fler vitaminer. Och tittar man bara på GI- värdet kan Nutella faktiskt jämföras med rå morot och äpple.
Oj, påstår vi att Nutella är hälsokost? Nej, vi säger bara att du med gott samvete kan njuta av det på färskt bröd till frukost då och då.
Precis som andra européer gör.

Bondens egen marknad


Så var det äntligen dags, lite tomt var det, men förhoppningsvis kommer det mer försäljare nästa vecka.
Jag var där tidigt så jag skulle hinna hem innan fika och ridning, så nu sitter jag nyduschad och har precis satt i mig årets första discoveryäpple.

Jag har köpt lila morötter, citronhonung, rödbetor, Boels blå ( grönmögelost ), olivbröd från Röstånga, broccoli och lite till, dessutom har jag provat två nya glassorter från Buona Sicilia; Kaffe och Stracciatella och hittat en affär som jag skall uppsöka i veckan nämligen världsbutiken som ligger på Östra Förstadsgatan

"Lillehems utegrisar" var här, det var de jag berättade om tidigare, det fanns dessutom Raskarumstuppar, strutskött och nötkött.
De håller på i 8 veckor tror jag och sen en dag i december



Etiketter:

onsdag, augusti 23, 2006

Kardemummakaka


Jag såg på en amerikans hemsida ett litet räkneverk som talade om hur många dagar det var kvar av Bushs tid som president och hade jag hittat en sådan som räknade ner till bondens marknad så hade jag haft den på min blogg. Det är på lördag!
Jag har hört att sinnena kompletterar varandra så att om man är blind så utvecklar man hörseln och om nu har jag kommit fram till att mitt sinne för varseblivning har tagit över där lukten svikit...
På min skola jobbar vi i arbetslag och i mitt arbetslag så fikar vi på tisdagen och den som för protokoll skall också fixa fikabröd, det behöver inte vara något märkvärdigt men det måste vara sött!
I tisdags var det min tur så jag bakade dubbel sats av kardemummakakan och när jag såg den färdiggräddad insåg jag hur enorm den var, men sen visade det sig att vi skulle ha gemensamt möte med det andra laget och då räckte den till dem också, och blev över.
Jag har fått receptet av en finsk väninna för många år sedan, men jag tror att det ursprungligen är ett tyskt recept, hennes mamma är därifrån, kakan är ganska mäktig och min väninna berättade att när hon växte upp brukade de baka den på lördagen och hon och hennes syskon gillade att plocka bitar från toppen men pärlsocker och kanel

Kardemummakaka 1 springform

6 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
4 tsk kardemumma
2 dl strösocker
100 g smält smör eller margarin eller gärna flytande
2,5 dl mjölk

0,5 dl pärlsocker
2 msk kanel

Blanda de torra ingredienserna och rör ner matfett och mjölk, klicka i en smord och bröad form, strö över pärlsocker och kanel.
grädda 200 grader tills stickan är torr, är osäker på tiden

Etiketter:

måndag, augusti 21, 2006

Havrekakor med valnötter och russin

Jag lånade "Två systrars söta" på bibblan och tänkte att jag var tvungen att prova något. I utbyte mot att jag hämtar matbröd hemma hos mina föräldrar brukar jag faktiskt lämna lite kakor.
Jag dubblade kanelmängden och gjorde kakorna mindre, fick 56 stycken normalstora

Havrekakor med valnötter och russin 56 st alt 25 caféstorlek

200 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
2,5 dl farinsocker
1 ägg
2 msk vatten
2 dl vetemjöl
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
0,5 tsk bikarbonat
7 dl havregryn
2 dl russin
2 dl grovt hackade valnötter

Blanda alla torra ingredienser med russin och valnötter.
Rör smör och socker pösigt, tillsätt ägg och vatten och därefter de torra ingredienserna. Klicka ut på bakplåtspapper och grädda i 175 grader. Låt svalna på galler.
Enligt boken tar det 12 minuter att grädda kakorna, man får passa lite, de skall vara mjuka när man tar ut dem.

Jag testade också muscavadosnittarna, men blev inte förtjust, dels stämde inte receptet för mig, jag fick klicka ut längderna istället för att rulla dem, dels talas det om längder i receptet, men skall kakorna ha den bredden som står så skall det bara vara en längd...
Men jag gillade en sak med dem och det var de krossade kaffebönorna som jag skall sno till en annan kaka.

Havrekakorna skall jag baka fler gånger och boken skall jag inhandla så småningom, den kommer säkert på rea snart!

Etiketter:

Knäckebröd

Det har varit lite svårt att komma ut på blogger så nu kommer jag att redogöra för senaste tidens bakning i ett svep. Jag brukar köpa pyramidbagarns knäckebröd men blev lite snål och bestämde mig för att baka eget. Detta knäckebröd heter Bråsta Tunnbröd och jag har ingen aning varifrån receptet kommer, men gott är det. Jag har gjort en halv sats och eftersom min ugn är ny är jag kaxig nog att ta bilden inne i ugnen när jag eftertorkar brödet

Bråsta Tunnbröd 32 runda kakor

1 pkt jäst
75 g smör eller margarin
0,5 l mjölk
1 msk kummin, grovt stötta
0,5 msk salt
0,5 dl socker
6 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl

Smula jästen, smält matfettet och tillsätt mjölken, låt det bli 37 grader, häll över jästen och tillsätt kryddor och grahamsmjöl och till sist vetemjölet, där 6 dl är i underkant, arbeta degen smidig och låt den jäsa i 20 minuter. Ta upp och knåda den och dela i 32 bitar, kavla ut runda kakor som naggas och gräddas på bakplåtspapper 3 åt gången funkar, 250 grader, vänd dem efter ca 4 minuter och grädda vidare tills de får lite färg. Låt svalna på galler. När alla kakor är färdiggräddade sätter stänger jag av värmen och sätter in gallret i ugnen och luckan på glänt med hjälp av ett par grytlappar.

Etiketter:

fredag, augusti 18, 2006

Bläckfisk


Både Ilva och Anette har bloggat om bläckfisk och det är något jag gillar. Förr när jag var ofta i Italien brukade min plan vara att äta så mycket bläckfisk, tomat och vattenmelon jag kunde.
I alla fall så blev jag sugen på bläckfisk men en tegelsten på ett kg verkade vara för mycket så jag köpte skaldjurssallad och delade upp innehållet, det låg i varsin hörna i förpackningen, jag är inte helt tokig.
Jag har idag kokt saffransris med grönsaker som jag brukar äta med grillad kyckling så det blir någon slags Paella. Jag gör detta även i skolan och så tvingar jag eleverna att skala räkor ( jag är en sån där elak lärare som tycker att de skall veta hur råvaran ser ut, jag brukar låta dem stycka kyckling också... )
Nu hade jag räkor och musslor från skaldjurssalladen som jag hade i och det kan jag säga att de gjorde ingen människa glad, vad jag skall göra med crabfishbitarna har jag ingen aning om, mata stans vildkatter kanske...
I alla fall så är det superenkla receptet så här, om du tycker att ärtorna ser konstiga ut på bilden så är det sugarsnaps, som fick koka med, vilket inte var positivt för färgen, och persiljan har känt sig övergiven och vissnat. Jag brukar köpa stora knippen av persilja och ha det istället för blommor i köket.

Saffransris 2p
0,5 gul lök, hackad
1/4 röd paprika, tärnad
1/4 grön paprika, tärnad
1 stånd blekselleri, tärnad
1 msk olivolja att fräsa i
1 dl ris
2 dl vatten
0,5 hönsbuljongtärning
0,5 paket saffran
1 dl gröna ärtor
200 g räkor som skalas

Fräs grönsakerna tills de blir glansiga i oljan, tillsätt riset ( jag brukar använda avorioris ) och fräs det, ta i vatten, buljongtärning och saffran, rör så tärningen löser sig och låt det sjuda under lock ca 20 minuter. Lägg i ärtorna och räkorna så att de blir varma.
Idag fräste jag bläckfisk med vitlök och lite pinjenötter till och jag tycker det ser riktigt trevligt ut på min gröna tallrik.
Jag har lagat detta recept med levande musslor, oskalade räkor och satt krås på kycklingben och serverat till. Det kan bli hur festligt eller hur enkelt som helst

Etiketter:

Äntligen fredag


Nu har jag jobbat en vecka och varit förkyld lika länge, maten har bestått av div bjudluncher och mackor.
I onsdags hade vi en "ut i det blå resa" och vi hamnade på Österlen. Kåseberga, Kivik, lunch och shopping på Ingelsta kalkon och kaffe på Sjöbo kaffestuga och Kafé Annorlunda ( där man fortfarande skall skippa kakorna till förmån för extra bullar!)
Jag handlade en liten påse i Karakås bestående av Transparent Blanche, körsbärsmarmelad och choklad, chokladen är/ var väldigt god, jag sitter nu och mumsar på mandlar i mjölkchoklad med kanel... och längtar tills man kan köpa Discovery äpplen

lördag, augusti 12, 2006

Grova tekakor

Jag bakar inte matbröd så ofta, mest berende på att jag brukar tigga av min pappa som bakar efter Jan Hedhs recept( Jag vet jag har tjatat om det innan, men brödet är väldigt gott, speciellt fruktbrödet som är min favorit )
Men eftersom det var slut och jag kände att jag kunde inte leva på morotssallad allena så bakade jag 12 tekakor, receptet kommer från något så otrendigt och föga glamoröst som hemkunskapsboken... Jag brukar baka detta med alla mina elever och varje gång säger de att de bara tycker om vitt bröd och varje gång blir det inte en smula kvar!

Grova tekakor, 12 st

100 g margarin, smält eller använd flytande
4 dl mjölk eller ta vatten + 1 dl torrmjölk
1 pkt jäst
2 msk socker
0,5 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
5 - 6 dl vetemjöl

Degvätskan skall vara 37 grader, använder du torrmjölk så tillsätt den med mjölet. Gör degen på sedvanligt vis och låt den jäsa 10 minuter. Dela den i 12 delar och trilla bullar, platta ut dem till 12 cm runda kakor och nagga dem med en gaffel och låt de jäsa igen 10 - 15 minuter.
Grädda 8 minuter i 250 grader och låt dem svalna på galler under bakduk.

1 dag kvar av sommarlovet...

Etiketter:

fredag, augusti 11, 2006

Indisk morotssallad


Jag är av den åsikten att man kan aldrig äta för mycket morötter och med tanke på hur det gick på bilbesiktningen i morse så kommer jag att äta mycket morötter ett tag framåt!
Igår gjorde jag en indisk morotssallad som jag tycker är väldigt god och som ger lite variation på temat rivna morötter. Satsen ger ungefär 7,5 dl färdig sallad

Indisk morotssallad

500 g morötter, grovt rivna
1 - 2 chilifrukter, finhackade
2 tsk svarta senapsfrön
1 msk smör/margarin/olja
1 msk strösocker
3 lagerblad i store bitar
3/4 tsk salt
0,5 pressad lime
4 msk matyoghurt
2 msk hackade jordnötter
Fräs senapsfröna under lock några sekunder tills de lugnat sig, tillsätt chilin och fräs ytterligare några sekunder. Ta bort från värmen och tillsätt socker och lagerblad och rör så det smälter. Sätt tillbaka på plattan och tillsätt morötterna. fräs dem så de mjuknar lite, ett par minuter, salta och låt det kallna. Tillsätt övriga ingredienser när det kallnat och smaka av med salt och ev chili. Jag tycker det är svårt att få rätt chilistyrka eftersom frukterna har så olika styrka och brukar därför efterkrydda med harissa, sambal oelek eller som nu när jag har min starka chiliolja använder jag den.

Etiketter: , ,

onsdag, augusti 09, 2006

Snacks

Jag är tack och lov inte mycket för snacks, även om jag inte kan motstå en skål framför mig.
Det finns dock en sak som gör mig salig och det är wasabiärtor som numera är lättfunna även i Sverige.
Nu har jag testat en ny sak som jag kan tänka mig köpa igen; Estrellas Nut temptations Acapulco. Det finns en Toscanavariant också men där jag handlade var den slut.
Det är jordnötter och cashewnötter och små paprikabitar som är marinerade med bla chili, köps i små 125 g påsar men räcker länge, i alla fall hos mig.
Jag har aldrig fotograferat mycket men sen jag skaffade digitalkamera tar jag på allting och jag är så imponerad av hur bra skärpa det blir. Så här ser en närbild av nötterna ut:


Som synes är det mest jordnötter och eftersom jag föredrar cashew nötter är väl det det jag saknar med produkten. De små paprikabitarna är krispiga och jättegoda

tisdag, augusti 08, 2006

Malmös godaste glass

Så här ser två varianter ut av den; apelsinsorbet och mörk choklad med chili och JA den är god, den är så god så det är synd att ta två sorter samtidigt. Bilden visar en nallad mellanbägare för 35 kronor och JA, det är värt vartenda öre. Stället heter Buona Sicilia och ligger alltså vid Drottningtorget, jag har skrivit om det innan, och ett tips är att när Bondens marknad startar 26 augusti kan man gå hit också. Ursäkta att jag tjatar men jag gillar Bondens marknad!
Ett annat kulinariskt tips är Koo apelsinmarmelad. Detta måste vara den godaste apelsinmarmeladen kanske därför att det egentligen inte är apelsinmarmelad utan pomeransmarmelad, någon översättare har missat detta för hundra år sedan. Det är en liten plåtburk och är vanligt förekommande i mataffärerna och kommer från Sydafrika.
Jag har köpt en burk men får inte öppna den ännu. Jag har vissa regler när det gäller mat vilket faktiskt inte beror på någon bokstavsdiagnos utan på utrymme i kyl, en av dem är att jag får ha max 2 burkar marmelad på gång och just nu har jag den tyska pumpa-kokos och en ingefärsmarmelad.

Etiketter: , , ,

Kräftor


Jag hann fotografera kräftorna innan batteriet gav upp. Den vackra tallriken heter Julia och är en gammal Rörstrandsservis.

Etiketter:

måndag, augusti 07, 2006

Army cake

Svägerskans bror är hemma på besök från USA med amerikansk flickvän och mamma hade bjudit hem hela "familjen" på middag och jag blev ombedd att fixa en kaka till efterrätt, först tänkte jag på morotskaka eller pavlova men ville ha något svenskt.
Som förrätt fick vi kräftor, med kryddost, baguette, hembryggt öl och snaps. Flickvännen var uppvuxen i Maine och hade sett för många hummrar skräckslagna blivit kokta så hon åt inte skaldjur men vi andra sög, sörplade och klämde i oss, min brorson (10 år ) gick och tittade vilken tallrik som hade största kräftorna innan han tänkte sätta sig, till sist fick han några kräftor extra som lillasyster inte orkade sätta i sig, sen fick vi en ugnsstekt röding och sen var det dags för efterrätten, medans jag var inne och fixade såsen listade till slut min svägerska ut vad det var för något;

Kronans kaka
1 rund form med löstagbar botten ca 10 port ( Vår kokbok )
smörj formen och lägg ett tillklippt bakplåtspapper i botten innan du bröar formen

100 g sötmandel
2 normalstora, kokta kalla potatisar
75 g smör eller margarin
1,5 dl socker
lite bittermandelolja
2 ägg

Rör rumsvarmt fett, socker och bittermandelolja poröst, tillsätt äggen ett i taget.
Mixa eller mal mandeln fint och riv potatisen, rör ner detta och häll i formen, grädda i 175 grader ca 40 - 50 minuter.
Låt svalna något och stjälp sedan upp den.

Servera den med citronsås:
2 äggulor
0,5 dl socker
skal och saft av 1 citron

2,5 dl vispgrädde

Vispa äggulor och socker poröst
Riv skalet av citronen, endast det gula och pressa den tillsätt det.
Vispa grädden, blanda ner ägg-socker-citronen mot slutet.

Jag testade ett gammalt husmorsknep när jag rev citronskalet, jag tog en bit bakplåtspapper och satte emot raspen innan jag började riva, när jag var klar följde allt skal med istället för att fastna mellan hålen.
När vi kom till efterrätten var batteriet slut i kameran, men egentligen ser inte kakan så märkvärdig ut men den är underskattad i dessa choklad frosseritider.

Sen har jag efter 2 veckors letande fått tag i Pineapple chipotle chutney här i Malmö. Jag hittade den på Hemköp Kronprinsen och tror att jag tog den sista, den är jättegod, fruktig och frisk på samma gång som den är kryddig och har lite hetta. Jag köpte även cranberry- ginger men ärligt talat har jag inte gett den burken en chans att visa vad den går för

Etiketter: , , , ,

torsdag, augusti 03, 2006

Zucchini


Alla som odlat zucchini vet hur mycket det blir av bara en planta och har man då för säkerhets skull satt flera så riskerar man att bli osams med halva bekantskapskretsen för att man strör dem omkring sig medan man går. Jag äter ganska mycket zucchini, jag vet inte om det blev en vana då jag odlade...
Idag plockade jag i alla fall fram mitt recept på zucchinisufflé, tyvärr hittade jag inte min suffléform utan det fick bli äggpannor, det var ju i alla fall den fluffiga krämigheten jag ville åt

Zucchinisuffle ca 4 port ( på bilden något ihopsjunken )

400 g zucchini
1 msk smör/margarin/olja
1 vitlöksklyfta

2 dl mjölk
3 msk mjöl
0,5 tärning grönsaksbuljong

3 msk riven parmesan
3 ägg, separerade

Tärna zucchinin, salta den och låt den rinna av, skölj och torka den.
Fräs den i matfettet tills den tar färg, pressa eller riv vitlöken och låt den fräsa med mot slutet
Vispa samman mjölk och mjöl och smula ner buljongtärningen.
Tag zucchinin från värmen och tillsätt mjöl-mjölk blandningen, rör och låt det puttra några minuter, det blir en tjock stuvning. Tillsätt osten och gulorna, värm så de får reda lite. smaka av med salt och peppar och låt svalna.
Vispa vitorna till skum och rör ner 1/3 i stuvningen och rör sedan försiktigt ner resten.
Häll alltsammans i en smord suffléform ( om du hittar din ) det är viktigt att kanterna är väl smorda.
Grädda i 175 grader ca 20 minuter.
Mitt kylskåp sade att jag skulle ha rökt skinka till, men sufflén funkar som vegetarisk rätt kanske med färskpotatis till och sallad

Etiketter:

onsdag, augusti 02, 2006