fredag, juni 30, 2006

Kryddträdgård och honung


Så här ser det ut på "min" innergård och grillplatsen ligger precis bredvid örtagården. Jag hade tänkt att bilderna skulle ligga bredvid varandra men så tänkte inte programmet...

Det skulle handla om honung också. Jag har lite blandade känslor inför honung, jag är definitivt inte "troende" men jag är väldigt faschinerad av att beroende på vilken växt bina är så smakar honungen olika och har olika konsistenser. Jag var i Paris i höstas och hamnade på en fantastisk utomhusmatmarknad där de sålde allt, bla honung. Man fick inte köpa honung om man inte provsmakade. Det var en jättetrevlig tjej som kunde ungefär lika mycket engelska som jag kan franska...

Jag köpte lavendelhonung till mig ( sådan där bina varit på lavendel, inte smaksatt ) och rododendron honung till mamma ( hon fyllde år i faggorna och jag tycker om att ge bort små delikatesspåsar med mat, kryddor etc ) men det jag ångrade var att jag inte köpte honungen från hästkastanjer, det är i alla fall vad jag tror att det var utifrån ovan nämda språkkunskaper. Det var troligen för att jag inte tyckte den var god men den hade varit rolig att ha, honungen hade färg som mörk sirap och smakade starkt och inte alls som man tänker sig honung skall smaka.

Jag använder honung när jag är förkyld, då dricker jag grönt te med honung och citron, sen har jag varm honung på vaniljglass med rostade pinjenötter nån gång ibland, ibland när jag bakar och så när jag köpt hem för mycket matyoghurt ( som nu )

Etiketter:

torsdag, juni 29, 2006

Sommardag

Åkte ner på bibblan på förmiddagen för att se vad de hade om attt laga mat i micron, givetvis fick jag en sån bok när jag köpte min men eftersom jag inte behöver den för att tina och värma mat har den förpassats till vinden, Myrorna eller soporna.
Hittade 2 stycken, en ganska ny från ICA- förlaget och en på engelska och det verkar inte vara mycket man inte kan göra i micron enligt dessa böcker så imorgon skall jag använda gulorna från Pavlovan som legat i frysen och göra Jan Hedhs Basilikaglass, den görs på yoghurt och jag har öppnat förpackningen och allt annat finns hemma.
När jag kom ut från bibblan kände jag mig lite hungrig och tänkte att jag skulle cykla ner till Västra Hamnen och ta en fika. När jag kom ner där ändrade jag mig och åt en dagens på Salt och Brygga och det skall jag göra om ! De hade två dagens varav en var vegetarisk och 2 á la carte. Idag var dagens Paella och jag fick en rejäl klick saffransrisotto med en pocherad fiskfilé ovanpå, lite bläckfisk och marinerade räkor + lite grönsaker. Dessutom hade de ett salladsbord med mycket bönor och linser i lite olika kombinationer och jättegott hembakat grovt bröd.
När jag ätit satt jag mig på bryggan och bläddrade och läste i mina böcker , tog sedan en glass på Bar Italia som för övrigt har stans bästa Café Latte! , sen åkte jag hem och då hade det gått 4 timmar. Det var såna här dagar jag ville ha på lovet!

Det var dags att ta hand om cous cousen jag gjorde igår och så här såg det ut, helt OK i smaken men ingen hit.


Jag bestämde mig för att taboulisera en del av dessa mängder som det blev. Jag tog en ansenlig mängd bladpersilja som jag hackade och tillsatte med pressad citron och sumak. Ser ut så här och blev JÄTTEGOTT!



En bytta fyllde jag med orginalet och satte in i frysen, tänker äta den varm vid ett senare tillfälle. Sen tog jag resten och tillsatte mer persilja, hackad salladslök, hackade torkade aprikoser och russin och kryddade det med harissa och hemblandad Ras el Hanout. Smakar också bra och ser ut så här:



Även detta får bli varm mat vid ett senare tillfälle. Det finns gränser för hur mycket cous cous man kan sätta i sig.
När jag var klar med detta kände jag mig lockad att göra Ilvas lavendelhonung och eftersom jag har ungefär 8 blomstänglar på min planta på balkongen bestämde jag mig för att gå ner på gården och plocka 4 stycken till 250 g honung. Det är en underbar gård till mitt hus och det var en av de saker som gjorde att jag bestämde mig för det här huset. När jag kommer ut från min port ser det ut så här:

och inne på gården så finns det bla en kryddträdgård och eftersom det mesta verkar ta en ofantlig tid idag här på blogger så återkommer jag med honung och kryddträdgården imorgon










Etiketter: ,

onsdag, juni 28, 2006

Spisar

Jag trodde att det var enkelt att köpa spis, man tittade på funktion och utseende, inte att förglömma bredden och så bestämde man sig.
Fel,fel,fel
Min spis som jag skulle få installerad idag visade det sig att jag inte hade el nog för, det var lite felmärkt på propparna och så så de fick vackert bära ner den igen ( jag bor på 3:de våningen utan hiss ) De var mycket trevliga ändå!
Sen fick jag komma ner till affären igen och det här med strömstyrka visade sig vara ett stort problem men till sist hittade vi en med glaskeramikhäll och varmluft, men då kommer nästa problem för att de kan få den levererad först i slutet av nästa vecka och jag kan få den installerad först veckan därpå. Det blev till slut en 60 cm bred spis och ett knivställ i bok som täcker glappet och jag tror detta blir bra.
Av allt det jag hade planerat att laga och baka ikväll blev det sallad på rökt fläskfilé, saffransbulghur ( fanns i frysen ) och parmesan och till efterrätt färska hallon med naturell yoghurt. Jag fick i alla fall äta på mina nya tallrikar från Höganäs och med tanke på att den nya spisen var nästan 2000 kronor billigare så blev porslinet gratis...
Sen har jag gjort en ny cous cous sallad som jag hittade i senaste Femina, det verkar som om de tänkt på mig, de kallar den för tabouleh, men det tycker jag är att missbruka namnet. I alla fall så tärnar man grönsakerna och sen blandar man allt och det får stå i kylen och svälla minst 6 timmar, så detta blir morgondagens middag

3 dl cous cous
1 brk krossade tomater
1 röd paprika, jag tog gul för färgens skull
1 liten rödlök
10 cm squash, jag tog gurka
0,5 dl olivolja
0,5 dl pressad citron
1 msk torkad mynta, jag hackade dessutom ner lite färsk från balkongen
salt, peppar

Jag tänker hacka ner rejält med bladpersilja imorgon för att få den lite mer åt tabouleh hållet

söndag, juni 25, 2006

Mynta och spisar



Visst var det mynta man skulle ha till vattenmelonsalladen frågade mina föräldrar när jag var hemma i helgen.

-- Jo , visst var det det sade jag

-- Jag tycker det smakar konstigt och beskt om den sade min pappa

-- Hoppa över den då, sade jag och använd bara persilja.

Senare när jag inspekterade krukodlingarna tittade jag på myntan och drog i den och även om mitt luktsinne fortfarande är begränsat så stämde varken utseende eller doft...

-- Ja den är det sade min mamma, kungsmynta stod det att sorten hette...

...och så var det problemet löst...

Till vänster på bilden inte att förväxla med pepparmynta, i vilket fall som helst är de överdrösade med almfrö.

Har plockat fläder och har saft på dragning nu.

Fläderblomssaft

70 - 80 blomklasar

2 l vatten

2 l socker

4 citroner, skal och saft, eller skär dem i skivor om du vill

50 g citronsyra

Koka upp vatten och socker och slå över citron och blomklasar, tillsätt citronsyra och låt stå 3 - 4 dagar. Sila och späd med önskad vätska, vatten, vitt vin eller gin rekommenderas.

När jag kokade upp vattnet och sockret började det komma mystisk rök från runt om en platta och på sidan, så nu skall jag ut och jaga spis imorgon, efter tandläkarbesöket ( Jag har inga problem vad jag skall göra med mina pengar i alla fall ) Jag behöver en 70 cm spis, vilket gör det hela lite svårare, men det löser sig säkert. Det kanske skall till något sånt här för att det äntligen skall bli av. Jag får klara mig med micro, vattenkokare, toastjärn, brödrost, glassmaskin, våffeljärn... och så finns ju grillen på gården också!

torsdag, juni 22, 2006

Choklad och cheesecake muffins


Espresso House har jättegoda chokladmuffins med en klick cheesecake i. De andra muffinsen de har är säkert goda också men jag har aldrig kommit längre. Oftast blir det bara kaffe latte eller deras kyckling-bacon mackor med senapsdressing och då som lunch.
Nu har jag experimenterat med dessa muffins och min klass fick agera försökspersoner, det finns gränser hur mycket choklad man kan sätta i sig och de är fortfarande ovetande om deras uppgift som försökskaniner.
Nu är det nya och förbättrade receptet klart och jag gör det i långpannan och skär dem sedan i lämpliga bitar. Jag skall resa hem till mina föräldrar och fira midsommar och tänkte att detta vore bra att ta med sig, så kan jag tigga matbröd lite mer öppet ( Min pappa bakar efter Jan Hedhs bok, skall berätta mer om det en annan gång)
Ursprunget till chokladkakan är ett recept från 7 sorters kakor.


Choklad och cheesecake bitar

Cheesecakesmeten:
400 g philadelphia ost
2 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Detta bara vispas ihop


Chokladkaka:
2 dl kakao
4,5 dl mjölk
2,5 dl socker

Detta blandas i en kastrull och får koka upp och sedan svalna.

250 g margarin
3 dl socker
3 msk vaniljsocker
4 ägg
7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver

Rör matfett, socker och vaniljsocker pösigt, tillsätt äggen ett i taget. Blanda bakpulvret med vetemjölet och tillsätt det tillsammans med chokladsmeten.
Bred ut det i en långpanna med bakplåtspapper i och häll över cheesecakesmeten i swirvlar ( undrar om detta är ett ord, men titta på bilden så förstår du vad jag menar)
Grädda ca 50 minuter


Andra kulinariska utsvävningar idag; jordgubbar och körsbär.
Jag gillar verkligen körsbär, en kort period under tonåren bodde vi i ett hus med körsbärsträd, men jag hann aldrig äta mig mätt på dem. Huset dessförinnan hade plommonträd, där bodde vi längre...

Etiketter:

måndag, juni 19, 2006

Chokladpavlova

Det här med att ha digitalkamera var riktigt roligt, men vad skall man ta kort på? jo katten får väl offra sig...

Ilva har så fina bilder på bla blommor på sin blogg, tänka sig min porslinsblomma blommar och det ser faktiskt ganska fint ut på balkongen( med svenska förhållanden mätt ) Där finns mynta, timjan, rosmarin, lavendel och pensépelargon

Jag hade lovat att baka tårta till jobbet och när vädret svalnade frampå kvällen skulle jag sätta igång och insåg att mina förråd var lite tomma, men till slut så blev det Hallonpavlova med choklad från Nigellas sommarmat Fast jag vill nog kalla den Chokladpavlova med hallon.

När jag började mäta socker insåg jag att jag inte hade så det räckte, raskt tömde jag alla flygförpackningar socker, skvätt farin, skvätt florsocker och lite muscavado innan jag fick rätt mängd

Detta behövs för 8- 10 pers. Jag gjorde 1,5 sats

6 äggvitor

3,25 dl socker

3 msk kakao, siktat

1 tsk balsamvinäger

50 g hackad mörk choklad

Sätt ugnen på 180 grader

Vispa vitor till skum och vispa ner sockret lite i taget tills det är tjockt och glansigt. Tag då en degskrapa och vänd försiktigt ner resten av ingredienserna så allt blir blandat och bred ut det i en 23 cm cirkel ( rita på ett bakplåtspapper och vänd den ritade sidan ner ) Ställ in i ugnen och sänk temperaturen till 150 grader och låt den stå 1 timme och 15 minuter tills den är hård utanpå men kännas lite degig när man trycker på den på mitten, stäng av ugnen och lägg en grytlapp eller handduk så att luckan är på glänt, låt den stå till nästa dag.

Lägg upp den på ett fat, Vispa 5 dl grädde och bred över och strö hallon över, jag hade styckfrysta som jag strödde över frysta men som var lättinade när vi åt så att en del trodde det var färska hallon. Jag hade 5 dl grädde till min och det kunde varit mer men 5 dl till en sats blir troligen bra. Jag fick jättemycket beröm för tårtan!

Etiketter:

söndag, juni 18, 2006

Fläder

Flädern blommar för fullt i Malmö så "mitt" bestånd som finns i skugga i närheten av där mina föräldrar bor funkar säkert till midsommarhelgen.
Då hinner jag ladda upp med socker, citronsyra och citroner innan. Jag har haft funderingar på att istället för att frysa in den färdiga drickan stoppa blommor och citronskal i små förpackningar och sedan tillsätta sockervatten med pressad citron och citronsyra och frysa dessa direkt. Drickan får sedan dra vid nerfrysning och upptining. Jag har inget riktigt bra kärl att göra drickan i. Man kan också se det som en anledning att köpa något.
I brist på fläderdricka har jag gjort iste, jag gillar sättet som man får det på i USA, kallt te med is och citron och så får man tillsätta socker själv.
Jag har äntligen köpt mig en digitalkamera, nu måste jag bara vänta på att batteriet skall laddas upp, sen skall det fotas...

Etiketter: ,

lördag, juni 17, 2006

Cuba Café

Det blev inget Östblocket igår eftersom det är ikväll. Det blev istället öl och mat på Cuba Café som ligger i Folkets Park här i Malmö tillsammans med en väninna och vi var väl tämligen överens att dricka öl kunde vi göra där flera gånger men inte äta...
Vi satt tacknämligt skymda för den stora skärmen där fotbolls VM visades.
Byggnaden där caféet finns byggdes för några år sen som fjärilshus. Nu är det inrett som en gammal film som utspelar sig på Cuba. Jag inser att det är stylat men det känns ändå lite naturligt och som om de hämtat hela möblemanget på Myrorna. Igår hade de ingen levande musik medans vi var där men jag tror att de har det de flesta kvällar.
Folkets Park är trevligt även om man tar en filt och termos med sig!

Etiketter:

fredag, juni 16, 2006

jordgubbar och pistage

Nej det är inte smaken på glassen jag åt idag utan min picnicmat. Det har blivit mycket av matsäcksmat den här veckan och igår var jag bara så trött att jag stannade vid konsum på väg till Ribban och köpte just detta!
Jag älskar jordgubbar och föredrar dem på italienskt vis ( jag har fått dem så vid flertal tillfällen i Italien ) med socker och citron eller som sommarlunch med mjölk och knäckebröd med kaviar, det senaste låter kanske lite konstigt men det är nåt med sötma och sälta, mjukt och hårt.
Jag bloggar vid en konstig tid men jag har svårt att sova, har ingen aning om hur det gick i fotbollsmatchen och ärligt talat så bryr jag mig inte.
Ikväll skall jag på konsert i Pildammsparken med en av mina favoriter; Östblocket som spelar balkan och kletzmer. picnic? möjligen lite fetaost och oliver om jag tar vägen förbi Egeisk import, en liten affär som ligger mitt emot Möllans ost. De har också goda fetafyllda chilifrukter i olivolja och så har de enligt min mening, den bästa,phyllodegen

måndag, juni 12, 2006

Porslinsfantast


Jag har alltid gillat porslin och gått i porslinsaffärer och planerat vilken servis jag skulle köpa. Mina föräldrar som också är porslinsfantaster men insett att de inte kan ha allt hos sig hittade en låda med ett antal av denna tallrik, något uppläggningsfat och en bålskål med en spricka i och frågade om jag ville ha den i födelsedagspresent. Ja tack sade jag och sen har jag varit ganska ointresserad av serviser tills för något år sedan. Föremålet för min ömma längtan är Höganäs keramik och i snart ett års tid har jag försökt komma ihåg att ta med en tallrik till affären och matcha. Eftersom dessa tallrikar ( Viktor, Gustavsberg ) är från 20- talet är de ganska små vilket ytterligare gav mig argument. I helgen kom jag ihåg tallriken och fann att Veronagrönt blir jättesnyggt. Nu kanske det inte är den roligaste nyansen ( det finns kakao och turkos!, men mina förrråd är begränsade!) men bredvid stod det olivgrön, som jag skulle kalla lime som blev väldigt fin ihop med Veronagrönt. Så nu ser jag fram emot löneutbetalningen i juni med semesterersättning och retroaktiv lön... Som ett tecken på att jag skall köpa detta fick jag även en rabattkupong på 20 % idag!

Etiketter:

söndag, juni 11, 2006

Rostad Paprikasoppa

Jag prenumererar på Lantliv, gillar kombinationen av heminredning, mat, mode och det faktum att den inte är Stockholmsfixerad. Av ungefär samma anledningar tycker jag om Femina. Den köper min mamma och så byter vi och sen får jag tillbaks min Lantliv...
I höstas hade de ett recept på Rostad paprikasoppa som jag provade igår
enligt receptet behövs det för 4 personer

8 röda paprikor
1 röd chilifrukt
1 liten gul lök
3 vitlöksklyftor
1,5 msk pressad citron
1 l kall höns eller grönsaksbuljong
tabasco och havssalt

Tillagningen var mycket enkel, paprikorna skulle rostas i 250 grader och skinnet skulle dras av och därefter skulle allt mixas.
Mina paprikor var väldigt stora så jag använde 6 av dem, chilifrukten hoppade jag över för jag hade bara gröna hemma, löken hackade jag och fräste i olivolja innan mixningen ( vis av erfarenhet ) tillsammans med vitlöken. Min tabasco har fått en intressant brun färg som säger mig att utgångsdatumet nog har passerat, så jag har i lite harissa istället och använder mig av grönsaksbuljong. Dessutom har jag i en hel pressad citron 4+ matskedar, rostad paprika har en förmåga att bli söt i smaken och saltar lite extra.
Och det blir jättegott, lagom starkt och sommarfräscht och färgen är underbart röd med en dragning åt orange. Jag tog ett stort glas när jag kom hem från stranden idag. Jag har dessutom stoppat in lite i frysen, jag misstänker att jag får ta lite mixerstav i när jag skall äta den.
Nu är jag sugen på att göra gazpacho och Anettes yoghurtsoppa. men kommer att koncentrera mig på pic nic mat den här veckan; sista veckan i skolan innebär lite utfärder, imorgon är det idrottsdag och jag planerar pastasallad med pesto, rostad paprika och rökt fläskfilé. Tisdag är det utflykt till Västra Hamnen/ BO01 och då skall jag baka kakor och bjuda ungarna på, Espresso House har ett café där nere så jag tänker nog satsa på deras kyckling- bacon macka med senapsdressing till lunchen ( Deras choklad- cheesecakemuffins är underbar jag har köpt hem Creamcheese för att försöka kopiera den ) .
Torsdag är det grillning med kollegorna på kvällen ( innan matchen ) och det lutar åt taboulle och Möllers korv som jag laddat upp med i frysen.
Det har varit en helt fantastisk dag idag, jag har legat nere på Ribban och läst Stieg Larssons nya bok; Flickan som lekte med elden och den är bra!

Etiketter: ,

lördag, juni 10, 2006

Kök



Jag har sett att flera personer visat bilder på sitt kök, så här ser mitt ut!

Mitt hus är från 1955 och tyvärr så var originalköket ( med bakbord och skafferi ) utrivet någon gång på senare delen av 70-talet och ersatt med ett brunt allmogekök, detta kök hade någon senare ägare försökt sig på att göra någon slags dekorativ målning med lasyröverdrag i gul-orange nyanser. Så såg det ut när jag köpte lägenheten. En fördel är att det är en riktig diskbänk, jag var inne i lägenheter med en liten rund ho. Min snälla pappa har hjälpt mig, fast egentligen var det nog tvärt om att måla om, tapetsera och sätta nytt kakel, är det någon som är intresserad av 2 kvm brunt sjuttiotalskakel så kan jag fixa det!...

Bortsett från diskbänken gillar jag golvet som är ett vitt keramik golv och även om inte det gamla köket är kvar så är jag glad att det vart bytt på sjuttiotalet med ett bra kök.

I en Femina hade jag sett en snygg blå nyans som jag ville ha på luckorna och givetvis valde jag fel nyans i färgaffären och fick någon "allmogeblå" men tjejen som jobbade där fixade till den så den blev rätt, det tog henne en timme! Knopparna är från IKEA och bänkskivor köpte jag på Bauhaus. Jag har även bytt fläkten. Eftersom blått är en kall färg är tapeten tonad i rött och små motiv med fjädrar i en lite metalicfärg. Sen har jag röda gardiner för att värma upp lite grand.

Det som behövs nu är en ny spis, för den här är gammal och inte så bra, det börjar bli svårt att se vilka vreden som går till vilka plattor. Gasledningarna finns kvar i huset, så ett tag hade jag funderingar på en gasspis. Det lär finnas 1 eller 2 lägenheter som fortfarande har det av 110 lägenheter.

Matplatsen är för närvarande tillklippningsområde och visas av den anledningen inte.

Jag vet att det inte är så lämpligt med katter på diskbänken, men det blev så när han var liten... och han skulle i alla fall hoppa upp när jag inte var hemma. Jag är därför väldigt noga med att byta disktrasor ofta och använda skärbrädor och tallrikar när jag lagar mat, då är han för övrigt inte med på bänken!

fredag, juni 09, 2006

Stekta bananer

Jag skulle på bibblan i onsdags och eftersom det var studenten och skolan ligger granne med bibblan fick jag bara parkeringstid i 15 minuter. Jag hann dock slita åt mig två böcker, en deckare av Stieg Larsson och en liten efterrättsbok som heter syndigt gott och är skriven av Kristina Eriksson. Det var mycket trevligt och gott i den inklusive fint porslin...men det jag blev sugen på var stekta bananer som jag inte vet när jag åt senast. Servera dem med grädde, glass är säkert okej om man tycker om det till.

Stekta bananer 2 pers

2 bananer
1 apelsin, rivet skal + pressad saft
margarin eller smör att steka i
ev flagad mandel

Stek bananerna mjuka i en stekpanna i margarinet eller smöret om du vill ha mandel låt dem steka med sista stunden. Tag pannan från värmen och tillsätt apelsinskal och saft. Låt koka ihop så det blir lite tjockare
Servera med grädde.
Jag brukar inte tillsätta socker men det går utmärkt att ringla lite sirap eller honung över vid serveringen.

Etiketter:

onsdag, juni 07, 2006

KC Ranch

Jag ser till min glädje att KC Ranch har fått dispens i ytterligare 3 år. För er som inte känner till KC Ranch så ligger det på Revingehed och man föder upp KRAV märkt nötboskap. Djuren går ute året runt och man stödfodrar dem undervissa delar av året och det är rejäla ytor de rör sig på. En månad om året släpper man in tjurarna till de kor och kvigor som skall betäckas. När kalvarna sen kommer får de gå med sina "mammor" och dia dem i hagen.
Jag hade förmånen att vara där på ett helt fantastiskt studiebesök för lite mer än två år sedan. Vi hade ett projekt på skolan som sponsrades av en organisation som jag glömt namnet på men som jag givetvis borde nämna i sammanhanget. Jag kommer bara ihåg att den hette en grekisk bokstav, skall undersöka detta.
Förutom att Kerstin och Carl- Axel berättade om skillnaden mellan ekologiskt lantbruk och "vanligt" lantbruk, vilken skillnad i den naturliga faunan det innebar + att Kerstin gjorde jämförelser mellan de två sorternas jordbruk genom att visa hur mycket bensin som förbrukades för att framställa "vanliga" respektive ekologiska jordbruksprodukter fick vi gå ut i hagarna, se kalvar födas, klappa kalvar och till sist fick vi åka på vagnar efter traktorn och mata djuren med hö. Vi hade tur med vädret och eleverna som är asfaltsbarn fick en oförglömlig dag. En kollega till mig som var med sade vid ett senare tillfälle när vi var lätt småstressade att i nästa liv skulle hon bli en ko, men skyndade hon sig att tillägga, hon skulle bo på KC Ranch!

Etiketter:

tisdag, juni 06, 2006

Förlåt Danmark

Jag skall kolla stavningen innan jag trycker på publish nästa gång!!!
Jag har varit och hälsat på mina föräldrar som bor utanför Degeberga, vilket inte ligger på Österlen trots många fastighetsmäklares beskrivningar. Jag har dock tagit lite turer ner på Österlen och tittat på äppelträden som blommar, det gör även rönnen, jag har hört att det blir antingen ett gott äppelår eller ett gott rönnbärsår, jag ser fram emot både rönnbär och äpplen till hösten, jag har även noterat en mängd lamm som gör att man hellre tänker på toapapper än grillning.
I Kivik hittade jag Himlas outlet, mycket textil och keramik, är osäker på vad deras priser ligger på i vanliga fall så jag vågar inte uttala mig om hur mycket nedsatt det vad. Jag köpte 2 handdukar. Mycket snyggt!!
I Södra Mellby ( jag tror att det heter så ) finns ett konsthantverks kooperativ som heter KAOS. De håller till i gamla skolan, tillsammans med bla en restaurang och en antikaffär, jag skulle titta på "spede tröjor" men hittade även jättefina dricksglas, som jag inte köpte men som jag skall hålla i minnet för en framtida födelsedag.
I den här byn finns även det bageri som gör en fantastisk kavring. De gör annat gottbröd också!
Hemma hos mina föräldrar grillade vi lamm, åt en förrätt med Österlensparris, rökt lax och en dressing, lammpate och ugnsstekt fisk från Vombsjön, jag är osäker på vilken sort det var. Mamma gör det jättegott och enkelt. Fisken är hel och hon fyller den med fräst svamp och lök, lite hackade tomater och persilja, dill och ev lite andra örter. Sen löser hon upp fiskbuljong i grädde och häller det i formen, lite ströbröd på fisken och så in i ugnen.
Det här med att inte känna lukter är jobbigast när man äter ihop med andra, eftersom man då förväntas kommentera maten.
Ikväll skall jag göra det lätt för mig, jag har köpt Pita som inte är små ihåliga bröd utan en slags paj från Balkan, min är fylld med ost, men det finns även med spenat och potatis. Jag köper mycket få saker som hel eller halvfabrikat men detta köper jag färdigt. Härom veckan fick jag för mig att köpa Valios vaniljsås på en sån där liten behändig flaska som man kan köpa grädde i också.
Jag skall inte uttala mig om smaken men konsistensen påminde mig om målarfärg! Tilläggas skall att jag tycker mycket illa om marsansås, klarar inte riktigt av att vara i samma rum som den pga lukten

lördag, juni 03, 2006

Thai mat och Magrethe

Thaimat är något jag gillar. Periodvis lagar jag Pad Thai men oftast äter jag den ute.
Här i Malmö har vi en bra thairestaurang på Möllevångstorget som heter Krua Thai. Jag var där på sk. löneöl i torsdags. Nu är inte detta något bra ställe just för öl så vi gick vidare snett över torget till Nyhavn efteråt.
Maten var jättegod, jag åt Satay spett med jordnötssås.
Jordnötter hör inte till mina favoriter men detta var gott och jag vet att jag har lagat jordnötssås gång tidigare till någon nudelrätt, undrar var receptet är?..
Det skall ligga en ny restaurang kvarteret bakom så den får jag undersöka nästa gång för enligt ryktet som nått mig så är den bättre.

Idag efter ridningen kände jag mig euforisk, jag har ridit 1,5 år och hoppning är ganska nytt och idag hoppade vi över 2 hinder efter varandra och det andra i galopp. Självklart behövde detta firas! och med mitt luktsinne förvann tanken på ett glas vin snabbt så jag har köpt mig 3 Magretheskålar, säsongens färger är 50-talspasteller, rosa, grön och ljusblå. Nu skall jag bara ha tag i mixerskålen, men jag tror bara den finns i vitt.
Det är underbart att kunna njuta så här utan en enda kalori...

Etiketter: ,